4.8 C
Braşov
AcasăEconomic„Căutăm oameni care deschid uși în Europa”: Viorica Dăncilă, numită (prin concurs)...

„Căutăm oameni care deschid uși în Europa”: Viorica Dăncilă, numită (prin concurs) consilier la Banca Națională a României

l Cum explică Banca Națională angajarea fostului prim ministru

Viorica Dăncilă va lucra în cadrul Biroului Economie Verde la Banca Națională, birou în cadrul unui departament care se va ocupa de trecerea la moneda euro, a anunțat marți Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu. Criteriul de selectare a Vioricăi Dăncilă, dar și a lui Ioan Mircea Pașcu, ambii foști europarlamentari, este nevoia de „oameni care deschid uși în Europa”, a explicat Adrian Vasilescu. Banca Națională a României va înființa cinci birouri specializate, în vederea trecerii la moneda euro, a spus Adrian Vasilescu ieri, la Digi24. Aceste birouri vor completa Comitetul de trecere la moneda euro, care funcționează de 14 ani, a mai arătat consilierul guvernatorului BNR.
Cele cinci birouri sunt: Biroul Euro, Biroul Economiei Reale, Biroul Bănci Centrale, Biroul Monede Digitale, Biroul de Economie Verde. Viorica Dăncilă va lucra în cadrul Biroului de Economie Verde, a precizat Adrian Vasilescu, adăugând că postul este remunerat, însă nu intră în categoria celor pentru care veniturile sunt publice. Și Ioan Mircea Pașcu, fost europarlamentar PSD și fost vicepreședinte al Parlamentului European, va fi cooptat și se va ocupa de probleme de strategie politică, a mai arătat consilierul BNR.

Criterii de angajare: Oameni care deschid uși în Europa

Adrian Vasilescu a explicat criteriile care au stat la baza selectării Vioricăi Dăncilă în echipa BNR, criterii legate de activitatea de lobby: „Înainte de a fi prim ministru, a fost europarlamentar multă vreme. A fost funcționar european. Cunoaște toate căile din Uniunea Europeană. Acolo cunoaște oameni mai ales din zona verde, ecologiști, oameni cu care a stat la masă, cu care a băut cafea, cu care a schimbat vorbe. (…) La Banca Națională, pentru aceste cinci birouri se caută oameni care au uși deschise la Parlamentul European. Ăsta este lucrul cel mai important. Fără uși deschise nu facem nimic pentru țara asta”.
Adrian Vasilescu a făcut referire și la momentele când cei pe care îi angajează acum atacau Banca Națională de pe poziții politice. „Instituția asta (BNR – n.r.) nu are o memorie afectivă. Instituția asta are o memorie instituțională. Instituția asta în momentul de față are nevoie de oameni care să deschidă uși. Că au fost simpatici cu noi sau n-au fost, că au criticat Banca Națională sau n-au criticat-o, astea sunt lucruri fără nicio importanță. Important este la această oră ce uși poți să deschizi în Europa”.

Analistul Cristian Pantazi, pentru G4Media: Dăncilă, monedă de schimb. Isărescu și-a plătit datoria, dar lovește puternic în credibilitatea BNR

În continuare vă prezentăm o parte din concluziile la care a ajuns Cristian Pantazi: „Foarte probabil că statul român a considerat că Dăncilă trebuia recompensată cumva atât pentru fronda față de aparatul Dragnea, cât și pentru ”curajul” de a intra în cursa prezidențială din 2019 ca victimă sigură a lui Iohannis. Plus, evident, răsplata pentru ajutorul dat direct lui Isărescu pe vremea când Dâncilă era premier. Problema acestei angajări, acceptată atât de ușor de Mugur Isărescu, e că venirea lui Dăncilă la BNR nu afectează imaginea lui, ci imaginea instituției. Dăncilă și BNR sunt antonime, oximoronul perfect. Cele două pur și simplu nu merg împreună. E ca și cum ai încerca să măsori aria cercului cu litrul. Isărescu nu mai are miză politică, e la ultimul mandat, pe scurt nu mai are un viitor pentru care să lupte și o imagine pe care să o apere. În schimb, independența, credibilitatea și profesionalismul BNR sunt de neatins. Sunt linii roșii peste care nimeni, nici măcar Isărescu, nu are voie să treacă. Ele sunt esențiale pentru sistemul financiar din România, dar și pentru credibilitatea în sens larg a țării. O bună parte a societății civile și a lumii politice l-a apărat pe Isărescu sub asaltul dat de Dragnea, Vâlcov & Șerban Nicolae tocmai pentru că apăra, de fapt, principiile de bază, nu o persoană – fie ea și Isărescu. Or, nimic nu e mai dăunător pentru credibilitatea unei instituții-cheie în stat decât macularea cu personaje precum Dăncilă, care subminează orice pretenție de profesionalism, independență și probitate profesională.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE