14.8 C
Braşov
AcasăStiri BrasovDezbaterea SMID - Consiliul Județean merge înainte cu proiectul, cu sprijinul fostului...

Dezbaterea SMID – Consiliul Județean merge înainte cu proiectul, cu sprijinul fostului primar al Prejmerului, Șerban Tudorică

După ce în spațiul public au apărut reacții împotriva proiectului Consiliului Județean de a deschide în următorii ani un Centru de Management al Deșeurilor în zona Prejmerului, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov ( și fost primar al localității Prejmer timp de 20 de ani) Șerban Tudorică a venit cu mai multe precizări în legătură cu acest proiect. Reamintim că la Prejmer, reprezentanții Consiliului Județean Brașov au identificat un teren, în mijlocul câmpului, unde se va construi un centru de management al deșeurilor din tot județul. Conform declarațiilor celuilalt vicepreședinte al Consilului Județean, Szenner Zoltan, în a cărui responsabilitate este acest proiect, acolo vor fi create 80-100 de locuri de muncă iar gunoiul va fi tratat în mod modern, eficient, ecologic. De partea cealaltă se poziționează locuitori din Prejmer sau Hărman, care sunt nemulțumiți de acest proiect din cauza temerilor că acolo se va înființa o groapă de gunoi, deși oficialii au explicat clar că CMID nu are nicio legătură cu o groapă de gunoi. Șerban Tudorică susține acest proiect, alături de colegul lui Szener Zoltan.

„Am urmărit cu mare atenție modul în care a fost prezentat, dezbătut, comentat proiectul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul nostru. Proiectul include și construirea unui Centru de Management Integrat al Deșeurilor, locația propusă – după multe discuții și analize – fiind în apropierea comunei Prejmer.
Ca prejmerean, înainte de toate, dar și ca fost primar, vreme de 20 de ani, al comunei, doresc să fac publice opinia și poziționarea mea în legătură cu acest subiect.
1. Trebuie să recunoaștem cu toții – locuitorii județului Brașov – că avem o problemă legată de gestionarea deșeurilor. Iar această problemă nu se rezolvă în niciun caz prin depozitarea/îngroparea unei cantități din ce în ce mai mari de deșeuri la rampă, nici prin construirea mai multor rampe (de altfel, legislația europeană nu permite existența mai multor rampe de depozitare într-un județ).
Dimpotrivă, managementul modern al deșeurilor se bazează pe conceptul „devierii de la rampă”, ceea ce înseamnă reducerea cantității de deșeuri depozitate/îngropate la rampă. Deșeurile nu sunt „gunoaie” de aruncat sau îngropat (și, prin aceasta, factori poluanți), ci reprezintă o resursă care trebuie valorificată, prin reintroducerea ei în economia circulară.
Exact asta urmărește Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID). Dacă actualmente se transportă la rampă 95% din deșeurile generate în județul Brașov, prin SMID procentajul va scădea până la 10%! Această informație poate explica interesul unora care fac atmosferă împotriva proiectului…
2. Implementarea SMID la nivel de județ nu este un moft sau o chestiune facultativă, ci o obligație pentru atingerea țintelor asumate de România prin Tratatul de aderare la UE și prevăzute în Programul Operațional Sectorial Mediu. Iar județul Brașov este printre puținele din țară care nu au acest sistem.
Este obligatoriu să-l implementăm, pentru ca România să nu intre în procedura de infringement pe mediu, cu pierderi mari pentru fiecare dintre noi.
3. Investiția se cifrează la peste 100 de milioane de euro, neputând fi susținută din fondurile proprii ale județului Brașov. Avem oportunitatea de a accesa fonduri europene nerambursabile și nu există nici un motiv să nu profităm! Pentru că de făcut, tot va trebui s-o facem!
4. În decursul activității mele de primar al Prejmerului, am derulat multe proiecte. Unele dintre ele au fost privite, la început, cu neîncredere sau chiar adversitate, pentru ca ulterior să se dovedească faptul că temerile au fost nejustificate, iar acele investiții au adus un plus comunei.
Amintesc doar proiectele privind extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată din comuna Prejmer.
5. Pentru că am observat propagarea unor dezinformări și încercări de manipulare în privința a ceea ce înseamnă un Centru Integrat de Management al Deșeurilor, doresc să fac următoarele precizări:
– Un astfel de centru nu este „groapă de gunoi”, nici depozit de deșeuri, ci, practic, o uzină de prelucrare a deșeurilor în hale și tuneluri închise, impermeabilă față de sol și dotată cu cea mai performantă tehnologie de purificare a apei utilizate, apă care, după epurare, va fi deversată în rețeaua de canalizare.
Nu vor exista platforme/rampe/spații de depozitare deschise. Deșeurile prelucrate de CMID vor fi tratate pentru a fi inerte și sterile, astfel încât nu vor constitui surse de hrană pentru animale și nu vor fi depozitate nici măcar temporar în acea locație.
– Zona avută în vedere pentru construirea CMID se află la peste 3 kilometri, în line dreaptă, de primele case din Prejmer. Este de peste 3 ori mai mult decât distanța minimă reglementată de lege.
– Nu există absolut nici un risc de afectare a captărilor de apă din Prejmer, din simplul motiv că acestea se află într-o altă zonă a unității administrativ-teritoriale. În plus, tehnologia de ultimă generație prevăzută în proiect și adâncimea la care se află pânza freatică din zona vizată elimină și riscul contaminării acesteia.
– Funcționează și la noi în țară, și în străinătate, asemenea centre de management integrat care sunt situate mai aproape de localități și nu dispun de tehnologia prevăzută pentru CMID Prejmer. Cu toate acestea, problema mirosurilor nu există.
– Construcția CMID reprezintă o oportunitate de a scoate traficul greu din Prejmer, având în vedere că proiectul prevede asigurarea accesului auto la acest centru de management integrat al deșeurilor fără ca mașinile să treacă prin localități. Practic, vom avea o ocolitoare a Prejmerului construită cu bani europeni.
– Materializarea acestui proiect va crea locuri de muncă și va genera anual sume importante la bugetul comunei Prejmer, din taxele și impozitele plătite de CMID.
6. Înțeleg oamenii de bună credință care au îndoieli și chiar temeri legate de acest proiect. Acestor oameni trebuie să li se ofere toate informațiile, pentru a se putea exprima în deplină cunoștință de cauză, ceea ce am încercat să fac prin aceste rânduri.
Dar nu pot fi de acord cu aceia care, mânați de interese economice, politicianiste ori, pur și simplu, de rea-voință, cultivă teama, dezinformează conștient și încearcă să-i manipuleze pe ceilalți.
În ceea ce mă privește, susțin 100% acest proiect, fiind convins că este folositor Prejmerului și că va contribui la dezvoltarea în continuare a comunei noastre și a întregului județ. Argumentele le-am prezentat mai sus.
Ca vicepreședinte al Consiliului Județean, susțin și voi susține întotdeauna proiectele majore, care aduc plusvaloare și sunt de natură a crește standardul de viață al locuitorilor județului în care trăim.
P.S. Așa cum știți, locuiesc în Prejmer împreună cu familia. Am rude și prieteni aici. Iubesc această comună și îmi pasă de întreaga noastră comunitate. Credeți că dacă aș fi avut vreun dubiu legat de impactul acestui proiect l-aș mai fi susținut?

Cu prietenie,
ȘERBAN Todorică Constantin
Vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE