4.7 C
Braşov
AcasăStiri BrasovUn mic pas spre mai bine: Planul județean de gestionare a...

Un mic pas spre mai bine: Planul județean de gestionare a deșeurilor – în etapa finală

l Locuitorii din Prejmer, Hărman și cartierul Izvor – speriați de necunoscut

Planul județean de gestionare a deșeurilor este prima etapă dintr-un proiect vast, întins pe o durată de aproximativ 6 ani, la sfârșitul căruia toate deșeurile generate de județ vor fi administrate corect, ecologic. Planul însemnă de fapt o legislație locală pentru sortarea, reciclarea sau tratarea deșeurilor menajere generate de cei aproximativ 650.000 de locuitori ai județului. Din diverse motive, Brașovul este printre puținele județe din România care încă nu are un Sistem de Management Integrat al Deșeurilor implementat. În exercițiul financiar anterior, 2007-2013, pe axa de finanțare POS Mediu, s-a încercat implementarea unui sistem SMID dar proiectul a eșuat – din cauză faptului că nu a existat un consens politic în sprijinul proiectului. Valoarea actualului proiect propus de Consiliul Județean Brașov este de peste 100 milioane de euro, bani pe care instituția nu îi are.
Fonduri UE există, dar pentru a obține o finanțare sunt anumite reguli care trebuie respectate. Printre aceste reguli avem distanța maximă de la cel mai mare producător de deșeuri până la centrul de prelucrare, care trebuie să fie de maxim 30 de kilometri. De asemenea, trebuie să fie o distanță minimă de 500 m față de orice localitate. Cantitatea de deșeuri transportate la depozitare este acum de 95% din deșeurile produse. Toate aceste deșeuri sunt depozitate la rampa FinEco, aflată între Săcele și Brașov. Rampă care, în special în timpul verii, oferă locuitorilor municipiului tot felul de mirosuri neplăcute. Prin acest proiect, cantitatea de deșeuri depozitate la groapa de lângă Brașov ar scădea la 10% față de ce depozitează acum. Și, pentru că deșeurile sunt prelucrate, nu mai au miros. Proiectul se bazează pe experiența în domeniu din locații diverse din Europa. Există orașe mari care au , în mijlocul lor, un centru de management integrat al deșeurilor, de fapt o întreagă fabrică unde sunt aduse deșeurile pentru prelucrare.

Vicepreședintele Consiliuli Județean Brașov, Szenner Zoltan este persoana responsabilă de implementarea acestui proiect la nivelul județului Brașov. Szenner, care este la primul mandat în Consiliul Județean spune că a ” bătut tot județul ” în căutarea unui loc unde să poată fi ridicată o ” fabrică de prelucrat deșeuri”. Suprafața minimă pentru un astfel centru este de minim 12 hectare iar locația trebuie să fie la maxim 30 de kilometri de municipiul Brașov, pentru ca finațarea acestui proiect să fie făcută din fonduri UE. Reprezentantul CJ spune că a găsit un loc potrivit pentru această fabrică. ” Am făcut o triangulare între localitățile Prejmer, Hărman, Tărlungeni și Izvor. A rezultat o locație, în mijlocul câmpului. Am scos de la Registrul Agricol numele proprietarilor. I-am contactat, în vederea unei posibile vânzări a unui teren către Consiliul Județean Brașov. Unii au spus că nu vând acum. Alții au cerut prețuri aberante pentru un teren în mijlocul câmpului. Dar am găsit un sas din Prejmer, care de ani de zile trăiește în Germania și care este dispus să vândă terenul pe care îl are în mijlocul câmpului. 13 hectare, la un preț rezonabil pentru bugetul județean. De 10 ori mai puțin decât au cerut unii dintre proprietari. Astfel încât am încheiat o ” promisiune de vânzare” cu această persoană.”

Locuitorii din zonă, nemulțumiți că vine gunoiul peste ei

Deși datele tehnice prezentate în Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor spun că un astfel de Centru modern va fi destinat sortării, tratării și reciclării gunoiului, fără mirosuri și poluare, locuitorii din zonă sunt nemulțumiți. Pe facebook s-a declanșat un adevărat război-pro sau contra acestui proiect.

Vicepreședintele Consiliului Județean a venit ieri cu explicații clare despre acest proiect

Ce va fi Centrul de Management Integrat al Deșeurilor – CMID Brașov?
CMID va fi o fabrică, iar construcția ei va aduce avantaje economice semnificative localității unde va fi amplasată, prin crearea unui număr de 80 -100 locuri de muncă, după o perioadă pandemică. Alt mare avantaj va fi faptul că taxele și impozitele care vor fi achitate către bugetul local, vor folosi localității pentru dezvoltare.
În CMID se vor sorta, prelucra și trata deșeurile colectate, în vederea reciclării. Deșeurile colectate separat vor fi sortate pe fracții reciclabile, bio-deșeurile se vor composta, deșeurile menajere vor fi trecute prin instalația de Tratare Mecano-Biologica. Vor fi separate deșeurile care pot fi valorificate prin ardere și vor fi transportate la fabricile de ciment unde vor fi folosite ca și combustibil.

În afară de aceste facilități de tratare, la CMID, va fi și o stație de epurare cu osmoză inversă pentru tratarea apei rezultate. Toate procesele se vor desfășura în hale închise, inclusiv compostarea, care se va face în tunele de compostare.
Ce NU va fi Centrul de Management Integrat al Deșeurilor – CMID Brașov?
Centrul de Management Integrat al Deșeurilor- CMID Brașov, NU va fi o groapă de gunoi sau un depozit de deșeuri, nici măcar unul temporar. Deșeurile finale, care nu se vor putea recicla sau valorifica, se vor transporta la depozitul de deșeuri existent de la Fin-Eco.

La alegerea locației pentru construcția CMID, am avut în vedere producerea unui disconfort cât mai mic pentru populație. În acest sens, măsurile luate pentru găsirea unui astfel de loc au ținut cont de următoarele criterii:
l toate distanțele către localitățile învecinate cu CMID să depășească cu mult distanța minimă reglementată în lege. La alegerea amplasamentului am avut în vedere să menținem o distanță de 3 km față de toate localitățile învecinate fabricii.
l asigurarea accesului auto la CMID fără ca mașinile să treacă prin localități. Va fi construit un drum direct din DN10, prevăzut în execuția proiectului SMID.
l locația să fie amplasată pe o rază de 30km în jurul Brașovului și să fie la o distanță mică de depozitul de la Fin-Eco astfel încât costurile suportate de populație să nu crească.
l am citit afirmații nesusținute de argumente, despre faptul că CMID va emana miros, va atrage păsările și șobolanii. Aceste lucruri nu se vor întâmpla. Toate procesele tehnologice se vor desfășura în hale închise, deșeurile nu vor fi depozitate pe platforme deschise, deoarece proiectul Brașovului nu prevede astfel de rampe sau spații de depozitare. Am vizitat personal mai multe CMID în funcțiune și m-am convins că la nici unul nu există problema mirosului, deși sunt foarte multe amplasate la distanțe mai mici de localități decât distanța de 3km, care va fi asigurată la Brașov. De asemenea, deșeurile tratate care trec prin CMID și vor fi duse la depozitare, vor fi inerte, sterile, astfel nu vor mai atrage păsările sau animalele, deoarece nu vor constitui sursă de hrană.

l am citit și suspiciunea că situl UNESCO va fi afectat. Sunt un pasionat de cultură, iar în atribuțiile mele în Consiliul Județean intră inclusiv acest domeniu. Fac eforturi vizibile pentru modernizarea culturii în județ, nu se poate ridica bănuiala că susțin un proiect care să pericliteze un ansamblu arhitectonic construit în secolul XIII, care se află la o distanță foarte mare de locația aleasă pentru CMID.
În imaginea de mai jos este un CMID din Kozani, Grecia, inaugurat în 2017. E departe de a semăna cu o ”groapă de gunoi” sau un ”munte de gunoi”. La fel, sunt mai multe Centre de Management Integrat al Deșeurilor în funcțiune în țară, performante, inaugurate de curând și voi reveni cu exemple în acest sens.

Înțeleg și că există multă neîncredere, din cauza faptului că vreme îndelungată, declarațiile sau promisiunile politicienilor nu au fost respectate și din cauza faptului că există cazuri în care problema deșeurilor a fost gestionată necorespunzător. Nu putem compara această investiție de peste 100 milioane de euro cu alte investiții care au fost făcute în zonă sau chiar în țară, pentru simplul motiv că nu a existat un CMID proiectat la un asemenea nivel tehnologic. Din noiembrie, de când sunt vicepreședinte CJ, am comunicat constant și transparent pe orice subiect, cu precădere pe subiectul SMID. Am răspuns la comentarii, am dat interviuri presei în conferințe de presă sau în afara ei, am avut toată deschiderea pe care o văd normală către cetățeni și o caut și eu la alți oameni politici. Sunt un iubitor de natură, ecologist convins, iar în politică am intrat pentru oameni. SMID este necesar, iar CMID nu este periculos pentru populație sau mediu, altfel nu eram eu de acord în primul rând, să mă ocup de realizarea unui astfel de proiect, a declarat Szenner Zoltan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE