6.9 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: Caisele, o cură de sănătate

Sfat Expres: Caisele, o cură de sănătate

A venit și vremea caiselor. Aceste fructe zemoase și aromate nu sunt doar gustoase, ci și un remediu cunoscut în popor pentru curăţarea organismului de toxine şi vindecarea bolilor de ficat, inimă, stomac şi chiar cancer. Caisele se numără printre cele mai apreciate fructe, ele fiind consumate cu plăcere atât de către copii cât și de către persoanele mai în vârstă. Fiind bogate în substanțe nutritive ele reprezintă un prețios ajutor pentru sănătate, și tocmai de aceea este util să cunoaștem compoziția și proprietățile lor.

Tonifică sistemul nervos
Fructele conțin apă (85%), zaharuri, acid citric, acid malic, sodiu, mult potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, cupru, multă provitamină A și alte vitamine (B1, B2, C, P, PP etc).
Una dintre proprietățile de baza ale acestor fructe este aceea că tonifică sistemul nervos, motiv pentru care sunt recomandate în astenie fizică și intelectuală, stări depresive, insomnii, nevroză, stres, oboseală.

Caisele ajută mult digestia
Caisele ajută mult digestia și prin proprietățile lor diuretice și depurative, detoxifică organismul, îi sporesc reacțiile naturale de apărare, îl fortifică și îl regenerează.
Având acțiune alcalinizantă ele contribuie la menținerea echilibrului acido-bazic din sângele și țesuturile corpului, diminuând aciditatea. În plus, caisele, sunt antianemice, antihelmitice și antidiareice.

În ce constă o cură cu caise
Cură cu caise constă în consumul a 500g-1kg caise pe zi timp de două săptămâni. Fructele se consumă înainte de mese sau între mese.
Se poate face și o cură de o zi pe săptămâna în care se consumă numai caise și nimic altceva.
Cură cu caise este recomandată în toate carențele de vitamina A și în toate carențele de oligoelemente. Fiind bogate în potasiu caisele sunt recomandate tuturor celor care nu trebuie să consume sodiu. Ele mai sunt recomandate în anemie, tratamentul avitaminozelor, convalescență, litiaze renale sau litiaze biliare.
Cura cu caise este utilă și copiilor rahitici sau cu întârziere în creștere, adolescenților, femeilor gravide și bătrânilor. Ea dă rezultate foarte bune în anemiile consecutive unei hemoragii.

O sursă dulce de sănătate
Constituind una dintre cele mai „generoase“ surse naturale de vitamina A, C și complexul de vitamine B, potasiu și betacaroten, caisele sunt un prim ajutor pentru organism în lupta împotriva bacteriilor și infecțiilor, în remediul țesuturilor bolnave, în dezvoltarea unei danturi și structuri osoase solide și ne ajută, în plus, să ne păstrăm o vedere bună și ageră. Acest fruct ne tonifică stomacul, ficatul, inima și vederea, prin suplimentarea la nivelul organismului a rezervei de vitamine și minerale.

Sucul de caise vindecă pielea
De la caise putem folosi pentru bunăstarea sănătății noastre fructul, miezul, semințele și florile. Chinezii foloseau fructele pentru metode de tratament naturale care să prelungească viață, iar florile în scopuri de înfrumusețare.
Datorită conținutului de celuloză și pectină al fructului, acesta este foarte des folosit că laxativ ușor în problemele de constipație. Provocând o reacție alcalină în interiorul organismului, ajută la digestie atunci când este consumat înainte de masă. Cu un conținut bogat în fier, caisa este foarte recomandată în cazuri de anemie, ajutând totodată la creșterea cantității de hemoglobină produsă de corpul nostru.
Sucurile proaspete de caise constituie un adevărat medicament natural atunci când sunt folosite de către bolnavi cu febra ridicată sau cu boli de piele. Amestecat cu miere sau glucoză, acest suc este foarte răcoritor pentru cei care au febra mare, contribuind de asemenea la eliminarea toxinelor din organism. Aplicat prin tamponare pe diferite leziuni, eczeme, arsuri provocate de expunerea la soare sau alte probleme survenite prin expunerea la frig sau medii reci, sucul de caise acționează eficient, ameliorează și vindecă epiderma afectată.
Foarte hrănitor, miezul de caisă este bogat în Vitamina B17, cunoscută și sub numele de „amigdalina.” Această vitamina este un ajutor foarte important în lupta împotriva principalului inamic al sănătății omului, cancerul, deoarece distruge celulele cancerigene și ajută în acest mod la prevenirea acestei boli înfricoșătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE