10.8 C
Braşov
AcasăStiri BrasovProtest al cârciumarilor dublat de protest al cerșetorilor

Protest al cârciumarilor dublat de protest al cerșetorilor

Administratorii unor localuri din Centrul Vechi al Brașovului au protestat vineri împotriva fenomenului cerșetoriei, care strică imaginea de oraș turistic. După o perioadă incredibil de grea pentru HoReCa, patronii de localuri din Brașov încearcă să rezolve problema cerșetoriei, care le afectează afacerile. „Vedem zilnic foarte mulți copii care sunt obligați să facă acest lucru, iar asta este o problemă”, a declarat Ștefan Gleveșeanu, administratorul unui local.
„Cred că toți avem de pierdut. Inclusiv ei, care sunt exploatați sau care ajung în situația asta. Eu cred că avem mijloacele și putem să-i ajutăm”, a spus Mugur Tureschi, administrator altui local. Cârciumarii spun că în zona centrală a orașului sunt două categorii de cerșetori, unii „ai locului”, alții veniți din alte părți și care fac parte din rețele organizate, în unele situații fiind implicați minori. ”Sunt mașini care îi lasă în capătul străzii Republicii dimineața și îi ridică seara, sunt oameni care îi păzesc pe acești copii și noi le dăm haine și de exemplu și încălțări și ei se întorc a doua zi și spun că nu au voie să se îmbrace cu ele pentru că nu mai au ținută de cerșetor și practic nu mai primesc bani”. Exploatarea cerșetoriei este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea, însă poliția nu a putut comunica rezolvarea unui asemenea caz.
În semn de răspuns la protestul anunțat de ”cârciumari”, cerșetorii s-au pregătit temeinic, cu pancarde scrise folosind o gramatică perfectă, prin care ”protestau împotriva protestului”.
Anul acesta, Poliția Locală Brașov a acordat 500 de sancțiuni în valoare de peste 200.000 de lei. Protecția Copilului, de cealaltă parte, a încercat să se ocupe de ocrotirea copiilor trimiși la cerșit, în stradă. „Anul trecut am avut 35 de acțiuni în care erau implicați copii în fenomenul cerșetoriei, am identificat 31, dar am reușit să introducem în sistemul de protecție socială 2. Anul acesta, până în luna mai am avut 11 acțiuni, cu 15 minori identificați, dar, la fel, doar 2 preluați în sistemul de protecție”, a declarat directorul general adjunct al DGASPC Brașov, Mihai Priboi. Acesta a spus că după ce sunt duși în centrele de urgență sunt recuperați de părinți, care afirmă că, printre altele, că nu știau unde este copilul. Reprezentantul Direcției susține că acest fenomen nu va dispărea cât timp este „rentabil” și a spus chiar faptul că ar putea fi modificată legislația, astfel încât „să fie sancționate și persoanele care le dau bani cerșetorilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE