0.8 C
Braşov
AcasăSanatatePână la 16 E-uri: Ce conține înghețata din comerț?

Până la 16 E-uri: Ce conține înghețata din comerț?

l Mult zahăr, multe grăsimi

Potrivit unui studiu InfoCons, înghețata din comerț nu este deloc un aliment indicat într-un regim alimentar sănătos. După examinarea etichetelor a peste 25 de produse de acest tip, specialiștii au constatat că în înghețata din comerț se adaugă foarte mult zahăr. Uneori, până la 40% din conținutul unei înghețate din magazin constă în zahăr. Restul? Grăsimi și mulți aditivi.

Înghețata din comerț poate conține până la 16 E-uri

InfoCons a analizat 25 de produse tip înghețată din comerț, provenind de la 6 producători, furnizori sau distribuitori. Astfel, s-a constatat că aceste produse pot conține între 3 și 16 E-uri:
l 12% din produsele analizate au în conținut 3 E-uri;
l 16% din produsele analizate au în conținut 4 E-uri;
l 2 % din produsele analizate au în conținut 5 E-uri;
l 2 % din produsele analizate au în conținut 6 E-uri;
l 12% din produsele analizate au în conținut 7 E-uri;
l 4% din produsele analizate au în conținut 9 E-uri;
l 4% din produsele analizate au în conținut 10 E-uri;
l 4% din produsele analizate au în conținut 16 E-uri.
În cazul a 88% dintre produsele analizate era specificat pe etichetă faptul că au în compoziție alergeni, precum arahide, alte fructe cu coajă lemnoasă, nuci, ou, lactoză, lapte sau gluten.
Toate produsele aveau menționat pe etichetă cantitatea, aceasta fiind specificată în grame. De asemenea, valorile nutriționale erau menționate pe etichetă în cazul a 100% din produsele analizate.
În ceea ce privește conținutul de grăsimi, acesta variază între 0,5 și 20 de grame la 100 de grame de produs.

Înghețata din comerț: 40 de grame de zahăr la suta de grame de produs

Marele pericol este reprezentat însă de zahăr, care este prezent în mari cantități în înghețata din comerț: O mare parte din produsele tip înghețată analizate de inspectorii INFOCONS conțin peste 30 de grame de zahăr la suta de grame de produs, ajungând chiar până la 40 de grame de zahăr la suta de grame, atenționează Sorin Mierlea, președintele InfoCons.
Înghețata industrială are un indice glicemic ridicat și nu trebuie consumată de persoanele obeze, supraponderale, cu intoleranțe alimentare, diabet și boli cardiovasculare.

Înghețată de căpșuni făcută acasă

O variantă mult mai sănătoasă este înghețata de casă, care poate fi preparată din puține ingrediente, mult mai sănătoase și ușor de controlat din punctul de vedere al cantității. Plus că este mult mai ieftină decât înghețata din comerț!
Pentru că este sezonul căpșunilor, iată o rețetă de înghețată cu aceste delicioase fructe.
Ingrediente:
500 grame căpșuni
400 grame iaurt
100 ml smântână de frișcă
6 linguri de miere
1 lingură de suc de lămâie
Mixează căpșunile curățate de codițe și iaurtul la blender. Bate frișca, apoi adaug-o la compoziția de căpșuni și iaurt. Pune apoi mierea de albine și sucul de lămâie.
Pune compoziția în aparatul de înghețată și las-o la congelator câteva ore. Dacă nu ai un aparat de înghețată, scoate vasul cu înghețată din congelator după 40 de minute și mixează din nou la blender, ca să previi formarea acelor de gheață. Când este congelată este gata de consum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE