28 C
Braşov
AcasăStiri Brasov1,4 milioane lei pe an: Direcția de Monitorizare și Protecția Animalelor...

1,4 milioane lei pe an: Direcția de Monitorizare și Protecția Animalelor Codlea sau „gașca celor 14 primării”

În urmă cu 10 ani, 14 primării din județul Brașov- Râșnov, Codlea, Săcele, Făgăraș, Ghimbav, Predeal, Bran, Crizbav, Feldioara, Hălchiu, Hărman, Prejmer, Sânpetru și Tărlungeni, au decis să finanțeze un nou adăpost pentru câini la Codlea, o entitate numită pompos Direcția de Monitorizarea și Protecția Animalelor, deși este doar o asociație cu personalitate juridică. Și cu cotizanți de la bugetul public al localităților menționate, de unde, în prima fază, s-au „virat” în contul asociației câte 200.000 de lei/localitate (2,8 milioane de lei) pentru construcția adăpostului, echipare, mașini. După aceea, în fiecare an, fiecare dintre cele 14 primării a cotizat câte 100.000 anual (1,4 milioane lei), pentru administrare. Toți acești bani, pentru adunarea de pe domeniul public al respectivelor localități a câinilor fără stăpân. Director general al asociației a fost numit Flavius Bărbulescu, fost administrator al Adăpostului Public Brașov, cel care se ocupase de prinderea și eutanasierea a aproximativ 30.000 câini (conform informațiilor furnizate chiar de domnia sa) de pe domeniul public al municipiului Brașov. Ca administrator al adăpostului public Brașov nu e clar cum a performat, pentru că a fost dat în judecată de ONG-urile de protecție a animalelor pentru rele tratamente aduse animalelor în adăpost și pentru încălcarea normelor de transparență.

De ce o asociație pe care nu o controlează nimeni?

Oare aceste primării sunt la fel de generoase și pentru cazurile sociale? S-au asociat oare si pentru a construi o școala pentru copiii cu nevoi speciale? Este cel puțin ciudat faptul că aceste primării au ales să se asocieze ca membri fondatori într-o asociație de protecție a animalelor și să cotizeze din bugetul propriu atât de mulți bani, când aveau o soluție mult mai simplă, legală și morală : înființarea unei ADI (asociație de dezvoltare intercomunitara), ca persoană juridică , unde fluxul banilor poate fi ușor urmărit și mai mult, ar fi putut sa atragă fonduri europene care să susțină adapostul de la Codlea.
Ce este foarte clar este faptul că, după 10 ani în care aceste primării au plătit câte 100.000 de lei (în total 1,4 milioane de lei), în fiecare an, pentru ca acest DMPA să le rezolve problemele cu câinii străzii, astăzi suntem în același punct. Adică sunt la fel de mulți câini pe stradă, dacă nu cumva mai mulți, nu există nicio evidență clară a numărului de câini cu stăpân (sursa continuă a câinilor abandonați pe domeniul public), nu s-a făcut nicio campanie de sterilizare în acești 10 ani, nu s-a făcut informarea cetațenilor privind drepturile și obligațiile acestora privind câinii, nimeni nu știe dacă s-au cheltuit eficient acești bani publici și asta pentru că nimeni nu pare interesat să facă o evaluare a eficienței activității DMPA !

Sterilizarea este gratuită, pe ce se cheltuie 1,4 milioane anual?

Încă un lucru foarte ciudat este că unul dintre membri asociației este un cabinet veterinar care nu cotizează la fel ca primariile, dar asigură gratuit- după spusele directorului general- servicii pentru DMPA. Sterilizarea animalelor se face gratuit deci. Și atunci pe ce se cheltuie acel budget de 1,4 milioane lei anual, suportat de contruibuabilii din cele 14 localități ? Salarii? Prime ? Începând cu acest an, primăriile cotizează și mai mult la DMPA, adică 120.000 lei fiecare pe an! Respectul pentru cheltuirea banului public, transparența, eficiența sunt doar concepte utopice ? Privind din acest unghi, DMPA Codlea pare doar o alta „gaură “ de scurgere a banului public, fără ca nicio primarie cotizantă să analizeze activitatea DMPA, fără urmărirea eficienței, fără un plan clar de acțiuni viitoare, fără transparență, o asociere între primării care ar trebui sa aibă grija de banul public, o sinecura lăsată să funcționeze de către autorități.

1 COMENTARIU

  1. Dar unde-s covrigii?..să ne spuna tovarășul vestea!!..aceasta asociere a fost girată de cj…Pe vremea aia acum 10 ani!!..au facut-o exact ca circuitul apei în natură…circuitul banilor în județ…nimic nu dispare ,totul se transf….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Prosteala de politruc on Iarbă de un metru? „A plouat mult!”