6.6 C
Braşov
AcasăStiri BrasovPrimăria s-ar mulţumi şi cu administrarea Cetăţuii

Primăria s-ar mulţumi şi cu administrarea Cetăţuii

Autor: M.P.

Primăria Brașov ia în calcul să solicite drept de administrare asupra Cetățuiei de pe Dealul Straja, având în vedere că de cel puțin doi ani, procesul cu statul roman, ce are ca speță acest imobil este blocat, fără prea multe șanse de a merge mai departe prea curând. Potrivit primarului Allen Coliban, dosarul Cetățuiei este în continuare la Înalta Curte de Casație și Justiție,„în ping-pong” între două complete diferite. „Sunt două complete de judecată care declină competența judecării cauzei de la una la alta. Acolo este un meci, iar în tot acest timp monumentul se degradează pe zi ce trece și nu există o bază legală pentru a se face intervenții în regim de urgență”, a spus Coliban.

Procesul avansează greu, cu două complete de judecată

În acest moment, Cetăţuia este înscrisă în Cartea Funciară de către Statul Român, reprezentat de Ministerul de Finanţe. Acest drept de proprietate este însă unul provizoriu. În condiţiile în care procesul avansează greu, iar şansele ca o decizie a instanței să fie emisă prea curând sunt destul de mici, primarul ia în calcul acum să accepte, pentru municipiul Braşov, măcar dreptul de administrare. Acest lucru ar permite unele intervenţii în zonă, atât la ziduri, cât şi la terenul din jur, pentru igienizări şi amenajări.

Statul Român a intabulat Cetăţuia în 2017

După mai mulți ani de procese în instanțele brașovene, judecătorii au dispus ca Cetăţuia să treacă din proprietatea SC Aro Palace SA în cea a statului român. În baza unei decizii cu titlu executoriu a Curţii de Apel Braşov emisă în anul 2017, Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, a intabulat provizoriu Cetăţuia, ceea ce înseamnă că are drepturi depline asupra imobilului. Tot în anul 2017, SC Aro Palace SA Brașov (devenit proprietar al Cetățuii după anul 1990), a contestat deciziile instanțelor brașovene la Înalta Curte de Casație și Justiție. Pe de altă parte, după ce Ministerul Finanțelor Publice a intrat în proprietatea Cetățuii, Primăria Brașov a început apoi demersurile pentru a prelua în administrare monumentul, însă procedura a fost blocată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE