13 C
Braşov
AcasăNationalPutem consuma alimente după ce au expirat? Categoric nu, în cazul ouălelor...

Putem consuma alimente după ce au expirat? Categoric nu, în cazul ouălelor și a laptelui

Valabilitatea produselor alimentare este reglementată prin două formulări, conform legislației în vigoare în statele-membre Uniunii Europene, a declarat Paul Anghel, directorul Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), într-un interviu. „Conform normativelor UE, valabilitatea alimentelor comercializate se traduce prin două formulări: prima, „a se consuma de preferință înainte de” – indică data după care alimentele respective își pierd o parte din prospețime, dar nu devin periculoase, ca făina, orezul, pastele, biscuiții, uleiul, dar și alimentele cumpărate în stare congelată. Cea de-a doua, „a se consuma până la” – practica a demonstrat că alimentele inscripționate astfel pot fi consumate și după această dată, dacă nu prezintă modificări de aspect, miros, gust, culoare, consistentă, dar nu trebuie să facem abuz. În cazul laptelui și ouălelor dată expirării este strictă”, spune Anghel.
Peste 80% din români declară că aruncă mâncare, potrivit unui studiu efectuat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj Napoca.
„Pentru a diminua risipa alimentară, este importantă educarea consumatorului. Ar trebui să mergem la cumpărături cu o listă făcută în prealabil. Dincolo de intervenția autorităților prin reglementări concrete, soluționarea problemei risipei alimentare ar trebui să ne preocupe pe fiecare dintre noi, de la cetățeni, până la retaileri” susține directorul ANPC
Deși România a avut mai multe inițiative de educare a consumatorilor, progresele făcute de țara noastră pentru reducerea risipei alimentare nu au fost cele scontate.
„Este nevoie de informare susținută a consumatorilor, prin intermediul autorităților publice, asociații de consumatori, școală, pe toate canalele disponibile, astfel încât aceștia să facă corect cumpărăturile. Întrucât legislația de protecție a consumatorilor este în continuă schimbare, un rol important îl are ANPC, care transpune legislația și oferă informații utile pe toate canalele” a mai declarat Paul Anghel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE