8.9 C
Braşov
AcasăStiri BrasovPărăginit din 2015: Complexul „Agrement“ de sub Tâmpa intră în reabilitare

Părăginit din 2015: Complexul „Agrement“ de sub Tâmpa intră în reabilitare

l Transformat in bibliotecă futuristă

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov vrea să înceapă în acest an reabilitarea Complexului Sportiv Agrement de sub Tâmpa, pe care în 2018 l-a preluat în administrarea pentru a-l transforma într-un centru cultural. Biblioteca are în plan o investiţie de aproximativ 3,2 milioane de lei pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare a clădirii, pentru care a şi lansat o procedură de achiziţie publică. Atribuirea contractului s-a încheiat, de acest proiect urmând să se ocupe Asocierea Deanda Prim Invest din Codlea și Stigma Building Management SBM din Cristian, jud. Brașov, pentru suma de 3.188.228 lei (TVA inclus).

15 luni pentru a fi „pusă pe picioare”

Reabilitarea clădirii de la Agrement de sub Tâmpa se va face într-o perioadă de 15 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, trei luni fiind alocate proiectării, iar 12 luni, execuţiei, conform caietului de sarcini. Lucrările vor fi unele destul de complexe, care vor include şi intervenţii la structura de rezistenţă, având în vedere că imobilul se confruntă de mulţi ani cu infiltraţii, atât la etajele superioare – prin acoperiş, cât şi la cele inferioare, prin pereţi şi pardoseală, din cauza apelor pluviale. Unele lucrări sunt programate şi la exterior, la gradenele care sunt într-o stare avansată de deteriorare. La final, constructorii trebuie să ofere o garanţie de cel puţin trei ani pentru lucrările făcute.

Planuri pentru o altfel de bibliotecă

Clădirea Complexului sportiv Agrement, construită în anul 1980, a fost utilizată până în 2015, având în componenţă inclusiv o piscină. În 2018, Consiliul Judeţean a transferat-o în administrarea Bibliotecii Judeţene, care a venit cu propunerea de a o reutiliza, transformând-o într-o „bibliotecă futuristă”, unde oamenii pot citi, se pot relaxa sau pot face sport. Potrivit propunerii puse pe masă în 2018 de către directorul Bibliotecii Judeţene, Daniel Nazare, acesta este unul inspirat din ţările nordice, acolo unde bibliotecile îmbină zonele de citit cu spaţii generoase unde oamenii se pot intersecta cu alte domenii de interes, cum sunt robotica sau tehnologia. Vor exista, de asemenea, şi spaţii deschise pentru ateliere, dar şi zone de activităţi sportive, cum sunt un perete de căţărare sau arena de bowling, după cum a precizat în proiectul iniţial, Daniel Nazare. În plus, există planuri şi pentru piscina de la subsol. Aceasta va fi reabilitată şi pusă la dispoziţia copiilor şi tinerilor, cu titlu de „gratificare“. „Ne gândim la o variantă în care copiii şi tinerii care citesc un anumit număr de ore sau cărţi, să primească o oră sau mai multe de intrare gratuită la piscină, de exemplu“, a explicat Daniel Nazare, în propunerea făcută în 2018 Consiliului Judeţean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE