4.7 C
Braşov
AcasăMagazinA vrut să se sinucidă: Valentin Uritescu a împlinit 80 de ani...

A vrut să se sinucidă: Valentin Uritescu a împlinit 80 de ani pe patul de spital

l „E lucid, dar are şi zile în care nu poate vorbi“

Actorul Valentin Uritescu a împlinit vârsta de 80 de ani pe 4 iunie, însă aniversarea nu l-a găsit acasă, în sânul familiei, ci pe un pat de spital. Bolnav de Parkinson, maestrul s-a retras de câțiva ani de pe scenă și este îngrijit soția lui, Valentina.
„Să ne vedem la următoarea aniversare de 80 de ani sănătoşi”, spunea maestrul Valentin Uritescu anul trecut, pe 4 iunie. Din păcate, actorul, bolnav de Parkinson, nu a avut gura aurită, iar împlinirea vârstei de 80 de ani l-a găsit internat.
„E lucid, dar sunt şi zile în care soţul meu nu poate vorbi. Recunoaşte lumea din jur, dar de multe ori pur şi simplu nu poate vorbi. Alternează zilele bune cu cele proaste, iar chestiunea asta pare constanta ultimilor ani, dar ce mă îngrijorează foarte tare este faptul că nu avem o predicţie asupra stării sale viitoare. Pur şi simplu, nimeni nu poate anticipa care va fi ziua sau zilele acelea bune şi când vor urma cele rele, ca să ne pregătim şi pentru una, şi pentru cealaltă”, a declarat Valeria Uritescu, soția actorului.

Valentin Uritescu este bolnav de Parkinson

Problemele de sănătate cu care Uritescu se confruntă de mai bine de trei decenii s-au agravat în ultima perioadă. Soţia lui, Valeria, mărturisea încă de acum doi ani, că actorul nu se mai poate deplasa. „Nu se simte prea bine. Îi este imposibil să se deplaseze ca altădată, ca acum câţiva ani la Premiile Gopo, când şi-a ridicat premiul (n.r. anul 2017). Acum nu mai poate să meargă”, ne-a mărturisit soţia lui valentin Uritescu.
Vestea că are Parkinson l-a adus pe actor în pragul sinuciderii: „Timp de doi ani şi ceva am umblat pe la toţi doctorii. Am început cu un medic din Piatra Neamţ. «Ai Sindrom Extrapiramidal!» Am venit acasă, m-am uitat în Dicţionarul Sănătăţii şi m-am îngrozit: o boală teribilă, degenerativă. Am stat 10 zile internat şi medicul mi-a spus: «Nu-i chiar Parkinson, dar e cam pe-acolo!». Luam un medicament care are nişte reacţii secundare teribile. Îmi venea să mă sinucid. Când mergeam pe stradă şi vedeam un camion, îmi venea să intru în el. M-am dus la Icoana Maicii Domnului, am îngenuncheat şi am plâns. Apoi, am ridicat privirea către icoana lui Iisus Hristos: «Doamne, te rog ajută-mă, mai dă-mi cinci ani, să văd ce se alege din mine!». Şi mi-a dat treizeci şi ceva de ani!”, a povestit actorul în urmă cu ceva timp. Maladia Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente și progresive a neuronilor. Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mișcărilor, pacienții prezintă gesturi rigide, sacadate și incontrolabile, tremor).

Valentin Uritescu, peste 50 de roluri în filme şi piese de teatru

Valentin Uritescu are la activ peste 50 de roluri în filme şi piese de teatru. A fost Sergentul Şaptefraţi în serialul TV “Lumini şi umbre”, de Andrei Blaier, personaj continuat apoi în “Noi, cei din linia întâi”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, Vasile din “Concurs” (regia Dan Piţa), Dr. Marcu în “Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Şerban Marinescu). În 2008 a jucat la Antena 1, într-un rol principal în “Scene de Căznicie”, iar în 2012 a avut un rol secundar în “Las Fierbinţi”, la Pro TV. În 2014 a dublat un personaj din pelicula “Clopoţica şi Zâna Pirat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE