6.9 C
Braşov
AcasăCititoriE bine să știți: Caprifoiul are virtuți terapeutice miraculoase

E bine să știți: Caprifoiul are virtuți terapeutice miraculoase

Caprifoiul nu este doar o plantă decorativă cu un miros divin, ci și o plantă cu potențiale beneficii pentru sănătate, precum și un ingredient pentru rețete delicioase. Această plantă este considerată medicinală, datorită substanțelor pe care le conține și care pot avea efecte benefice asupra sănătății tale. Florile, semințele și frunzele de caprifoi sunt folosite din cele mai vechi timpuri pentru tot felul de probleme. Aceste beneficii nu sunt încă atestate științific, deci nu se poate spune cu certitudine că într-adevăr este o plantă-medicament.

Posibile beneficii ale caprifoiului

Caprifoiul este folosit în medicina tradițională chineză de secole pentru ameliorarea infecțiilor respiratorii, a tulburărilor digestive sau a inflamațiilor din corp. Potrivit unor studii restrânse, caprifoiul ar avea proprietăți antimicrobiene. Astfel, ar putea preveni sau ameliora infecții bacteriene precum cele cu stafilococ, streptococ, E.coli, Salmonella, pneumonia, meningita, tuberculoza și dizenteria.
De asemenea, caprifoiul ar putea avea efect laxativ, diuretic și antioxidant. Această plantă contribuie la procesul de detoxifiere și ajută la eliminarea toxinelor din ficat și sânge, precum și a febrei. Constipația, crampele abdominale, diareea, balonarea, gazele intestinale ar putea fi, de asemenea, combătute cu ceai sau sirop de caprifoi. În plan extern, caprifoiul sub formă de tinctură ar putea ameliora furunculele, iritațiile, mâncărimile și alte probleme dermatologice. Caprifoiul mai este renumit și pentru efectele sale benefice asupra creierului. Se consideră că ajută memoria, previne degradarea celulelor nervoase și ameliorează migrenele. Unele persoane îl folosesc și în scop preventiv, pentru tulburări urinare, diabet, artrită reumatoidă sau ușurarea durerilor de la naștere.

Caprifoiul se luptă bine cu COVID-19

Un studiu din 2020 arăta că decoctul de caprifoi ar putea inhiba replicarea noului coronavirus SARS-CoV-2, datorită unei molecule numită MIR2911. Cercetătorii au spus la acel moment că moleculele de acest tip atacă genele acestui virus și grăbește vindecarea celor infectați. Totodată, ei au afirmat că decoctul de caprifoi ar oferi rezultate bune și în cazul virozelor obișnuite sau al gripei. Participanții la studiu care au consumat decoct de caprifoi s-au negativat în 4 zile, susțin cercetătorii, spre deosebire de cei care au luat medicamente specifice, care s-au vindecat după 12 zile. Cu toate acestea, „tratamentul” natural mai necesită studii de profunzime care să îi ateste beneficiile, precum și posibilele reacții adverse.

Caprifoiul are și contraindicații

Extractul de muguri de caprifoi nu trebuie luat pe cale orală mai mult de 8 săptămâni, deoarece nu există informații privind siguranța și reacțiile adverse ale acestuia asupra sănătății. Aplicate pe piele, soluțiile pe bază de caprifoi pot cauza erupții, mai ales în cazul persoanelor cu ten alergic. Gravidele și femeile care alăptează sunt sfătuite să nu consume produse pe bază de caprifoi, deoarece nu există informații privind siguranța acestora. De asemenea, este contraindicat consumul de caprifoi, sub orice formă, în cazul persoanelor care urmează tratamente cu anticoagulante sau care urmează să fie operate. Anumite medicamente pentru coagularea sângelui (aspirină, clopidrogrel, diclofenac, ubuprofen, naproxen, dalteparină, heparină, warfarină etc.) își pot diminua acțiunea ca urmare a caprifoiului. Astfel, există riscul de apariție a vânătăilor sau sângerărilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE