4.8 C
Braşov
AcasăStiri BrasovFosta șefă UPU Brașov propune: „Acordarea primului ajutor” să fie materie obligatorie...

Fosta șefă UPU Brașov propune: „Acordarea primului ajutor” să fie materie obligatorie în curricula școlară

Autor: M.P.

l Proiect pilot la Brașov

Cadrele didactice şi elevii din şcolile braşovene ar putea fi instruiţi, începând din viitorul an şcolar, în acordarea primului ajutor. Iniţiativa îi aparţine deputatului PNL Cristina Vecerdi, fostă coordonatoare a UPU-SMURD Braşov, care spune că ar vrea ca astfel de competenţe să fie cuprinse în curricula din toate şcolile din România, la toate nivelurile.

Propunere susținută şi în Parlament

Dr. Cristina Vecerdi a venit cu o astfel de solicitare către Ministerul Educaţiei încă de la începutul anului, cerând introducerea în curricula obligatorie a materiei „educaţia de prim-ajutor”. Ea a reluat acum solicitarea şi în Parlamentul României, unde a făcut apel la o declaraţie a Parlamentului European, din 2012, potrivit căreia care toţi cetăţenii ar trebui să înveţe noţiuni de bază de resuscitarea cardio-respiratorie. „În acest moment, curriculum-ul educaţional cuprinde, ca disciplină opţională, Educaţia în Sănătate. Citindu-l, am constat că primul ajutor este cuprins în modulul de accidente, violenţă, abuz şi valori umanitare, dar nu apare ca şi conţinut clar decât în clasele a V-a şi a VI-a. Având în vedere că în această disciplină se regăsesc multe alte noţiuni de sănătate, legate de bioetică, de eutanasie, de transplant de organe, de embrioni, consider că noţiuni simple cum sunt cele de prim ajutor ar fi bine venite şi mult mai uşor acceptate şi de către cadrele didactice, şi de elevi”, a spus dr. Cristina Vecerdi. Ea propune însă ca educaţia de prim ajutor să nu reprezinte o materie din cele evaluate, pentru a nu pune o presiune în plus pe elevi, ci doar pentru a crea competenţele necesare de a interveni în salvarea unei vieţi.

Educaţie de prim ajutor şi la orele „nespecifice”

Deputatul a precizat că a avut deja o primă discuţie discuţie cu inspectoratele şcolare dar şi cu reprezentanţi ai asociaţiilor de părinţi. De altfel, consilierul judeţean Valentin Bucur, care este şi purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Braşov, spune că ar susţine o astfel de idee şi un prim-pas ar fi pornirea, chiar din această toamnă, a unui proiect pilot la Braşov. Bucur susţine că dincolo de orele specifice, noţiunile de prim-ajutor ar putea fi introduse şi la orele „nespecifice”, ca de exemplu la cele de educaţie fizică sau de biologie. „Cred că, din punct de vedere al educaţiei, va fi un demers pozitiv. Chiar dacă gândim acest proiect ca unul local, la un moment dat va trebui generalizat la nivel național”, a spus Bucur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE