8.7 C
Braşov
AcasăSanatateAtenție între 6 și 36 de luni / Rahitismul: simptome, cauze, tratament,...

Atenție între 6 și 36 de luni / Rahitismul: simptome, cauze, tratament, prevenție

l Poate fi chiar ereditar

Rahitismul este o afectiune scheletică cauzată de deficitul vitaminei D, a calciului și a fosforului. Acești nutrieți sunt importanți pentru dezvoltarea oaselor sănătoase și puternice. Copiii cu rahitism prezintă o mineralizare incompletă a oaselor.
Vitamina D ajută corpul copilului să absoarbă calciu și fosfor din alimente. Deficitul de vitamina D face greu de menținut un nivel normal de fosfor și calciu în oase, care poate duce la rahitism. Adăugarea vitaminei D sau a calciului în dieta ar putea corecta problemele osoase asociate cu rahitismul. Atunci când rahitismul este cauzat de o altă problema medicală, este posibil ca persoana să aibă nevoie de tratament aditional.
În cazuri majore, unele diformităţi scheletice provocate de rahitism pot necesita corectare prin intervenţie chirurgicală.

Semne și simptome

Semnele și simptomele rahitismului pot include:
l Creștere întârziată;
l Abilitați motorii întârziate;
l Durere la nivelul picioarelor, a coloanei vertebrale și a pelvisului;
l Fracturi osoase;
l Crampe musculare;
l Slăbire a mușchilor.
Deoarece rahitismul afectează zona de la capetele oaselor, în care crește de obicei țesut, această afecțiune poate provoca și anumite diformități scheletice cum ar fi:
l Picioare strâmbe;
l Încheieturi îngroșate;
l O formă ciudată a coastelor și a cutiei toracice;
l Diformități pelvine.
Dacă părinții observă semne ale rahitismului, aceștia sunt sfătuiți să anunțe medicul de familiei cât mai rapid. Dacă această afecțiune nu este tratată în timpul de creștere, copilul ar putea avea o statură foarte mică la maturitate. Adițional, diformitățile pot rămâne permanente dacă afecțiunea rămâne netratată. Există mai multe cauze de apariție a rahitismului, cum ar fi:

Lipsa de vitamina D

Corpul uman are nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciu. Razele ultraviolete (solare ) ajută celulele pielii să convertească un precursor al vitaminei D de la un stadiu inactiv la un stadiu activ. Daca o persoană nu produce sau nu consumă destulă vitamina D, corpul nu poate absorbi suficient calciu din alimentație, provocând astfel un nivel mic de calciu în sânge. Nivelul mic de calciu rezultă în iregularitați ale oaselor și dinților și poate provoca probleme la nivelul mușchilor și nervilor.
Este posibil ca anumiți copii să prezinte un deficit de vitamina D dacă:
l Au pielea de culoare mai închisă;
l Petrec mult timp în casă;
l Poartă cremă de protecție solară de fiecare dată când ies afară
l Au o dietă fără lapte sau care este strict vegetală;
l Suferă de afecțiuni cum ar fi boala celiacă, care oprește corpul să producă sau să utilizeze vitamina D;
l Trăiesc într-un loc cu un nivel ridicat de poluare a aerului.

Factori genetici

Unele tipuri de rahitism însă pot fi rezultatul unor afecțiuni genetice, unele fiind ereditare. De exemplu, rahitismul hipofosfatemic este o afecțiune rară în care rinichii nu pot procesa adecvat fosforul. Nivelul mic de fosfor în sânge poate duce la oase fragile și moi. Factorii genetici care afectează abilitatea corpului de a folosi calciu se referă la factorii care afectează ficatul, rinichii și funcția intestinală. Toţi acești factori pot cauza rahitismul.

Factori de risc

Anumiţi factori pot crește șansele copilului de a dezvolta rahitism. Factori cum ar fi:
l Piele de culoare închisă. Pielea închisă la culoare are mai multa melanină care scade abilitatea pielii de a produce vitamina D de la razele solare.
l Deficitul de vitamina D al mamei în timpul sarcinii. Un bebeluș născut de o mamă cu deficit de vitamina D poate prezenta de la început semne de rahitism sau le poate dezvolta în primele luni de la naștere.
l Anumite zone de ple glob. Copiii care trăiesc în zone geografice fără prea mult soare au risc mai mare de a dezvolta aceasta afecțiune.
l Naștere prematură. Bebelușii născuți înainte de termen tind să aibă un nivel mai mic de vitamina D, deoarece au avut mai puțin timp la dispoziție pentru a primi vitamina de la mamă.
l Anumite medicamente. Anumite tipuri de medicamente, cum ar fi cele anticonvulsivante sau antiretrovilare ar putea afecta abilitatea corpului de a folosi vita l mina D.
Hrănitul excesiv la sân. Laptele provenit de la sân nu conține cantitatea necesară de vitamina D pentru a preveni rahitismul.
l Vârsta. Rahitismul este cel mai des întalnit la copiii cu vârsta între 6 și 36 de luni. De obicei în acest timp, copiii prezintă o creștere și o dezvoltare mai rapidă și din acest motiv, în această perioadă corpul lor are nevoia cea mai mare de calciu și fosfor, pentru a dezvolta și întări oasele.
Factori genetici. O formă de rahitism poate fi moștenită. Asta înseamnă că afecțiunea este transmisa prin gene. Acest tip de rahitism se numește rahitism ereditar și previne absorbția de fosfor la nivelul rinichilor.

Complicații

l Dacă rahitismul este lăsat netratat, acesta poate duce la:
l Întreruperea creșterii și dezvoltării persoanei afectate;
l Coloana vertebrală curbată anormal;
l Diformitați osoase;
Defecte dentare;
l Convulsii.

Prevenție

Cea mai buna metodă de prevenire a rahitismului este de a avea o dietă care include cantități adecvate de calciu, fosfor și vitamina D. Câteva alimente care conțin vitamina D în mod natural sunt ouăle, uleiul de pește, somon și ton. Alte forme de alimente ar putea fi fortificate cu vitamina D cum ar fi cereale, pâine, lapte și sucul de portocale.
Femeile însărcinate ar trebui să discute prima dată cu medicul specialist înainte de a lua suplimente cu vitamina D. Persoanele care au afecțiuni renale ar trebui să verifice în mod regulat nivelul de calciu și fosfor din organism. Rahitismul mai poate fi prevenit și prin expunerea moderata la soare. Conform surselor, o expunere de 10 sau 15 minute la soare în timpul după-amiezii ar fi destul. Cu toate acestea însa, există posibilitatea ca această recomandare să nu se aplice în lunile de iarnă, la persoanele cu pielea de culoare închisă sau la persoanele care trăiesc în zonele geografice cu puțin soare. În acele situații și în funcție de fiecare persoană în parte și nivelul de vitamina D prezent în corp, ar putea fi necesar consumul de suplimente cu vitamina D. Mai mult decât atât, datorită riscului de cancer de piele, bebelușii și copiii mici în special ar trebui feriți de expunerea directă la soare și ar trebui să poarte cremă și haine de protecție.

Diagnosticare

În timpul examenului clinic, medicul va apăsa ușor pe oasele copilului pentru a verifica dacă exista sau nu anumite anomalii. Acesta va pune accent pe:
l Craniu. Bebelușii care au rahitism au de obicei oasele craniului mai moi și ar putea prezenta o întarziere a închiderii fontanelelor.
l Picioare. Copiii cu rahitism prezintă picioare strambe.
l Piept. Unii copiii cu rahitism pot dezvolta anumite anomalii la nivelul coastelor.
l Încheieturile de la mîini și gleznele. De obicei, persoanele afectate de rahitism au încheieturile și gleznele mai mari și mai groase.
Efectuarea testelor imagistice cu raze X pot evidenția anumite diformități osoase. Testele de sânge și urină pot confirma diagnosticul de rahitism și pot fi folosite pentru a monitoriza progresul tratamentului.

Tratament

Tratamentul pentru rahitism se axeaza pe completarea vitaminelor și mineralor din corp. Această formă de tratament elimină aproape toate simptomele asociate cu rahitismul.
Dacă copilul are deficit de vitamina D, este posibil ca medicul să recomande o dietă bogată natural în vitamina D sau expunerea moderata la soare, luând în considerare riscurile supraexpunerii. Suplimentele cu calciu și vitamina D pot fi folosite și ele pentru a trata rahitismul. Cu toate acestea însă, este recomandat ca doctorul să prescrie aceste suplimente și să mentioneze doza recomandată. O cantitate prea mare de calciu sau vitamina D poate fi dăunătoare. Din acet motiv, chiar dacă aceste tipuri de suplimente pot fi cumpărate fără rețetă, este recomandat ca femeile gravide și oricine dorește să ia astfel de suplimente, să vorbească prima dată cu medicul de familie.
În cazul rahitismului ereditar, o combinatie de suplimente cu fosfor și un nivel ridicat al unei forme speciale de vitamina D sunt necesare pentru a trata afecțiunea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE