3.6 C
Braşov
AcasăStiri BrasovReguli nerespectate în Parcul Național: Turistă accidentată, preluată cu elicopterul SMURD din...

Reguli nerespectate în Parcul Național: Turistă accidentată, preluată cu elicopterul SMURD din Piatra Craiului

Autor: M.P.

l Ghizi amendați pentru că aveau prea mulți oameni în grup

Elicopterul SMURD alocat recent judeţului Brașov pentru intervenții în zonele montane a avut de lucru în weekend, în Piatra Craiului. O turistă accidentată a fost recuperată prin troliere din zona Brâului de Mijloc, firul văii Vlădușca (Grota la ulcior). Grupul din care făcea parte turista accidentată era parte dintr-un alt grup, de opt persoane, însoțit de un singur ghid.

Victima a fost scoasă din Brâul de Mijloc cu ajutorul rangerilor şi al jandarmilor montani

Potrivit Salvamont Zărnești, apelul de intervenţie a venit sâmbătă, în jurul orei 14.30, prin numărul unic de urgență, victima aflându-se într-o zonă expusă. Salvatorii montani spun că intervenția a fost una ceva mai simplă, dat fiind că în zonă erau prezenți şi jandarmii montani și rangerii Parcului Național Piatra Craiului. Aceştia se aflau pe trasee, la momentul respectiv, pentru a verifica modul în care era respectat Regulamentul ariei protejate, ce interzice parcurgerea porţiunilor nemarcate fără acordul administrației parcului. Victima a fost preluată de la elicopter de o ambulanță SMURD, oprită în aşteptare în zona Centrului de vizitare al parcului.

Doi ghizi montani amendaţi, pentru încălcarea regulamentului parcului

Pe traseele nemarcate s-au aflat în weekend administratorii parcului naţional şi jandarmii montani, care au verificat cum se respectă Regulamentul. Cel puţin în două situaţii, aceştia au observat că turiştii fie nu cunosc regulile, fie nu sunt interesaţi să le respecte. De exemplu, deşi în prezent oamenii nu au voie să umble în grupuri mai mari de cinci persoane, pe traseele nemarcate, rangerii au descoperit sâmbătă un grup de 21 de persoane, în zona Brâul de Mijloc. Cei doi ghizi ai grupului au fost sancţionaţi cu amendă pentru această încălcare de regulament, iar restul au primit avertisment.
Conform Regulamentului parcului privind parcurgerea traseelor nemarcate din Piatra Craiului, organizatorii turei trebuie să obțină un acord pe e-mail de la administrația ariei protejate. De asemenea, grupul care merge pe traseu trebuie să fie compus din maxim 5 persoane, inclusiv ghidul (dacă este ghidat). „Mărimea grupului din regulamentul parcului a fost discutată și agreată cu asociațiile montane și cu cele ale ghizilor, astfel încât impactul asupra habitatelor din zona cea mai sensibilă a parcului să fie minim și să fie asigurată cât mai bine și siguranța turiștilor din grup”, au menționat administratorii Parcului Național Piatra Craiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE