8 C
Braşov
AcasăCititori(P) Laptop nou sau upgrade celui vechi? Sfaturi pentru decizia corectă

(P) Laptop nou sau upgrade celui vechi? Sfaturi pentru decizia corectă

Una dintre cele mai grele decizii pentru un utilizator de laptop, mai ales dacă dispozitivul a fost păstrat într-o stare bună și încă funcționează în parametri acceptabili, este legată de o dilemă reală: un upgrade poate rezolva problemele de performanță pentru un preț modic, ori este necesară renunțarea la vechiul laptop? Este achiziționarea unei tehnologii de ultimă generație soluția salvatoare?

Dacă te interesează ce se poate înlocui la un laptop și ce presupune schimbarea acestui gadget atât de necesar astăzi, urmărește rândurile de mai jos pentru lămuriri.

Ce înseamnă upgrade la un laptop?

În termeni generali, upgrade-ul înseamnă înlocuirea unora dintre componentele unui dispozitiv pentru a îmbunătăți performanțele acestuia sau pentru a-l aduce la nivelul impus de standardele moderne. În cazul unui laptop, upgrade-ul este limitat la 3 componente: dispozitivul de stocare a datelor (hard-disk sau SSD), memoria RAM și bateria, fiind foarte rare cazurile în care este posibilă înlocuirea microprocesorului central sau a procesorului grafic (imposibil, mai ales dacă este integrat).
Cu cât laptopul este de generație mai veche, cu atât probabilitate de a putea fi upgradat și de a vedea o diferență reală de performanță este mai mare. Laptopurile de generație nouă au mare parte din componente sudate pe placa de bază sau lipite și upgrade-ul este o misiune aproape imposibilă.

Stocarea datelor

Laptopurile mai vechi erau echipate cu hard-disk-uri, dispozitive de stocare lente, puțin fiabile, zgomotoase și fierbinți care, chiar dacă aveau conexiuni de tip SATA sau 7200 rpm, nu ofereau performanțe notabile în ceea ce privește încărcarea sistemului de operare sau a aplicațiilor.

Înlocuirea acestei componente cu un dispozitiv de tip SSD va oferi o îmbunătățire dramatică a performanțelor sistemului:
încărcarea rapidă a sistemului de operare și a aplicațiilor;
durabilitate – SSD-urile sunt mult mai fiabile;
disponibilitate pe piață;
preț mic – SSD este acum mainstream, comparativ cu HDD.

Memoria RAM

Dacă nu este sudată pe placa de bază, poate fi schimbată cu o memorie mai rapidă – caz în care trebuie să fie verificată compatibilitatea modulului de memorie cu placa de bază. Din punct de vedere cantitativ, în prezent 8 Gb DDRAM este minimul recomandat ca memorie, 16 Gb fiind cantitatea optimă.

Bateria

În marea majoritate a cazurilor, bateria unui laptop vechi nu mai funcționează la parametrii care au consacrat-o. Așadar, aceasta poate fi prima componentă de verificat pentru o eventuală înlocuire, spre a-i reda laptopului portabilitatea și autonomia. La fel ca și în cazul celorlalte componente, trebuie să verifici gradul de compatibilitate a laptopului cu modelul de baterie, pentru a evita suprizele neplăcute.

Este un laptop de ultimă generație în mod necesar mai performant?

Dacă îți dorești o schimbare autentică, ai putea încerca laptopurile Asus Zenbook – cel mai nou trend în acest sens. Sunt dispozitive extraordinar de puternice (indiferent că vorbim de procesoare din familia Intel I7/I9 sau AMD Ryzen 7), cu memorii DDR4 de mare viteză (3200 Mhz). Sunt disponibile în variante de 16, 32 sau chiar 64 Gb, cu plăci grafice dedicate din familia Nvidia GeForce (de la varianta de bază 1650 și până la 3070/3080, plăci grafice suficient de puternice pentru jocuri de ultimă generație în rezoluție 4K). SSD-urile disponibile pot ajunge până la 1,5 Tb capacitate.

Un alt lucru remarcabil la aceste laptopuri de ultimă generație sunt ecranele IPS cu rate de refresh înalte (144 Hz și chiar 300 Hz), rezoluție Full HD și capacitate de reproducere a culorilor ce le duce lejer în gama laptopurilor profesionale (peste 90% acoperire sRGB).

Conectivitatea este un alt punct forte al acestor laptopuri: conexiunea Wi-Fi gen 6 furnizată de ultimul chipset de la Intel (AX200) se realizează la viteze ce depășesc 1400 Mb/s în teste iar Bluetooth 5.0 permite conectarea cu orice dispozitiv compatibil. De remarcat și prezența a 8 porturi USB, din care 5 sunt 3.1 gen 2 și 2 tip C (1 Display Port și 1 Thunderbolt 3), 1 port HDMI, 2 porturi audio, 1 card reader încorporat și o mufă de rețea LAN 2,5 Gb/s.

Concluzia este cât se poate de clară: cea mai bună decizie, chiar și în cazul unui buget limitat, este achiziționarea unui laptop de ultimă generație. E vorba de aparate mult mai puternice, oferă o gamă largă de posibilități de conectare și utilizare (de la activități office, navigare web sau vizionare materiale multimedia, până la editare foto/video și gaming la rezoluții înalte). Upgrade-ul poate fi cel mult o soluție de avarie, pe termen scurt și cu efecte reduse în ceea ce privește performanța de ansamblu a sistemului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE