12.5 C
Braşov
AcasăCititori(P) Informații mai puțin știute despre codul EORI

(P) Informații mai puțin știute despre codul EORI

Cei care doresc să înceapă o afacere de import-export probabil că sunt deja la curent cu toate detaliile legate de obținerea codului EORI. Sunt totuși anumite aspecte legate de EORI number mai puțin cunoscute de public și pe care le vom detalia în cele ce urmează.

Cine are nevoie de codul EORI

Dacă doriți să importați sau să exportați bunuri dintr-o țară din afara UE în UE, trebuie să aveți neapărat un număr EORI. Codul EORI este un număr de identificare a întreprinderilor din UE, care este obligatoriu conform legislației vamale și fiscale a UE. Numărul EORI, care înseamnă „Economic Operator Registration and Identification” (Înregistrare și identificare a operatorilor economici), a fost introdus de Uniunea Europeană la data de 9 iulie 2009. O dată obținut, numărul EORI va fi folosit pentru toate declarațiile de import și export.

Cine nu are nevoie de un număr EORI?

Nu este necesară obținerea unui cod EORI în următoarele situații:
– în cazul solicitării unui carnet ATA
– atunci când se înregistrează o mutare a mărfurilor mobile
– în scopul livrării intracomunitare (transporturi în interiorul UE)

Codul EORI trebuie să apară pe factura?

Dacă aveți o companie care importă în mod regulat din Orientul Îndepărtat sau expediați bunuri într-o țară din afara UE, puteți trece numărul EORI în contul furnizorului. Puteți de exemplu să specificați și numărul EORI în adresa de facturare, pentru a ajuta agentul vamal să proceseze expedierea mai rapid. Cu toate acestea, în principiu, nu există nicio obligație de a menționa numărul EORI pe factură.

Se poate apela la o terță persoană pentru obținerea EORI number?

Desigur. Nu este necesar sa depuneți personal cererea. Exista firme specializate care se ocupă de întreg procesul, de la consultanță, întocmirea dosarului, redactarea cererii și până la depunerea dosarului la Direcția Vamală de care aparțineți. 

Acte necesare obtinere cod EORI

Documentele necesare pentru obținere cod EORI sunt: certificatul de înregistrare de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, certificatul de înregistrare în scopuri de TVA (acolo unde este cazul) și actul constitutiv, respectiv cartea de identitate pentru persoane fizice.

Unde fac cererea de atribuire cod EORI?

Dacă vrei să rezolvi totul simplu și rapid, poți trimite toate actele menționate mai sus pe adresa generare@cod-eori.ro. Ne ocupăm imediat de depunerea dosarului la Direcția Generală a Vămilor, urmând ca tu să primești codul EORI prin e-mail în aproximativ 1-2 zile lucrătoare de la depunerea cererii. Vei putea astfel să începi imediat activitatea de import-export în afara UE.

Pot renunța la numărul Eori odată ce l-am obținut?

Invalidarea numărului Eori este posibilă și se face la cerere de către persoana înregistrată sau de către autoritatea vamală, în cazul în care persoana înregistrată nu mai exercită activitățile care necesită înregistrare. Persoana înregistrată va primi o notificare în acest sens.
 
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE