14.3 C
Braşov
AcasăStiri BrasovCea mai mare basilică romană: Biserica fortificată din Cincu intră în reabilitare...

Cea mai mare basilică romană: Biserica fortificată din Cincu intră în reabilitare – pentru circuitul turistic

Autor: M.P.

l Investiţie de peste 2,7 milioane lei din fonduri europene

Reabilitarea și conservarea Bisericii Fortificate de la Cincu este un proiect implementat de către Parohia Evanghelica Cincu și înseamnă o investiție de aproximativ 2,775 milioane lei (suma reprezentând valoarea totală a proiectului conform contractului), din care cca 2,643 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă din fonduri europene. În urma acestor intervenții, Cincu ar urma să devină o atracție turistică mai cunoscută, având în vedere că va fi pus în valoarea și introdus în circuitul real și virtual întregul ansamblu al bisericii fortificate. Sunt vizate atât lucrări de reabilitare la ansamblul bisericii, cât și digitalizarea obiectivului de patrimoniu, dar și întocmirea și operaționalizarea unui plan de marketing cu acțiuni socio-culturale care să consacre destinația și să conducă la creșterea numărului de vizitatori.


Un proiect „născut” greu

Lucrările de reabilitare a Bisericii Fortificate din Cincu au început săptămâna trecută, a anunțat Parohia Evanghelică din localitate. În cazul acestui obiectiv se vor realiza și lucrări de conservare dar și unele intervenții pentru introducerea Bisericii fortificate în circuitul turistic. Cheltuielile vor fi susținute printr-o finanțare obținută prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. „Este un proiect care a început greu, dar până la urmă lucrurile intră pe un făgaș normal. Sunt convinsă că oameni extraordinari, specialiști alături, o să reușim. Avem sprijinul Consistoriului Superior, al firmei de consultanță extraordinară, care este întotdeauna alături de noi, al dirigintelui de șantier, al doamnei curator, care este trup și suflet – ne bazăm pe dânsa că o să fie aici ochiul nostru critic, împreună cu domnul și doamna Reger. Este într-adevăr o dorință comună ca acest proiect să fie un succes. Și va fi“, a declarat Ioana Matei, reprezentantul împuternicit al decanului districtual în proiect.

„Pornim de la o situaţie dificilă, din punct de vedere al vremurilor”

Lucrările vor fi realizare de constructorul Taco Impex, care va colabora cu arhitectul Emil Crișan. De altfel, acesta din urmă a subliniat că ansamblul din Cincu are nevoie de intervenţii cât mai rapide de conservare, care să respecte un program tehnic precis. „Trebuie intervenit cât mai bine, să nu dispară natura de monument pe care noi îl conservăm, prin aceste fonduri europene, pentru că asta e sarcina principală, să perpetueze monumentele, în condițiile în care intervențiile sunt de natură să respecte tehnologia și criteriile de conservare.(…) Pornim într-o situație destul de dificilă din punct de vedere al vremurilor și, după o pandemie de un an, ne așteaptă o altă pandemie, financiară, care se traduce în inflație. Înțeleg că este o problemă delicată pentru constructor în ceea ce privește respectarea unui program tehnic, cu materiale, cu prețuri. Să sperăm că, din aproape în aproape, găsim soluții la fiecare dintre aceste probleme“, a declarat Crișan.

Una dintre cele mai mari bazilici romane din localităţile săseşti

Echipa formată la Cincu se va baza pe sprijinul Consistoriului Superior al Bisericii Evan-ghelice, care va încerca să atragă finanţări şi din Germania. Parohia Cincu este cea care va avea şi un reprezentant care asigură serviciile de dirigenţie de şantier. Cel desemnat de parohie pentru a supraveghea reabilitarea şi conservarea imobilului este Gheorghe Muntea. Biserica fortificată din Cincu este închinată Fecioarei Maria și este una dintre cele mai mari bazilici romane situate într-o localitate săsească din România. Prin modul de poziționare a construcției pe o colină aflată între râurile Olt și Hârtibaciu, ce prezintă trei laturi foarte abrupte, biserica este considerată o bazilică unicat deoarece apărarea ei se făcea doar pe partea de vest a dealului. Biserica a fost construită în satul Cincu din județul Brașov de către coloniștii germani la mijlocul secolului al XIII-lea.
Piesa de rezistență a bisericii este altarul care prezintă necredința apostolului Toma (altarul prezentând o piatră pe care sunt inscripționate cuvintele lui Isus către Toma).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE