3.4 C
Braşov
AcasăStiri BrasovUPDATE / Baba-oarba! Începând de azi-noapte, parcările în Brașov se plătesc,...

UPDATE / Baba-oarba! Începând de azi-noapte, parcările în Brașov se plătesc, din nou, 24/7

l Primăria zice că nu e legal!

Disputa dintre municipalitate și firma care administrează parcările din Brașov a ajuns la un nivel superior. Reamintim că tribunalul Covasna a suspendat luni hotărârea de Consiliu Local prin care contractul cu P&P (firma desemnată de vechiul Consiliu Local să administreze parcările din municipiu) era reziliat, din cauză că prestatorul nu și-a îndeplinit atribuțiunile în totalitate. Firma P&P a acționat Consiliul Local în justiție și ca urmare, până la judecarea cauzei în contencios administrativ, hotărârea CL a fost suspendată de tribunalul Covasna. Luni, la momentul suspendării, purtătorul de cuvânt al primăriei Brașov, Sorin Toarcea, a declarat că lucrurile rămân cum au fost, adică parcările vor rămâne gratuite până când instanța de contencios se va pronunța și că municipalitatea va ataca oricum decizia tribunalului Covasna.

Iată comunicatul prezentat de Primărie acum 2 zile, prin Sorin Toarcea:
„Referitor la decizia Tribunalului Covasna privind suspendarea executării Hotărârii Consiliului Local nr.259 din 6 mai 2021 de aprobarea rezilierii contractului pentru delegarea gestiunii prin concesionarea serviciului de amenajare, organizare şi exploatare a parcărilor cu plată de pe domeniul public al Municipiului Braşov nr. 279/87517/04.09.2020, facem următoarele precizări:
După ce vom primi motivarea instanței, cu siguranță Municipalitatea va face recurs, mai ales că, din punctul nostru de vedere, hotărârea de consiliu local nu prezintă niciun indiciu de ilegalitate, astfel încât nu se justifică suspendare ei până la judecarea pe fond. Consiliul Local poate să dispună delegarea unui serviciu, prin urmare poate dispune și încetarea delegării prin reziliere. P&P nu a adus nicio dovada cu privire la paguba concretă pe care HCL 259/06.05.2021 i-o produce. Apreciem ca rezilierea era singura măsură pe care autoritatea putea sa o ia când a constatat ca ofertantul câștigător nu și-a respectat obligațiile asumate prin depunerea ofertei și, ulterior, prin semnarea contractului. În plus, notificarea de reziliere, acesta fiind actul care produce efecte în raport cu P&P, nu a fost suspendată, prin urmare contractul este în continuare reziliat. Reamintesc că Tribunalul Covasna a judecat astăzi solicitarea P&P ca până la judecarea pe fond a cauzei, respectiv legalitatea sau nelegalitatea adoptării acestei hotărâri (259/2021), prevederile acestei HCL să fie suspendate. În consecință, decizia nu vizează decât ce se întâmplă în perioada de până la pronunțarea unei hotărâri definitive cu privire la această hotărâre de consiliu local.“

Amenințări voalate de la concesionar

Ieri, firma P&P , cea care a administrat parcările din Brașov până la hotărârea CL de anulare a contractului dintre cele 2 părți , a anunțat că, urmare a deciziei tribunalului Covasna, parcările revin în adminsitrarea firmei și vor fi plătite 24/7 :
„Informăm opinia publică asupra faptului că începînd cu data de 01.07.2021 ora 00:00, se va relua serviciul de percepere a taxei de parcare pentru parcările publice cu plată din Municipiul Brasov, concesionate în baza Contractului pentru delegarea gestiunii prin concesionarea serviciului de amenajare, organizare şi exploatare a parcărilor cu plată de pe domeniul public al Municipiului Braşov nr. 279/87517/04.09.2020.
RELUAREA SERVICIULUI DE TAXARE A PARCARILOR PUBLICE CU PLATĂ ESTE DETERMINATĂ ȘI OBLIGATORIE CA URMARE A PRONUNȚĂRII HOTĂRÂRII JUDECĂTOREȘTI NR. 653/28.06.2021 în dos. nr. 2093/62/2021 a Tribunalului Covasna. Potrivit prevederilor art.14, alin. (4) din legea 554/2004 privind Con-tenciosul Administrativ, RECURSUL NU ESTE SUSPENSIV DE EXECUTARE.
Drept pentru care, Hotărârea Judecătorească își produce efectele de la pronunțare, astfel că SUSPENDAREA H.C.L. nr. 259/06.05.2021 SE RĂSFRANGE ASUPRA ORICARUI ACT EMIS ÎN BAZA ACESTEIA ȘI PRIN CARE HOTĂRÎREA A FOST PUSA ÎN EXECUTARE. Este imperativ de precizat că orice demers intenționat prin care se urmărește nepunerea în practică a unei hotărâri judecătorești poate constitui infracțiune care se sancționează conform dispozițiilor legale.
Totodată, vă facem cunoscut faptul că, raportat la conținutul hotărârii nr.653/28.06.2021, dar și la cel al încheierii din data de 23.04.2021 emisă de Tribunalul Covasna în dos. nr. 1102/62/2021/a1, rămasă definitivă prin Hotararea nr.435/17.06.2021 a Curții de Apel Brașov, începând cu data și ora menționată, intervalul orar pentru care se aplică plata tarifului de parcare va fi de 24/24 de ore, inclusiv duminica, cu respectarea Hotararii de Consiliu Local nr. 282/2017.”

Ne recuperăm banii în instanță

În replică la anunțul de ieri al P&P, purtătorul de cuvânt al Primăriei susține că: „Primăria Brașov își menține punctul de vedere cu privire la distincția între cele două acte, Hotărârea de Consiliu Local și notificarea de reziliere, considerând că sunt două acte administrative distincte. Acest lucru este confirmat și de societatea P&P, care a atacat în instanță această notificare de reziliere, ca act administrativ separat. Decizia instanței vizează suspendarea prevederilor hotărârii, nicidecum a notificării de reziliere. Municipalitatea va face demersuri pe lângă Tribunalul Covasna pentru a lămuri dispozitivul hotărârii, astfel încât să știm dacă decizia se referă strict la hotărârea de consiliu local sau și la actele administrative ulterioare. În paralel, vom face și recurs la această hotărâre a instanței.
În ceea ce privește plata serviciului de parcare, fiind vorba de parcări publice cu plată, proprietate a municipiului, coroborat cu faptul că există o notificare de reziliere a contractului, considerăm că sumele încasate se cuvin Municipiului Brașov și vom face demersurile necesare, în instanță, pentru a recupera aceste sume”, a declarat Sorin Toarcea. Doar un lucru mai este de menționat și anume faptul că primăria a angajat acum câteva săptămâni o casă de avocatură din București special pentru această speță iar costurile suportate deja de buget sunt importante. Cu toate acestea, primarul Allen Coliban a declarat că raportat la cât va câștiga Brașovul, costurile sunt mici, astfel încât așteptăm să vedem rezultatele…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE