28 C
Braşov
AcasăStiri BrasovS-a rupt lanțul de iubire? PNL îşi acuză colegii de coaliţie că...

S-a rupt lanțul de iubire? PNL îşi acuză colegii de coaliţie că obstrucţionează proiectul aeroportului

Autor: Mihaela Parghel

l USRPLUS: „Vrem aeroport, dar în mod transparent. Este o investiție imensă!“

PNL îşi acuză partenerii de coaliţie, de la USR PLUS, că obstrucţionează finalizarea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav. Într-un punct de vedere prezentat ieri de liderul grupului liberal din Consiliul Judeţean Braşov, consilierul județean PNL Ciprian Sterpu a declarat că „este neplăcut să observăm cum oameni care nu au nici pregătire și nici experiență aeronautică vorbesc despre turn virtual sau fizic, despre lungimea pistei de aterizare sau despre mărimea terminalului de pasageri”, subliniind, în acelaşi timp şi agresivitatea colegilor de coaliţie – „mai ales pe reţelele de socializare – acolo unde oricine este la un click distanță de a deveni expert”. „În tot acest timp, specialiști în adevăratul sens al cuvântului muncesc zi de zi pentru a finaliza un proiect greu, cu multe provocări. Constructori, ingineri, specialiști în aeronautică, structuri administrative locale, naționale și internațional, cu toții angrenați și dedicați acestui proiect”, a mai spus Sterpu.

USR PLUS s-a abţinut de la votul celor două proiecte ce vizau Aeroportul

Cele două exemple concrete pe care le-a oferit Ciprian Sterpu fac referire la şedinţa de Consiliu Județean ce a avut loc miercuri. Atunci, consilierii judeţeni USR PLUS nu au votat pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți implementării soluției de remote tower (turn de control virtual), deşi aceasta este cea aprobată de ROMATSA. În aceeaşi şedinţă, „a doua oară, consilierii USR PLUS nu au susţinut o rectificare bugetară ce conţinea, printre altele, și o sumă de bani pentru continuarea celui mai important proiect al comunității brașovene, Aeroportul Internațional Brașov”, a declarat Sterpu. În ambele cazuri, proiectele de hotărâre au trecut, având suportul celorlalţi aleşi, de la PNL şi PSD, în timp ce consilierii locali USR PLUS s-au abţinut de la vot, invocând faptul că nu li s-au pus la dispoziţie toate datele despre cele două proiecte. „Pentru acest proiect, colegul meu, Lucian Rad, a cerut în scris, în 18 mai 2021, apoi, în ședința Comisiei nr. 6 din 16 iunie, raportul prin care ROMATSA a decis soluția de turn virtual pentru Aeroportul Internațional Brașov și nu i-a fost pusă la dispoziție nici până astăzi. Ne vom abține de la votarea acestui punct”, a spus Emanuel Dobrinoiu, liderul grupului USR PLUS, miercuri, când a avut loc şedinţa. Tot atunci însă, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, i-a reamintit că proiectul a fost discutat în detaliu în comisii, unde s-au pus la dispoziţie informaţiile necesare. În plus, preşedintele CJ Braşov a amintit şi de faptul că motivarea privind soluţia „Remote tower” a fost pusă şi la dispoziţia deputatului USR PLUS, Tudor Benga, atunci când acesta a solicitat-o.
De altfel, purtătorul de cuvânt al PNL, Ciprian Sterpu, susţine că aleşii USR PLUS, deşi le sunt colegi de coaliţie şi în Consiliul Judeţean, au un comportament cel puţin neobişnuit la şedinţa de plen, transmisă live şi deschisă publicului. Comportamentul este cu totul diferit faţă de cel din timpul comisiilor, când sunt dezbătute şi discutate în detaliu proiectele de hotărâre. „În comisie este totul bine şi normal. În plen, când apare live-ul… brusc, se schimbă situaţia”, a declarat ieri Ciprian Sterpu într-o conferinţă de presă. „De altfel, în afară de USR-PLUS, celelalte forțe politice din Consiliul Județean susțin fără ezitare Aeroportul Internațional Brașov. De ce joacă la obstrucție cei din USR PLUS, nu știm să vă spunem cu exactitate. Poate doresc să iasă în evidență cu ceva, poate aleargă după imagine și expunere mediatică sau poate chiar își doresc să blocheze construirea aeroportului. Facem un apel la colegi ca fiecare să-și analizeze cu grijă și responsabilitate aria de competențe profesionale. Ar fi bine ca librarii să vorbească despre cărți, pomicultorii despre livezi și culturi, iar cei din ONG-uri cu expertiza despre animalele fără stăpân. Îi vom ascultă cu plăcere și atenție știind că sunt cunoscători ai acestor domenii, dar în privința aeroportului, haideți să îi lăsăm pe specialiști să se ocupe de acest proiect”, a încheiat Ciprian Sterpu.

USRPLUS: Nu ne-au fost puse documente la dispoziție!

Emanuel Dobrinoiu, liderul de grup al USR PLUS, susține însă că nu este vorba despre nicio obstrucționare a proiectului aeroportului, ci dimpotrivă, de a-l finaliza și a-l face util, în același timp. „Noi nu ne împotrivim aeroportului, ci am reclamat lipsa de transparenţă. Am cerut documente care nu ne-au fost puse la dispoziţie. Am cerut informaţii în scris despre soluţia turnului de control virtual pentru că, chiar dacă nu suntem specialişti, vrem să votăm având toate datele. Da, s-au dat avize în comisii, pentru proiectele ce ţin de aeroport, dar şi colo, colegii mei s-au abţinut, pentru că nu au avut la dispoziţie detalii”, a declarat Emanuel Dobrinoiu. Liderul grupului USR PLUS din Consiliul Judeţean a precizat că pe lângă punctul de vedere al ROMATSA, legat de soluţia turnului virtual, colegii săi au vrut să şti şi dacă, folosindu-se această soluţie, există companii interesate de operarea aeroportului. „Dacă noi aprobăm acum o astfel de soluţie, trebuie să ştim dacă există companii interesate, pentru că este o investiţie imensă”, a argumentat Dobrinoiu.
În ceea ce priveşte punctul referitor la aprobarea rectificării bugetare, în care un capitol se referea la transferarea unei sume de bani, de la proiectul de reparaţii al unui drum judeţean, tot către aeroport, liderul grupului USR PLUS a ţinut să precizeze, din nou, că nu este vorba de nicio obstrucţionare. „Am cerut explicaţii despre urgenţa deciziei şi am cerut ca proiectul rectificării să fie votat pe capitole, pentru că vorbim despre buget. Nu ni s-au oferit. Nu am fost împotriva rectificării, însă nu este normal să votăm totul la pachet”, a mai declarat Emanuel Dobrinoiu.

1 COMENTARIU

  1. Cand are de gând dl Vestea sa prezinte toate cheltuielile cu aeroportul??..
    Sunt două variante auzite din surse…
    1.Se spune că sunt sume astronomice si omului i-e frică să nu facă plătitorii de taxe și impozite infarct!!..
    2.Se pare ca varianta asta e mai plauzibilă,..habar n-are câți bani s-au băgat în acest proiect!!.se face de cacao..
    P.s.. poate se mișcă aia cu ochii albastri prin hârtiile aeroportului si prin firmele care au luat!..pardon au lucrat la acest proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Prosteala de politruc on Iarbă de un metru? „A plouat mult!”