12.5 C
Braşov
AcasăStiri BrasovCartier fără documente: Problema romilor din zona Cărămidăriei – Carierei

Cartier fără documente: Problema romilor din zona Cărămidăriei – Carierei

Autor: Mihaela PARGHEL

l Din nou, în căutare de soluţii

La fiecare schimbare de prefect sau subprefect, problema rromilor din zona Cărămidăriei – Carierei se transformă în temă de şedinţă în comisiile tehnice ale instituţiei. Subiectul nu lipsește nici acum. Prefectul Cătălin Văsii şi subprefecţii Izabella Ambrus şi Codruţ Bucur, viceprimarul Flavia Boghiu şi directorul RIAL Braşov, Sorin Jula, au fost convocaţi vineri la o întâlnire cu deputatul Manea Cătălin-Zamfir, reprezentantul Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa”, pentru a lămuri şi a găsi o soluţie pentru comunitatea de romi din zona Bartolomeu, str. Cărămidăriei – str. Carierei.

Un cartier fără documente

În zona Carierei – Cărămidăriei locuieşte un grup relativ mare de romi, de peste 450 de persoane, mai bine de jumătate dintre aceştia fiind minori. Încă din anii 40 ei s-au stabilit aici şi şi-au ridicat ilegal spaţii locative, pe terenuri care figurează în proprietatea privată a municipiului Braşov. În timp, o parte din aceşti locatari au încheiat constracte cu Primăria pentru închirierea locuinţelor pe care şi le-au construit pe terenul privat al Municipalităţii, astfel că au putut să îşi facă şi acte. Ceilalţi însă nu au făcut acest lucru, aşa că a fost imposibil să aibă documente şi să îşi stabilească oficial o reşedinţă.
Problemele luate acum în discuţie sunt, pe de o parte legate de cei care au avut contracte de închiriere dar care, neplătindu-şi chiriile către RIAL (administratorul spaţiilor locative ale municipiului), au ajuns să fie executaţi silit. În această situaţie sunt în jur de 35 de familii din zona Cărămidăriei – Carierei, spune directorul RIAL, Sorin Jula. Pe de altă parte, există problema celor care niciodată nu au avut vreun act de închiriere a terenului sau spaţiului locativ şi care şi-au ridicat ilegal casele, iar în această situaţie sunt majoritatea membrilor comunităţii. Aceştia nu au cărţi de identitate şi primesc, conform legii, cel mult acte de identitate provizorii, cu valabilitate de un an, cu mențiunea „lipsă dovada adresei de domiciliu”, atunci când le solicită.

Prefectul propune un recensământ în comunitatea de pe Cărămidăriei-Carierei

Situaţia nu este una nouă sau necunoscută de către autorităţi, însă de fiecare dată a fost una care a generat tensiuni cu membrii comunităţii. Prefectul Cătălin Văsii spune că discuţia pe care a avut-o vineri cu reprezentanţii Primăriei Braşov şi cu reprezentantul Asociaţiei Partida Romilor ar trebui să fie punctul de pornire în rezolvarea acestei probleme, în ciuda faptului că este o speţă complexă. „Preocuparea noastră este să încercăm să găsim o soluție pentru acești oameni, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, ceea ce nu este deloc simplu. Ce a fost, a fost, nu cred că folosește cuiva să se polemizeze pe lucrurile din trecut și nu ajută oamenii. Am propus ca întâlnirea de astăzi să reprezinte un moment zero, de la care să începem să facem pași concreți pentru identificarea unei rezolvări a problemei. Iar primul pas este să știm exact cum stăm în acest moment, ceea ce înseamnă să facem un recensământ al imobilelor din acea zonă și al membrilor comunității de acolo”, a spus prefectul Cătălin Văsii. Până la sfârșitul lunii ar trebui să existe deja un rezultat al acestei recensământului local, mai spune prefectul, în acest sens autorităţile având sprijinul deputatului Manea Cătălin-Zamfir și al Asociație Partida Romilor Pro-Europa, care s-au oferit sprijine demersul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE