3.6 C
Braşov
AcasăCititori(P) Agricultura organică: Aspecte importante pe care este bine să le știi

(P) Agricultura organică: Aspecte importante pe care este bine să le știi

Conform definiției propuse de Codexul Comisiei Alimentare, “agricultura organică este un sistem de managament al producției ce promovează și ameliorează sănătatea agrosistemului, biodiversitatea, ciclurile biologice și activitatea biologică a solurilor.”

Pentru că fiecare dintre noi își dorește să trăiască mai sănătos, luând în calcul dieta pe care o avem și natura alimentelor pe care le introducem în meniul nostru, vom vedea cât de importantă este agricultura organică pentru noi, dar și pentru mediul înconjurător.

Reglementări oficiale ce încadrează agricultura ecologică

Produsele obținute în urma practicilor de agricultură ecologică trebuie să fie conforme cu prevederile următoarelor regulamente:

Europa: Regulamentul european (CE) Nr. 834/2007 și regulamentele sale de aplicare (CE) Nr. 889/2008 și (CE) Nr. 1235/2008;

America de Nord: Regulamentul NOP (National Organic Program);

Japonia: Regulamentul JAS (Japanese Agricutural Standard).

Agricultura organică vs agricultura convențională

Pentru a putea înțelege mult mai bine beneficiile generate de practicarea agriculturii organice, o vom compara într-o primă instanță cu agricultura convențională, cea mai frecvent utilizată formă de agricultură în țara noastră și nu numai. Iată care sunt principalele deosebiri dintre acestea:

Una dintre principalele diferențe dintre cele două tipuri de agricultură are legătură cu abordarea metodologică, privind obținerea unei producții cât mai bune la hectar:

În cazul agriculturii tradiționale, aceasta se bazează pe intervenția chimică pentru combaterea dăunătorilor și buruienilor, dar și pentru a asigura nutriția plantelor.

În cazul agriculturii ecologice, aceasta se desfășoară pe principii naturale, asociate biodiversității și compostarea deșeurilor naturale, pentru a se obține producții abundente și alimente cât mai sănătoase.

Este important de precizat faptul că agricultura organică se bazează pe tehnici practicate încă din perioada Antichității, precum rotația culturilor sau utilizarea gunoiului de grajd compostat, printr-un managment realizat cu grijă pentru mediul înconjurător și sănătatea consumatorilor.

Acesta este și motivul pentru care agriculturii ecologici pun în aplicare o gamă largă de strategii, ce au ca obiective dezvoltarea și menținerea diversității biologice, dar și îmbogățirea solului pentru noi și noi culturi.

Cele două metode au un impact diferit asupra mediului și a oamenilor. Din punct de vedere al nivelului de poluare, iată care sunt principalele observații ce merită punctate:

Agricultura convențională determină creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră, eroziunea solului și poluarea apei, determinând astfel producerea unor riscuri foarte mari pentru sănătatea umană;

Agricultura ecologică produce emisii de carbon mai mici, contribuie la conservarea și regenerarea solului, protejează apă și aerul din mediul înconjurător, prin utilizarea în procesele de lucru a unor substanțe ce nu generează reziduuri toxice.

Agricultura organică vs agricultura ecologică

Ai putea crede că cele doua concepte descriu unul și același tip de agricultură, însă în realitate, lucrurile stau puțin diferit. Iată care sunt principalele diferențe dintre agricultura organică și agricultura ecologică:

Agricultura organică:

Nu sunt utilizate pesticide chimice;
Nu sunt utilizate îngrășăminte artificiale;
Nu sunt utilizate semințe modificate genetic.
Resursele sunt utilizate cu grijă pentru mediu.

Agricultura ecologică

Reducerea la minim a cantității de deșeuri produse;
Reciclarea deșeurilor produse;
Plantarea de vegetație în jurul culturilor, cu rolul de a spori bunăstarea albinelor, a păsărilor de pădure samd

Îngrășăminte organice pentru agricultura organică în grădină

În cazul unei agriculturi organice practicate pe suprafețe mici, precum grădina din spatele casei, unul dintre cele mai bune ingrasaminte organice este gunoiul de grajd.

Cel mai cunoscut gunoi de grajd este compostul din deșeuri vegetale, deoarece:

Îmbogățește perfect solul cu humus;
Îi mărește capacitatea de apă;
Îmbunătățește creșterea plantelor.

Suplimentar, pe lângă compost, mai pot fi achiziționate îngrășăminte organice precum: gunoi de grajd sau gunoi uscat (obținut din excrementele animalelor), dar și biohumus (obținut din excrementele viermilor de California). Cel din urmă este descris de o floră bacteriană bogată, ce stimulează foarte mult activitatea biologică a solului.

Practicarea agriculturii organice, cu îngrășăminte specifice pentru acest tip de management al producțiilor, nu doar că poate garanta producții mult mai sănătoase pentru organismul uman, dar asigură și un nivel ridicat de calitate pentru apă, sol și aer, așadar, pentru întreg mediul înconjurător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE