10 C
Braşov
AcasăStiri BrasovSMID Brașov - inclus în PNRR: CJ a renunţat la centrul intermediar...

SMID Brașov – inclus în PNRR: CJ a renunţat la centrul intermediar de management al deşeurilor de la Făgăraş

Autor: Mihaela Parghel

l Se face la Beclean

Consiliul Județean Brașov a renunțat la amenajarea mini-centrului de management integrat al deșeurilor la 300 m de cartierul Miorița din Făgăraș. Noul amplasament propus este într-o localitate limitrofă. Centrul principal de management integrat al deşeurilor este în discuţii pentru a fi amplasat în localitatea Prejmer sau la Săcele, în ambele unităţi administrativ-teritoriale existând terenuri identificate pentru construcţie. Dezbaterea publică pentru aceste construcţii va avea loc azi.

Acum este luat în calcul Becleanul

După ce Consiliul Local Făgăraș a revocat două proiecte de hotărâre prin care Consiliul Județean Brașov avea în administrare, din anul 2013, 25.000 de metri pătrați de teren, pentru amenajarea unei stații de sortare în vecinătatea localității, la aproximativ 300 m de un cartier de locuințe, miercuri, reprezentanții administrației județene au anunțat că au găsit alt amplasament pentru realizarea unui Centru de Management Integrat al Deșeurilor (al doilea din județ, după cel principal, care urmează a se construi în vecinătatea municipiului Brașov, în Prejmer sau Săcele). Astfel, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Szenner Zoltan, a anunţat că pentru construirea centrului a fost identificat un teren din comuna Beclean (lângă Făgăraș). Reprezentanții Consiliului Județean nu au oferit mai multe detalii referitoare la noul amplasament propus pentru realizarea investiției.

A fost analizat și un teren de pe fosta Platformă Nitramonia

Precizăm că în 27 mai, Consiliul Local Făgăraș a anulat două de hotărâri (din anii 2013 și 2014) prin care Consiliul Județean Brașov primea în administrare un teren de 25.000 mp, pentru construirea unei stații de sortare și transfer din fonduri europene, prin Programul Operațional Sectorial – Mediu (2007 – 2013). Investiția nu a mai fost realizată, iar recent, Consiliul Județean Brașov a identificat respectivul teren și l-a luat în calcul pentru realizarea unui centru de management integrat al deșeurilor prin Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (proiect pentru care urmează a fi depusă o cerere de finanțare europeană pentru ciclul bugetar european 2014 – 2020). Autoritățile locale din Făgăraș au respins această propunere, unul dintre argumentele lor fiind că terenul în cauză este la 300 m distanță de un cartier de locuințe, dar și la aproximativ 50 m distanță de două case din zonă. Pe de altă parte, primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu, a declarat că a propus ca soluție alternativă un teren ce a aparținut combinatului chimic din localitate (Platforma Nitramonia). Administrația județeană nu a agreat această idee, unul dintre motive fiind că terenul ar putea fi contaminat.
Amintim că ieri, guvernul a prezentat documentele referitoare la proiectele care vor fi finațate prin Planul National de Redresare și Rezieliență, iar SMID Brașov este inclus pe lista de finanțări propuse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE