5.8 C
Braşov
AcasăStiri BrasovMăsuri pentru evitarea gripei aviare: 60% din efectivul de păsări al României,...

Măsuri pentru evitarea gripei aviare: 60% din efectivul de păsări al României, în județul Brașov

Autor: Mihaela Parghel

l Două judeţe vecine au înregistrat focare de boală

Structurile responsabile din județul Brașov au început să ia măsuri pentru a evita apariția gripei aviare, după ce în două județe vecine, respectiv Mureș și Harghita au fost înregistrate focare ce au dus la decimarea efectivelor de păsări din două localități. Măsurile sunt unele de prevenție, spune directorul Direcției Sanitare Veterinare și de Siguranță Alimentară Brașov (DSVSA), dr. Dorin Enache. Regulile sunt cu atât mai important de respectat în acest moment, cu cât în județul Brașov se află 60% din efectivele de păsări din fermele comerciale din România.

Comercializarea păsărilor vii a fost suspendată

Ca o primă măsură de prevenție, DSVSA a interzis, pe o perioadă de 30 de zile orice acțiune de vânzare/cumpărare de păsări vii, atât către și de la ferme comerciale, cât și către gospodării. „În judeţul Braşov avem două ferme care vând pui vii către gospodării, la Mândra şi la Şercaia. Acestea au primit recomandarea, din partea noastră, ca în următoarea perioadă să renunţe la comercializarea puilor”, a precizat Dorin Enache.

Un singur membru al gospodăriei trebuie să se ocupe de hrănirea păsărilor

De asemenea, DSVSA solicită proprietarilor să evite orice contact direct între păsările din gospodărie şi cele sălbatice, iar una dintre recomandări, în acest sens, este aceea de a nu lăsa raţele şi gâştele pe cursurile de apă, pe bălţi sau lacuri. „Trebuie evitat, prin orice mijloace, creşterea păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind închise obligatoriu în spaţii de cazare special amenajate. Dacă acest lucru nu este posibil, hrănirea şi adăparea se va face într-o zonă acoperită, la care nu pot avea acces păsările sălbatice”, a declarat Enache. În plus, pentru a evita riscul de introducerii sau diseminării unei eventuale infecţii, DSVSA recomandă ca în gospodării, de adăparea şi hrănirea păsărilor să se ocupe o singură persoană, care atunci când face acest lucru, să fie echipată cu cizme şi un halat pe care să le folosească numai pentru această activitate.

Controale pe drumurile publice, la transporturile de păsări

După apariția cazurilor de gripă aviară la Cristur (Harghita) și Ungheni (Mureș), DSVSA Brașov a rediscutat protocoalele de colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul de Jandarmi al Județului Brașov și Inspectoratul de Poliție al Județului Brașov, pentru o monitorizare mai atentă a transporturilor și comercializării de păsări și furaje. Astfel, cu Poliția rutieră se vor face verificări zilnice la transporturile de păsări, pe drumurile naționale, pentru verificarea trasabilităţii. De asemenea, se fac verificări şi la fermele comerciale şi cele ale populaţiei, iar în laboratorul de la Braşov se face screening pentru prezenţa gripei aviare. „Boala nu evoluează în judeţul Braşov în acest moment, deci nu avem niciun motiv să creem agitaţie sau panică. Dar aplicăm aceste măsuri preventive, având în vedere că pentru gripa aviară nu există vaccin”, a încheiat directorul DSVSA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE