6.9 C
Braşov
AcasăCititoriE bine să știți: Cum îngrijeșți o grădină cu flori

E bine să știți: Cum îngrijeșți o grădină cu flori

Dacă ți-ai propus să îți amenajezi o grădină, atunci probabil știi deja că va trebui să îi dedici timp și multă muncă de întreținere. Iată câteva reguli și sfaturi utile, care te-ar putea ajuta în amenajarea grădinii.

Flori pe care le poți planta vara

În primul rând, trebuie să ții cont de modul în care se plantează fiecare dintre ele. Fie că ai nevoie de semințe, de răsaduri sau de bulbi, trebuie să știi ce ai de făcut pentru a te bucură de o grădina plină de culoare. Spre exemplu, este bine să știi că semințele de flori nu se plantează niciodată direct afară, ele trebuie puse mai întâi în răsadnițe și într-un amestec special de pământ, nu cel de la tine din grădină. Printre florile pe care le poți plantă vara se numără și:
● Margarete
Margaretele aduc o pată de culoare în orice grădină și sunt și ușor de întreținut. În cazul lor trebuie să ai grijă să le plantezi în pământ cu PH neutru. Margaretele se usucă toamna, însă înverzesc din nou primăvara. De asemenea, ar trebui să foloseşti un insecticid bun pentru că, de obicei, sunt țintă multor insecte.
● Crăițe
Dacă alegi să plantezi și crăiţe, e bine să știi că acestea se înțeleg bine cu aproape toate florile de grădină, deci poți să le cultivi fără restricții. Singurele condiții de care trebuie să ţii seama: pământul să fie foarte bine drenat, iar distanța dintre ele să nu fie mai mică de 15 cm pentru că pot cădea pradă unor boli ale plantelor, care au la baza umezeala și care se dezvoltă mai ales când crăiţele sunt una lângă altă.
● Petunii
Petuniile îți vor încânta privirea și nici ele nu sunt greu de întreținut, deci ar putea fi o alegere bună pentru grădina ta. În cazul lor ar fi bine să știi că iubesc apă și soarele, deci își vor dori pământ bine drenat și locuri în care să nu stea în umbră altor plante sau arbuști.

Flori pe care le poți planta toamna

Dacă vrei să ai grădina înflorită tot timpul anului, atunci ar fi bine să plantezi și toamna câteva flori.
● Lalele
Lalelele se plantează toamna, în intervalul septembrie-octombrie, pentru a nu exista riscul că solul să fie înghețat. Bulbii se plantează cam la 10 cm adâncime și vor trebui așezați cu discul în jos. În ceea ce privește zona, lalelelor le merge bine atât în cele luminate, cât și la umbră, deci nu există restricții speciale.
● Narcise
Narcisele sunt foarte rezistente la ger și apar începând cu luna martie. Uneori pot înflori chiar până în mai, însă cu condiția că temperatura să fie optimă. Bulbii lor nu iubesc umezeala și umbra, prin urmare ar fi cel mai bine să îi plantezi în zone însorite sau doar parțial umbrite.
● Zambile
Zambilele se plantează la adâncimi de 10 cm, iar distanța dintre ele ar trebui să fie egală. Bulbii se așază cu discul în jos. Le poți planta oriunde îți place, nu sunt pretențioase și acceptă vecinătatea tuturor plantelor din grădină.
● Iriși
Bulbii de iris se plantează la 15 cm în sol și trebuie tratați, în prealabil, cu un fungicid bun pentru că tind să dezvolte diverse boli. Distanța dintre bulbi ar trebui să fie de aproximativ 30 de cm.

Flori de primăvară

Primăvara e anotimpul cel mai bun pentru a planta flori în grădină și mai jos ţi le prezentăm pe cele mai importante:
● Dalii
Daliile se plantează în luna mai. De obicei au nevoie de pământ drenat și de spațîi însorite, deci ideal ar fi să nu alegi colțurile grădinii sau zonele de sub arbuști. E bine să ai grijă să le plantezi la mare distanță una de altă (cam la 40 de cm) și să adaugi în groapă în care pui bulbul și puțină mraniță.
● Flori de piatră
Florile de piatră nu sunt deloc pretențioase și rezistă și în condiții extreme. Le poți cultiva prin semințe, pe care va trebui să le arunci în sol începând cu aprilie sau mai. De menționat este faptul că nu trebuie să le îngropi pentru că, în cazul lor, aerul le ajută să încolțească mai repede.

Reguli de amenajare a grădinii

În cele ce urmează îți prezentăm și câteva reguli de care poți să ții cont atunci când îți amenajezi grădina. Sunt, de fapt, întrebări care te vor ajută să iei cele mai bune decizii.
Care e bugetul tău?
Răsadurile, elementele decorative, suporții din lemn, fungicidele pot veni la pachet cu unele costuri. De aceea e foarte important că, înainte să începi amenajarea grădinii, să faci o lista cu tot ce îți trebuie și să estimezi corect costurile;
Ce materiale îți dorești să folosești la amenajarea grădinii?
Lemnul, gresia, marmura sau piatra au și ele costuri diferite. De asemenea, nu toate florile se potrivesc cu gresia și nu toate plantele adoră să stea printre straturi de marmură. E important, de asemenea, ca materialul ales să fie rezistent.
Cum vei uda grădina?
Vei avea nevoie de un sistem de irigație sau plănuiești să uzi totul manual?
De ce tip de teren vei avea nevoie?
Unele plante, după cum am menționat mai sus, preferă solul bine drenat, altele nu. De asemenea, e foarte important să știi dacă va trebui să investești în fertilizarea acestuia, în cazul în care solul de lângă casă ta nu e dintre cele mai prietenoase cu plantele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE