8.9 C
Braşov
AcasăStiri BrasovScutire pentru unele taxe: Regulamentul de reabilitare a faţadelor clădirilor din Braşov...

Scutire pentru unele taxe: Regulamentul de reabilitare a faţadelor clădirilor din Braşov – în dezbatere publică

l Ajutor de până la 50% de la primărie

Primăria Brașov a lansat în dezbatere publică proiectul Regulamentului de intervenție pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din zonele de acțiune prioritară din municipiu. Regulamentul conține lista facilităților pentru cei care își reabilitează fațadele clădirilor, dar și sancțiunile pentru cei care își lasă clădirile neîngrijite. Printre bonusurile acordate sunt cofinanţarea pentru lucrările de reabilitare a faţadelor şi scutiri de impozite.
Până în 31 mai, brașovenii vor putea transmite propuneri pentru completarea sau modificarea regulamentului și programului multianual, astfel încât Consiliul Local să poată aproba cea mai bună variantă pentru ca acest program să fie unul de succes, iar imaginea zonei istorice și a celorlalte zone valoroase din punct de vedere arhitectonic să fie mult mai bună. „Farmecul Brașovului depinde în mod direct și de felul în care arată fațadele din centrul istoric. Din păcate avem încă multe clădiri care necesită intervenții, dar vestea bună pe care brașovenii o au, începând de astăzi, este că punem în dezbatere publică Regulamentul de reabilitare a fațadelor istorice. Acest regulament va fi în dezbatere publică până pe 31 mai. Vă invit pe toți să trimiteți sugestii și propuneri de îmbunătățire și este primul pas pentru a face funcțională fundația de reabilitare a monumentelor istorice. Este modelul pe care îl copiem de la alte municipalități din România, model care a fost aplicat și care vine nu doar cu instrumente financiare pentru proprietari, ci și cu posibilitatea de a interveni și a recupera cheltuielile cu lucrările executate în anii următori. Ne dorim să avem un Brașov mândru. Pentru aceasta trebuie să avem un centru curat, un centru renovat, un centrul cu fațade înnoite“, spune primarul Allen Coliban.


Cofinanţări de până la 50% din valoarea lucrărilor

Potrivit regulamentului, Primăria municipiului Braşov acordă un sprijin financiar pentru imobilele în care proprietarii şi-au dat acordul pentru realizarea şi finanţarea lucrărilor de intervenţie la faţade. La cererea acestora, proprietarii pot primi o cofinanţare de 50% din valoarea lucrărilor propriu-zise, sub forma unui grant nerambursabil. În cazul proprietarilor care fac dovada că au venituri medii nete lunare pe membru de familie sub salariul mediu lunar pe economie şi nu pot plăti astfel de lucrări, pot solicita Municipalităţii să preia integral cheltuielile de intervenţie. Pe de altă parte, dacă lucrările de intervenţie fie nu au fost executate, fie au fost începute dar nu au fost finalizate, ori dacă proprietarii refuză executarea lucrărilor de intervenţie notificate, Municipalitatea poate prelua executarea lucrărilor de intervenție în numele şi pe cheltuiala proprietarilor (primarul solicită Consiliului Local aprobarea executării lucrărilor de intervenţie de către autoritatea administraţiei publice locale) cu condiţia constituirii dreptului de creanţă şi a recuperării cheltuielilor până la data recepţiei finale a lucrărilor de intervenţie executate. Pentru imobilele aflate în proprietatea Municipiului administrate de societatea comercială RIAL SRL,din subordinea Consiliului Local Brașov, Municipiul acoperă integral cheltuielile pentru execuția lucrărilor de intervenție.

Scutiri pentru taxele de construcţii

Cei care aleg să facă o astfel de investiţie în lucrări de reabilitare a fațadelor vor beneficia, conform contractului, de unele facilităţi. Pentru început, certificatul de urbanism și autorizația de construire pentru executarea lucrărilor de intervenție sunt scutite de taxă și se eliberează în regim de urgență, în cel mult 15 zile de la data înregistrării solicitării, iar autorizația de construire se emite fără prezentarea extrasului de plan cadastral şi a extrasului de carte funciară de informare. Pentru intervențiile care nu au nevoie de autorizație de construcție, deoarece nu se aduc modificări structurii și aspectului clădirii, se emit cu titlu gratuit acordul primarului şi avizul tehnic prealabil al arhitectului șef. În plus, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Casa Socială a Constructorului vor scuti proprietarii de virarea cotelor de 0.7% şi 0,1% din cheltuielile de lucrări de intervenţie. O altă facilitate este scutirea de la plata impozitului pe clădiri pentru o perioadă de 5 ani consecutivi, cu începere din 1 ianuarie a anului următor celui în care se efectuează recepția la terminarea lucrărilor, conform Hotărârii Consiliului Local emisă în condițiile legii. Scutirea de impozit nu se aplică la lucrări de mică intervenție, care sunt lucrări de întreținere curentă a clădirilor.

Amenzi şi impozit majorat cu 500% pentru cei care refuză să-şi repare faţadele

La polul opus, proprietarii care refuză să reabiliteze faţadele riscă unele sancţiui, prevăzute în Regulament. Astfel, în cazul în care proprietarii notificați nu își îndeplinesc obligațiile ce le revin sau realizează necorespunzător lucrările de intervenție pentru reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor riscă amenzi între 5.000 lei la 8.000 de lei. Sancţiunile vor fi aplicat de Poliţia Locală. Dacă proprietarii de clădiri notificați nu organizează recepţia la terminarea lucrărilor, precum şi recepţia finală la sfârşitul perioadei de garanţie de 5 ani şi nu completează cartea tehnică a construcţiei cu documentele aferente lucrărilor de intervenţie executate, sunt sancționați cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei. La fel ca şi până acum, pentru clădirile și terenurile neîngrijite situate în intravilanul Municipiului Brașov se aplică impozitul pe clădire majorat cu 500%. Starea clădirilor este constatată de Poliția Locală Brașov și majorarea impozitului este aplicată de Direcția Fiscală Brașov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE