0.8 C
Braşov
AcasăNationalFonduri de 75 milioane lei: Vineri începe „Rabla pentru electrocasnice“

Fonduri de 75 milioane lei: Vineri începe „Rabla pentru electrocasnice“

l 400 lei pentru un frigider sau 500 lei pentru laptop vechi

Programul „Rabla pentru electrocasnice” din acest an va debuta pe 14 mai cu etapa de înscriere a beneficiarilor, iar din 21 mai beneficiarii pot începe achiziția de aparatură nouă în schimbul predării uneia vechi, a anunțat, ieri ministrul Mediului, Apelor si Pădurilor, Barna Tanczos.
„Săptămâna aceasta lansam programul ‘Rabla pentru electrocasnice’. Vineri (14 mai – n. r.) este prima zi când beneficiarii se pot înscrie în program. Bugetul de anul acesta este de 75 de milioane de lei și ne așteptăm la un număr foarte mare de beneficiari, peste 200.000, pe nouă categorii de produse: mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, aparate frigorifice, uscătoare de rufe, aparate de aer condiționat, televizoare, aspiratoare, laptopuri și tablete. Am modificat categoriile de clasa energetică, pentru că la nivel european aceste încadrări s-au modificat la sfârșitul anului 2020. A fost nevoie de o reîncadrare a echipamentelor noi, astfel încât să corespundă cu cerințele și Regulamentul european”, a afirmat Tanczos.
Conform ministrului, sumele care se asigură sub forma unor vouchere vor fi următoarele: 400 de lei pentru mașini de spălat rufe – cel puțin clasa energetica C, 400 de lei pentru mașini de spălat vase – cu cel puțin noua clasa energetică D, 400 de lei pentru aparatele de aer condiționat cu clasa energetică de cel putin A++, 400 de lei pentru combine frigorifice, lăzi frigorifice, congelatoare – cu clasa energetică de cel puțin E, 400 de lei pentru televizoare având cel puțin clasa energetică E, 400 de lei pentru uscătoare de rufe minimum A++, 200 de lei pentru aspiratoare cu consumul cel mai mic de 400 kWh, 500 de lei pentru laptopuri si 300 de lei pentru tablete.
„In ediția trecută au fost probleme în momentul înscrierii beneficiarilor. Sistemul a cedat, motiv pentru care am regândit acest sistem și, în prima fază, se vor înregistra beneficiarii în sistemul informatic, cu nume, prenume, localitate, judet, CNP, adresa de e-mail și număr de telefon valid. De asemenea, are opțiunea de a încărca pe loc un buletin de identitate sau o carte de identitate și o declarație pe propria răspundere că pune la dispoziția AFM datele personale”, a adăugat Barna Tanczos.
Ministrul de resort a menționat, totodată, că, după perioada de înscriere care va dura o săptămână (14 – 20 mai), prima etapă de achiziții se va desfășura în perioada 21 mai – 3 iunie și va viza mașinile de spălat rufe, mașinile de spălat vase și aparatele frigorifice.
Etapa a doua se va desfășura între 4 si 17 iunie și va fi destinată cumpărării de televizoare, laptopuri și tablete noi, iar etapa a treia se va derula în intervalul 18 iunie – 1 iulie și va viza achiziționarea de aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare.
„Principiul după care funcționează programul este echipament vechi și voucher primit în schimbul acestor sume care au fost menționate. Pentru mașini de spălat vase și uscătoare de rufe se poate preda orice alt aparat electrocasnic din program, dar în celelalte cazuri trebuie predat un echipament din aceeași categorie cu cel nou. După parcurgerea etapelor de înregistrare și validare a voucherelor, în momentul în care începe fiecare categorie de cate trei tipuri de electrocasnice se vor valida voucherele și beneficiarii pot merge la magazinele de unde vor cumpăra aparatura nouă sau o pot comanda pe internet”, a explicat ministrul.
Ediția din acest an a programului „Rabla pentru electrocasnice” va avea un buget de 75 de milioane de lei, aproape dublu față de sesiunea precedentă, din 2019, când alocarea financiară a fost de 40 de milioane de lei.În 2020, Programul „Rabla pentru electrocasnice” a fost anulat, din cauza unor probleme ce au ținut de securitatea cibernetică a aplicației. Datele oficiale referitoare la acest program arată că, în total, în 2019, au fost aprobate 49.118 de cereri pentru 89.193 de vouchere și au fost scoase din uz peste 60.000 de echipamente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE