3.4 C
Braşov
AcasăStiri BrasovPosibil să fie funcționale până la sfârșitul anului 2022: Pistele de biciclete...

Posibil să fie funcționale până la sfârșitul anului 2022: Pistele de biciclete Brașov-Cristian-Râșnov prind contur (pe hârtie deocamdată)

l Propunere: limită de viteză pentru autoturisme în zona Mureșenilor-Pietrele lui Solomon – 30 km/h!

Grupul de lucru BikeNET al Consiliului Județean a început recent demersurile pentru conectarea printr-o pistă de biciclete a Brașovului de Cristian și Râșnov. Cei care se ocupă de acest proiect propun prioritizarea accesului bicicliștilor în unele zone din Brașov, Cristian și Râșnov prin introducerea unei limite de viteză de 30km/h pentru traficul auto pe străzile Cărămidăriei, Cucului, Stejarilor și Mureșenilor – Pietrele lui Solomon.
Consilierul județean Silviu Ioan Nunweiler , membru al grupului de lucru BikeNET care se ocupă de acest proiect susține într-o postare pe rețelele de socializare că acest proiect poate fi gata până la sfârșitul anului viitor:
„Zilele trecute grupul BikeNET a fost pe teren, la Primăria Cristian, iar astăzi (vineri n.r) la Primăria Brașov, în încercarea de a găsi cât mai rapid o soluție funcțională de conectare a Brașovului de Cristian și Râșnov printr-o pistă de biciclete.
Primăria Brașov va finaliza în curând exproprierile pe Str. Cucului și probabil prin toamnă vor începe lucrările de amenjare ce vor include și costruirea unei piste de biciclete cu lățime de 2m (2 benzi x 1 m), delimitată de partea carosabilă printr-un spațiu verde de 1.5 m. Aproximarea mea este că termenul de finalizare cel mai optimist e probabil undeva spre sfârșitul lui 2022. În urma discuției avute la Primăria Cristian cu domnul viceprimar Octavian Buta și dna. arhitect șef (cărora le mulțumesc pe această cale) am concluzionat că există disponibilitate din partea primăriei Cristian ca la următoarea rectificare bugetară să se analizeze alocarea de fonduri pentru a aduce un strat de pietriș măcar în zonele cu probleme (lacurile din pădurea din spatele fabricii Total și poate zona depozitului Peco). Putem realiza astfel o conexiune nu ideală, dar funcțională, pentru bicicliști Brașov – Cristian.

Prin Cristian traseul ar putea să urmeze două variante:
V1. Str Eroilor – DN73 – Str Soarelui – Râșnov
V2. Str Eroilor – Mihai Eminescu – Ciprian Porumbescu – George Coșbuc – Gara (traversare cale ferată) – Str Soarelui – Râșnov (Asta a fost propunerea noastră, pe modelul trafic mixt cu limită de viteză propus pentru Str Cucului ca soluție rapidă și intermediară). Pentru joncțiunea cu Râșnovul se analizează două opțiuni: direct prin ruinele fostei fabricii de cărămidă (zona vizată a fost deja curățată de moloz) sau prin spațiul de siguranță al liniei de cale ferată – se va primi un răspuns de la CFR în acest sens până la finalul lunii.
Până atunci însă, deși circulația bicicliștilor pe DN73 între Brașov și Cristian va fi în continuare interzisă, se va pedala în continuare în modul kamikaze pe lângă mașini ce merg cu peste 100km/h. Iar Str Cucului va rămâne nefolosită, pe aici circulând în prezent un număr foarte redus de mașini pe zi (câteva zeci aproximez eu).
Așa că astăzi (vineri n.r.) am mers la Primăria Brașov pentru a discuta împreună cu funcționari din diverse departamente și reprezentați ai IPJ Brașov despre oportunitatea introducerii unei limite de viteză de 30km/h pe străzile Stejarilor, Cucului și Cărămidăriei și prioritizarea accesului bicicliștilor pe aceste străzi.
Tot în zona Str Cucului – Măgurele am identificat și două variane de trasee de agrement (unul ușor – pe pășune, altul mediu – prin pădure), pe domeniul public al UAT Brașov, prin care vom încerca să închidem o buclă spre Mun. Brașov. Am putea să transformăm astfel zona într-una de agreement, cu trasee ușoare și plate, fără trafic auto, accesibile întregii familii, ce pot fi folosite de brașoveni, cristoloveni și râșnoveni care poate astăzi încă nici nu și-au pus problema de a-și achiziționa o bicicletă.

Pornind de la această idee am analizat și oportunitatea de a limita viteaza de deplasare a autovehiculelor pe toate străzile din Mun. Brașov care sunt folosite frecvent de bicicliști. O propunere evidentă a fost segmentul începând de pe Str Mureșenilor până la Pietrele lui Solomon, un sector aglomerat, folosit intens de bicliștii și pietoni, dar pe care mașinile circulă cu vitează mare.
Cele două propuneri vor fi un proiect pilot, dar recomandarea grupului nostru este ca în viitorul apropiat pe toate străzile secundare din Brașov, ce constituie alternative la străzile principale, să introducem limitări de viteză și să prioritizăm accesul pentru bicicliști.
Municipiul Brașov are în implementare câteva proiecte decente de piste pentru biciclete (aproximativ 25km prin Calea Verde), dar ele vor fi finalizate abia peste câțiva ani. Până atunci trebuie să găsim niște soluții intermediare prin care să împărțim în siguranță spațiul public între transportul auto personal, trasport public, bicicliști și pietoni. Iar resetarea actualei ierarhii de prioritizare a spațiului în care autoturismul e pe primul loc și biclistul pe ultimul e absolut necesară.
Vom merge cu cele două propuneri pilot de limitare a vitezei (Cucului și Mureșenilor) în următoarea ședință a comisiei de circulație a Primărie Mun. Brașov. Dacă aveți și alte propuneri de străzi intens frecventate de bicicliști pe care ar trebui cât mai repede limitată viteză la 30km/h, așteptăm mesajele voastre.
Vinerea viitoare vom merge din nou pe teren pentru a găsi o variantă de conexiune între Brașov (CATTIA) și Ghimbav – Codlea. Dacă vrei să ne fii ghid și cunoști zona, dă-ne un semn!” a conchis consilierul județean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE