5.8 C
Braşov
AcasăStiri Brasov„Relația” cu statul român: Cum este batjocorit cetățeanul brașovean

„Relația” cu statul român: Cum este batjocorit cetățeanul brașovean

Autor: Ovidiu Văcaru

l Casa Județeană de Pensii Brașov

Relația românului cu reprezentanții statului este, de prea multe ori, în continuare, dură și injositoare. Astăzi vorbim despre Casa Județeană de Pensii Brașov. Din afară, dacă treci prin fața sediului destul de somptuos al Casei Județene de Pensii Brașov, totul pare pustiu. Nu se vede nicio mișcare, mai iese câte un om, răzleț, pe ușa păzită în interior de doi „cerberi”. Care par a fi și ei… pensionari. Dai să intri pe ușă, să îți rezolvi problema. Imediat ești „gonit” în spatele clădirii, cu un politicos „Mergeți în spate! Acolo este coada!„ Deci..există coadă. Doar că este acunsă.


3 scaune răzlețe într-un cort

Timid, speriat de ”cerberi”, întrebi: „Pentru ajutor de înmormântare, de unde iau formularul?”. Cu mult efort, ți se înmânează prețiosul document, dintr-un teanc ascuns undeva, pe un perete. Unde oricum nu poți să ajungi, că sar „cerberii” pe tine. Pleci bucuros cu documentul în mână, să „identifici” intrarea din spate. 25 de oameni stau la coadă. Este vineri, ora 9. Zici: Lasă, vin luni, mai târziu, că acum probabil își iau pensionarii biletele de tratament, ei sunt mai matinali. Și au timp. Ajungi acasă și suni la numărul de telefon afișat pe site-ul instituției. Beep, beep, beep…ocupat. Suni de 4 ori, același rezultat. Te gândești că poate au zi scurtă, telefonistele. Rămâne pe luni. Luni dimineață suni. Același beep,beep,beep. Ba, din când în când sună, dar nu răspunde nimeni. Nici vorbă să schimbi o vorbă cu cineva de la Casa Județeană de Pensii Brașov. Pleci la sediul somptuos, unde niște oameni sunt plătiți de stat (din banii statului, care sunt banii colectați de la oamenii care stau la coadă) ca să rezolve problemele cu care brașovenii se confruntă. Ajungi la ora 11, bucuros, cu toate actele în mână, sperând să îți rezolvi problema. Surpriză: tot 25 de oameni sunt la coadă….Unii pentru bilete la tratament, alții pentru depunerea actelor pentru ajutorul de înmormântare, alții cu dosare de pensie, unii cu recalculare. Toți, într-un cort tip militar, care are și plasă de camuflaj deasupra (probabil ca să nu vadă americanii coada). Zici în gând, prietenos : măcar nu mă plouă. Deși afară soarele arde. În 15 minute îngheți în cort. E un curent cumplit. Pensionarii, ca pensionarii, încep să se plângă: „Maică, ce curent e aici. Tare frig. Ăia stau liniștiți în birou iar noi înghețăm aici”. Mulțumești destinului că nu ai avut nevoie de Casa Județeană de Pensii Brașov în timpul iernii. După 20 de minute de așteptare, fără să se întâmple nimic, o ușă se descuie și apare un „cerber”: „Hai, 2 persoane înauntru”. Fericiții de lângă ușă intră să interacționeze cu statul român. În sfârșit! Alți doi completează niște acte, pe o tejghea improvizată în peretele clădirii. Ușor mucegăit peretele, poate de la cort. Alți doi pensionari își odihnesc oasele pe singurele 2 scaune puse acolo de reprezentanții statului, probabil în semn de profund respect față de seniori. În spate, coada crește. Ușa se descuie din nou și cerberul întreabă: „Care nu aveți bilete de ordine? „Stai și îti faci cruce… de unde să iei bilete de ordine? În față nu ai voie, în spate nu e „mașină de bilete”. Răspunsul vine imediat: omul distribuie personal biletele. Este ora 11,50. Participanții la coadă sunt anunțați cu importanță: „gata, nu mai dau alte bilete, că nu o să intrați până la 1, când se închide”. Mai că îți vine să încingi o horă cu cei care îngheață la coadă alături de tine. O horă a bucuriei, pentru că ai prins bon de la statul român.


Funcționarul de stat, cu costum și cravată

După exact o oră și 45 de minute de stat la coadă (timp în care ai aflat de ce a murit soția domnului, câți copii are doamna, unde merge la băi familia aceea sau ce îți face vaccinul) ești chemat, la fel de politicos, în sediul aproape somptuos. Cheia se aude în spatele tău, încuind ușa în mod implacabil. Până la următorii norocoși care vor intra. Ajungi la ghișeu. Te aștepți să fie o doamnă. Nu. Este un domn. Cu un tricou mulat, colorat gen curcubeu, cu mușchii la vedere. Genul funcționarului la stat care are contact cu cetățeanul. Treci peste amănunte, că doar nu ai stat aproape 2 ore la coadă ca să te deranjeze ținuta angajatului de la pensii. Te rogi în gând să se termine odată. Din cauza încrederii în statul român și reprezentanții lui, bineînțeles că preferi să-ți ridici banii prin casieria de la pensii și nu prin cont sau poștă. Anunțul omului în tricou mulat cade ca o sabie peste gâtul condamnatului: „Banii vin prin poștă”. Poftim??? „Banii vin prin poștă“. Nu aveți extras de cont deci vin prin poștă. Răspunzi frumos, politicos, în semn de respect față de tricoul curcubeu: Pai, nu am extras de cont pentru că prefer să ridic suma de la casierie. Iar tricoul răspunde: „Nu se poate. Casieria este închisă”. Continui să încerci să înțelegi situația: Când se deschide casieria? Răspunsul vine calm: „Când se termină pandemia”. Aha… la supermarket se poate să stea femeile alea la casierie toată ziua, la stat ne e frică, ne murdărim, la Casa Județeană de Pensii Brașov casieria este închisă de pandemie. Ca restaurantele. Și cinematografele. Oare ce face doamna casieriță tot timpul pandemiei? Sau poate doamna casieriță e domnul cu tricoul mulat? Zboară tot felul de gânduri prin cap. Blestemi clipa în care nu ai avut încredere în statul român să-i dai contul să îți dea ajutorul ăla. Tot la mâna statului român ai ajuns acum. Nu ai nicio scăpare. Dar pe formular de ce ai varianta să iei banii de la casierie? Că așa spune legea! Poșta Română… imprimanta cu ace… poștașul..de unde știu eu când vine poștașul? Dacă nu sunt acasă? Adresezi curcubeului o ultimă întrebare: când vine poștașul? „Peste vreo 2-3 săptămâni”. Mulțumești frumos, ieși la aer și blestemi…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE