14.8 C
Braşov
AcasăStiri BrasovȘi cele din captivitate, și cele sălbatice: Testări SARS-CoV-2 ale nurcilor din...

Și cele din captivitate, și cele sălbatice: Testări SARS-CoV-2 ale nurcilor din fermele existente în județul Brașov

l În Danemarca au fost ucise 15 milioane de nurci

Statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci și enoți, conform unei decizii a Comisiei Europene publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene informează Economica.net. România are două ferme de nurci, ambele în județul Brașov. Măsura este valabilă atât pentru animalele în captivitate cât și pentru cele sălbatice, până în data 31 martie 2022, potrivit Deciziei prin care s-au stabilit normele de monitorizare și raportare a infecțiilor cu SARS-CoV-2 la anumite specii de animale. Este vorba de prelevarea de probe și testarea pentru SARS-CoV-2 a animalelor deținute în unitățile cu peste 500 de animale de reproducție. Se prelevează probe de la fiecare animal mort sau bolnav din fiecare unitate epidemiologică până când se atinge numărul de animale corespunzând dimensiunii preconizate a eșantionului. În absența animalelor moarte sau bolnave, probele se prelevează de la animale vii, în mod aleatoriu, pentru a atinge dimensiunea preconizată a eșantionului.

Inclusiv nurcile sălbatice trebuiesc testate

Măsura de monitorizare se aplică și celorlalte animale aflate în captivitate, în alte spații decât ferme de 500 de capete, dar și celor sălbatice. În cazul depistării virusului SARS-CoV-2 la animale, statele membre trebuie să se asigure că laboratoarele oficiale efectuează, pentru a
caracteriza virusul, o analiză filogenetică a cazului index presupus din fiecare focar. În România, potrivit datelor ANSVSA, există două ferme de nurci în județul Brașov, la Șercaia și la Feldioara, ambele controlate de un investitor olandez. Ca reacție la concluziile inițiale ale Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC) privind situaţia infecţiei
zoonotice a nurcilor cu virusul SARS-COV-2 şi mutaţiile suferite în aceste gazde, ANSVSA a solicitat în toamna anului trecut un punct de vedere al Consiliului Ştiinţific din cadrul Autorității, iar concluzia a fost că „la această dată, nu sunt date științifice clare şi nici motive suficiente ca să se intervină cu măsuri radicale, fiind adecvată aplicarea de măsuri moderate, dar că România trebuie să fie pregătită prin elaborarea unui plan de contingenţă şi prin validarea metodei de testare, în vederea diagnosticării noului virus SARS-CoV-2 la animale”.
Anul trecut Danemarca a decis uciderea tuturor celor circa 15 milioane de nurci americane (vizoni) crescute pe teritoriul său,din cauza unei mutații a COVID-19 transmisibile la om.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE