8 C
Braşov
AcasăStiri BrasovConsultare cu cetăţenii, astăzi la ora 15, pe Zoom: Cum ar trebui...

Consultare cu cetăţenii, astăzi la ora 15, pe Zoom: Cum ar trebui să arate pasajul hobanat de la Gară spre Tractorul?

l Bani de la bugetul local

Braşovenii sunt chemaţi să dezbată pe tema soluţiei tehnice pentru o nouă cale de acces spre cartierul Tractorul, costuri şi surs de finanţare. Până acum, pentru o astfel de cale de acces s-a luat în discuţie realizarea unui pasaj hobanat. Reprezentanţii Muncipalităţii vor organiza o dezbatere publică online azi, de la ora 15.00, pe platforma Zoom, pentru a afla opinia cetăţenilor despre acest pasaj, având în vedere că soluția tehnică propune ca descărcarea traficului să se facă în bulevardul Gării, iar finanțarea poate fi asigurată doar din bugetul local, întrucât proiectul nu este eligibil pe finanţări nerambursabile.

Studiul de fezabilitate estimează un cost de aproape 268 de milioane de lei

În acest moment, proiectul de construire a unui pasaj hobanat care să facă legătura între bulevardul Gării, zona dintre Sala Sporturilor și terenurile de tenis, și cartierul Coresi Avantgarden, pe str. Tudor Arghezi, în apropierea intersecției cu str. Camil Petrescu, este în faza aprobării de către Consiliului Local a studiului de fezabilitate și indicatori tehnico-economici. Conform acestui studiu, valoarea acestei investiții este de 267.773.359,88 lei (TVA inclus), fonduri care trebuie asigurate din bugetul local, acest proiect nefiind eligibil pe nici o axă de finanțare. Acest posibil cost înseamnă un sfert din bugetul Brașovului pentru tot anul 2021.

Parcările de pe bulevardul Gării, parţial afectate

Proiectul pasajului hobanat prevede că accesul principal să se facă din intersecţia giratorie a străzii Hărmanului cu bulevardul Gării. Această rampă de acces va fi dimensionată pentru trei benzi de circulaţie – două pe sensul de urcare pe pasaj şi una în sensul de coborâre. Rampa de coborâre de pe pasajul principal în direcţia intersecţiei între bulevardul Gării şi bulevardul Victoriei este dimensionată pentru o singură bandă de circulație în sens unic. Circulaţia pe bd. Gării pe sensul dinspre intersecţia cu bulevardul Victoriei spre intersecţia cu strada Hărmanului se va face pe trei benzi adaptate lucrărilor proiectate prin afectarea parţială a parcărilor din fața imobilelor nr. 26 A până la 38, se arată în descrierea proiectului. Pentru circulaţia pe sensul dinspre strada Hărmanului spre Gara Brașov, s-a proiectat un pasaj inferior ce subtraversează ambele rampe ale pasajului principal.

Un pasaj principal şi unul secundar

Din punct de vedere constructiv, obiectivul pentru traversarea liniilor de cale ferată este alcătuit din pasajul principal ce traversează liniile CF şi rampele de acces pe bulevardul Gării: respectiv pasaj inferior pentru sensul str. Hărmanului – Gara CF; rampă de urcare / coborâre din giraţia străzii Hărmanului; rampă de coborâre spre giraţia din fața gării Brașov şi rampă de acces în cartier, inclusiv subtraversarea acesteia de strada Turnului. Pasajul principal va traversa fasciculele de linii de cale ferată printr-un pod hobanat, având pilonul central amplasat pe fâşia de teren dintre cele două grupuri de linii. Podul hobanat, în lungimea totală de 220 m, va avea patru deschideri, amplasate simetric față de pilonul central. Lățimea totală a podului va fi de 26.50 metri. Vor exista două piste de biciclişti de doi m lățime, câte una pe fiecare parte a podului; două trotuare pietonale de câte 1,5 metri lăţime, parapete pietonale și panouri marginale pentru protecţia liniilor de cale ferată față de riscul căderii unor obiecte de pe pasaj. Pentru accesul pe pasaj al pietonilor, bicicliştilor și în mod special al persoanelor cu dizabilități au fost prevăzute 2 ascensoare pe partea dreapta, în fața clădirii Poştei și în apropierea intersecţiei pasajului cu strada Turnului.

Acces pentru biciclişti, pietoni şi persoane cu dizabilităţi

Pentru circulaţia pe Bulevardul Gării dinspre strada Hărmanului spre Staţia CFR Brașov Călători s-a prevăzut amenajarea unui pasaj inferior ce va subtraversa rampele pasajului principal, având lungimea totala de 507 m și 2 benzi de circulație delimitate de parapete de siguranță și trotuare de servicii pe ambele părți. Pentru pasajul inferior, rampa de acces, cu lungimea de 227 m, se desprinde din intersecţia giratorie a str. Hărmanului cu bulevardul Gării și respectiv str. Alexandru Vlahuţă, iar rampa de ieşire are lungimea de 125 m și este traversată oblic de rampa spre gară a pasajului principal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE