8 C
Braşov
AcasăSportOm de valoare: Medicul Ovidiu Pécurariu, tămăduitorul sportivilor brașoveni

Om de valoare: Medicul Ovidiu Pécurariu, tămăduitorul sportivilor brașoveni

Autor: Adi MARICA

l A fost halterofil, a cochetat cu rugbiul, dar a făcut carieră ca medic sportiv
l „Eu am o boală psihică, se numește sindrom obsesivo – perfecționist. Am vrut să fac totul aproape de perfect“, spune celebrul medic brașovean ajuns la venerabila vârstă de 83 de ani

Brașovul a dat, de-a lungul anilor, o serie de medici de elită. Medicina sportivă nu a făcut excepție, cu multe nume mari în acest domeniu: Laurian Taus, Ioan – Ovidiu Pécurariu, Tatiana Moldovan, Florin Dionisie, Gheorghe Popa sau Luminița Nițu.

Școala lui „tata Ucu“

Zeci de mii de sportivi brașoveni au avut șansa să fie tratați cu profesionalism, dar și cu multă pasiune de acești medici. Laurian Taus, „tata Ucu“, cum era cunoscut în special de microbiști, ne-a părăsit în urmă cu opt ani. Doctorul Taus a fost cel care a înființat Policlinica pentru sportivi de la Brașov.

„Laurian Taus a fost mentorul meu și șeful meu“

Tradiția în medicina sportivă în Brașov a fost dusă mai departe și de medicul Ovidiu Pécurariu. „Laurian Taus a fost mentorul meu și șeful meu. El a înființat Policlinica Sportivă din Brașov care a fost în primele 3 din țară cu rezultate excepționale. Eu am o boală psihică, se numește sindrom obsesivo- perfecționist. Am vrut să fac totul aproape de perfect, iar doctorul Taus a avut mare încredere în mine. Tatiana Moldovan era foarte pasionată de medicina sportivă, corectă, și o foarte bună colaboratoare. După ce Laurian Taus s-a pensionat, eu am preluat conducerea Policlinicii Sportive și acolo am lucrat și cu Tatiana. Eu nu am fost șeful ei, am fost colegul ei. Șeful de obicei dictează, eu doar discutam“, povestește medicul Ovidiu Pécurariu.

56 de ani ca medic sportiv!

Ovidiu Pécurariu s-a născut la Brașov pe 19 martie 1938. Fiul unui medic apreciat al Brașovului, Ovidiu Pécurariu a dus tradiția mai departe și a absolvit Facultatea de Medicină din Cluj în 1961, promoția Iuliu Hațieganu cu specializarea medicină generală. În 65 a absolvit cursurile Institutului Național de Medicină sportivă din București, dar și cursurile Institutului Național de Boli Cardiovasculare Fundeni. În 1965 a devenit medic rezident la Brașov și a fost cooptat în Policlinica pentru sportivi prin concurs național. „Puteam alege Bucureștiul, dar am dorit să vin acasă, la Brașov“. Acum are în spate o carieră de 56 de ani ca medic sportiv. Pentru că sportul a fost pe primul plan, medicul brașovean a fost alături de rugbiștii de la Precizia Săcele (1966- 1970), dar și medicul lotului național de haltere (1973-1974). La CSS Brașovia s-a ocupat de sportivii tuturor secțiilor, iar cea mai lungă activitate ca medic sportiv la un club a fost la ICIM Brașov (75-83), după care a trecut la Tractorul (85- 90). După Revoluție sau „lovitura de stat“ din decembrie 89 după cum spune medicul brașovean, acesta l-a înlocuit în multe perioade pe Laurian Taus la FC Brașov. S-a pensionat în 2002, dar și acum, la 83 de ani, continuă să lucreze la cabinetul său particular unde o mulțime de sportivi vin să se trateze. „Cred că la finalul acestui an mă retrag“, spune medicul brașovean. „Am auzit asta de ani de zile, dar el continuă “, e completat imediat de soția sa. E simplu, întotdeauna Ovidiu Pécurariu a pus medicina pe primul plan. „Sportul mi-a ocupat majoritatea timpului, dar mereu am avut sprijinul soției care mi-a înțeles pasiunea. Îi mulțumesc!“, are ultimul cuvânt Ovidiu Pécurariu.


„Pescaru, mai mult decât un fotbalist“

Despre fotbalistul nepereche al Brașovului, Nicolae Pescaru, reputatul medic brașovean spune că acesta a fost mai mult decât un fotbalist. „Eu pot să vorbesc mai mult de omul Nicolae Pescaru. El a fost mai mult decât un fotbalist, un tip educat, cu mult bun simț și în același timp simplu. Nu era un tip ranchiunos, își măsura atent vorbele și nu se îmbrăca extravagant. Pe teren vedea jocul în profunzime și nu reacționa la faulturi. Îmi amintesc că avea indici funcționali foarte buni, asta înseamnă că a dus o viață de sportiv echilibrată. Era foarte popular în Brașov. Am fost la celebrul meci de pe Tractorul cu Espanyol Barcelona în care marele Alfredo Di Stefano nu a fost cu nimic mai presus decât Pescaru. Ba din contră! Cu siguranță, Pescaru ne lipește ca om, dar și ca sportiv. Un alt fotbalist de elită la Steagu a fost Petre Cadar, un exemplu pentru sportivi și pentru brașoveni. Am lucrat excelent și Nicolae Adami la ICIM la echipa de fotbal feminin, dar și cu o mulțime de fotbaliști de mare valoare de la toate echipele din Brașov’’, povestește medicul brașovean.

„Rugbiul mi-a rămas în suflet“

În tinerețe a cochetat și cu rugbiul și chiar a rămas atașat de acest sport. „Rugbiul mi-a rămas în suflet pentru că este un sport al fair-play-ului. Este un sport foarte dur, dar rămâne sportul gentlemenilor și este practicat de oameni puternici. Rugbiul te învață ca sportiv să și pierzi, nu doar să câștigi’’, a spus medicul Pécurariu.

Pe podium la haltere

În tinerețe a practicat haltere și chiar a obținut două clasări pe podium la Campionatele Naționale în 63 și 65. „Nu am fost un sportiv de excepție în haltere, eu spun doar că am avut șansă să prind podiumul atunci. Brașovul a dat mulți sportivi de valoare în haltere antrenați de Gheorghe Piticariu, printre care Iosif Sorescu, Francisc Wagner, Alfred Wagner sau Mihai Gusbeth.“

Cea mai importantă disctincție: diploma de la CIO semnată de Juan Antonio Samaranch

N-a căutat niciodată publicitate, dar deține sute de diplome și distincții prin care i se recunosc meritele activității ca medic sportiv. „Cea mai prețioasă este diploma acordata de fostul șef al CIO, Juan Antonio Samaranch, dar și diploma de onoare a Institutului Național de Medicină Sportivă“, spune Ovidiu Pécurariu.

Nu scăpăm de dopaj în sport

Nu ocolește un subiect delicat, cel al dopajului care face ravagii în sportul mondial. „Dopajul a luat amploare în sport. Eu cred că dopajul a apărut după al doilea Război Mondial atunci când politica a intrat în sport. Multe țări au dorit cu tot dinadinsul să fie primele și în sport, nu doar economic. Nu doar sportivii din fosta RDG sau URSS s-au dopat. Și americanii, și la noi au fost multe cazuri. Întotdeauna metodele de dopaj au fost cu un pas înaintea metodelor de depistare. Nu cred că vom scăpa niciodată de dopaj în sport. Întotdeauna metodele de dopaj au fost cu un pas înainte față de metodele de depistare a dopajului. Nu cred că vom scăpa niciodată de dopaj în sport“, spune medicul brașovean.

Numărul sportivilor în Brașov scade vertiginos

În acest moment, Brașovul se confruntă cu o scădere drastică a numărului de sportivi profesioniști. „Prin anii 2000 aveam la Policlinică peste 12.000 de fișe ale sportivilor brașoveni. Acum cred că sunt cu 10.000 mai puțini! Scăderea e drastică. Motivele sunt multiple. La Brașov se făcea o selecție prin concursuri populare la toate sporturile. Scăderea numărului de sportivi trebuie să dea de gândit autorităților. În primul rând nu există baze sportive și aici trebuia gândită o strategie pentru întreg sportul brașovean’’, a spus Pécurariu.


Contra terenurilor sintetice

În ultimii ani, în Brașov au apărut numeroase terenuri sintetice. „O catastrofă pentru copiii Brașovului”, sună verdictul legendarului medic brașovean. „Terenurile sintetice nu sunt bune pentru copii. Este o adevărată catastrofă. Apar tendinite, dureri în călcâie, în laba picioarelor micuților sportivi și multe altele. Terenurile trebuie să fie de iarbă pentru cei care practică fotbalul, iar pentru atleți pistele trebuie să fie elastice. Și acum am la tratament câțiva juniori care vin cu leziuni musculare, pubalgii, cauzate de terenurile dure’’, spune medical brașovean.

La 83 de ani se antrenează cu halterele!

Care este secretul longevității medicului brașovean. „Aș spune, în primul rând, o viață cumpătată, fără excese . Fac multă mișcare. Da, de trei ori pe săptămână, am un program special de exerciții. Încep «antrenamentul» cu câteva exerciții cu o halteră mică și apoi fac două serii cu o halteră de 35 de kilograme. Trec la bicicleta ergonomică și timp de 15 minute pedalez cam 3 kilometri. Antrenamentul se încheie cu mai multe serii de abdomene. Totul durează cam o oră!“

Ovidiu Pécurariu, medic sportiv: „Medicul sportiv nu este apreciat la adevărata valoare de șefii cluburilor. Munca ta, ca medic sportiv, nu este doar la meciuri, depinde foarte mult de ce faci la antrenamente și cum rezolvi problemele sportivilor“

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE