10.3 C
Braşov
AcasăInternationalSONDAJ: Ce aleg românii între SUA și UE ?

SONDAJ: Ce aleg românii între SUA și UE ?

26% dintre români cred că Statele Unite sunt cel mai bun prieten al României, iar 19% spun că Germania, se arată într-un sondaj realizat de Avangarde.
Potrivit sondajului, Rusia este considerată cel mai important dușman al României (24%). 27% dintre români cred că faptul că Joe Biden e noul președinte al SUA reprezintă un lucru bun pentru România, iar 33% nici bun, nici rău. Dintre țările vecine, Republica Moldova e considerată cel mai bun prieten (45%), urmată de Bulgaria (11%) și Serbia (8%).
La întrebarea: „Dacă personal ați putea decide privind strategie pe următorii 10 ani privind politica externă a României, pe ce axă de putere ați prefera să meargă România? ”29% aleg axa Londra – Washington, 28% aleg Paris – Berlin și 8% Moscova – Beijing.
59% dintre românii chestionați de Avangarde declară că au încredere în UE, doar 23% spun că nu au încredere. Cu toate acestea, 60% dintre cei chestionați declară că nu vor să treacă la moneda unică Euro, doar 23% sunt de acord.
La întrebarea ”Credeți că UE tratează cetățenii români în mod egal în comparație cu cetățenii altor state”, 48% răspund cu Nu, 29% cred că Da.
Intrarea României în spațiul Schengen e considerată de 57% dintre respondenți o chestiune mai importantă decât ridicarea vizelor de către SUA (31%).
Dacă ar fi să opteze între apartenența la UE și Parteneriatul Strategic cu SUA, românii ar alege prima variantă (53%), și 19% a doua variantă.
Dacă ar fi să aleagă între apartenența la UE și apartenența la NATO, 49% aleg UE și 23% aleg NATO.
Dacă ar fi să aleagă între relații mai bune cu Rusia și relații mai bune cu China, 36% – prima variantă, 19% – a doua. 45% spun că nu pot alege.
36% dintre cei chestionați cred că europarlamentarii români nu reprezintă bine România la Bruxelles, iar 34% cred că o reprezintă bine.
Sondajul a fost realizat în perioada 25 – 31 Mai, pe un eșantion de 950 de persoane, prin metoda CATI (interviuri telefonice), cu o marjă de eroare de 3, 5%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE