6.9 C
Braşov
AcasăSanatateȘi copiii, și adulții: Sindromul privitului la calculator ne distruge vederea

Și copiii, și adulții: Sindromul privitului la calculator ne distruge vederea

l Recomandările medicului oftalmolog

Sindromul privitului la calculator afectează 95% dintre persoanele care petrec peste 3 ore pe zi în fața dispozitivelor digitale. Ținând cont de contextul pandemiei, când o mare parte din angajați au lucrat sau încă lucrează de acasă, iar cursurile elevilor și studenților s-au desfășurat doar în mediul online, în fața unui calculator, un nou sindrom caracterizat prin simptomatologie oculară prinde contur. Cum se manifestă și cum poate fi prevenit ne spune dr. Marina Istrate, medic specialist oftalmolog.

Ce este sindromul privitului la calculator

Sindromul privitului la calculator sau Computer Vision Syndrome (digital eye strain) este un sindrom de care suferă aproximativ 95% dintre persoanele care petrec peste 3 ore pe zi în fața dispozitivelor digitale (calculator, laptop, tabletă sau telefon).
„Expunerea constantă la ecranele digitale conduce la o serie de probleme la nivel ocular. Mai exact, fie că lucrezi la laptop, citești pe tabletă sau te uiți la desene animate, riscul de apariție a acestui sindrom este mare”, spune medicul oftalmolog.
Totuși, printre cauze se mai regăsesc și: lumina slabă din cameră în care folosim telefonul sau laptopul, utilizarea unor ochelari care nu au protecție pentru calculator, dar mai ales distanța incorectă dintre dispozitivul utilizat și ochi.

Cum se manifestă sindromul privitului la calculator

Iată care sunt principalele simptome ale sindromului Computer Vision:

Dureri de cap

l Senzație de ochi uscat, „nisip în ochi”
l Lăcrimare excesivă
l Vedere încețoșată
l Focusare dificilă
l Vedere dublă

Cum poate fi prevenit acest sindrom

Medicul oftalmolog poate stabili diagnosticul de sindrom Computer Vision în urma unei anamneze atente, cât și a unor teste oftalmologice specifice. Cum putem să prevenim acest sindrom? Urmând aceste sfaturi indicate de medicul oftalmolog:
l Adoptarea unei poziții corecte în fața calculatorului.
l Importantă este și reducerea luminozității monitorului.
l Evitați încăperile cu lumină slabă.
l Închideți ochii periodic.
l Clipiți intenționat.
l Printați documentele lungi pe care le aveți de citit.
Pauze frecvente în perioadele de lucru intens în fata unui monitor. Mai exact, respectarea regulii: 20-20-20. Această regulă spune că la fiecare 20 de minute să clipești de 20 de ori, apoi să îți iei ochii de pe monitor și să privești timp de 20 de secunde un obiect aflat la 20 de picioare (6 metri distanță).
Utilizarea unor lentile de protecție calculator. Chiar și emetropii (persoanele care nu au dioptrii) pot utiliza ochelari cu sticlă plană cu protecție pentru calculator. Nu uitați și de consultul oftalmologic periodic!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE