6.7 C
Braşov
AcasăStiri Brasov38.000 de exploatații agricole din județul Braşov, vizate de Recensământul General Agricol,...

38.000 de exploatații agricole din județul Braşov, vizate de Recensământul General Agricol, în următoarele două luni

Autor: M.P.

De azi începe la Brașov derularea Recensământului General Agricol (RGA), runda 2020, anunță Direcția Județeană de Statistică Brașov. Acțiunea se va desfășura în perioada 10 mai – 31 iulie, cu susținerea Direcţiei Agricole Județene (DAJ) și suportul Instituției Prefectului și al primăriilor din județ. „Rugăm, pe acesta cale, populația și societățile care utilizează teren și/sau dețin animale să răspundă recenzorilor noștri cu toată încrederea. În ceea ce privește confidențialitatea datelor colectate de personalul de recensământ din teritoriu, asigurăm populația și societățile care participă, de respectarea cadrului legal oferit de Regulamentul (UE)2016/679 RGPD si Legea nr. 190/2018 privind măsurile de aplicare a Regulamentului”, spune directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Braşov, Ion Popescu.

Aproape 200 de recenzori îi vor vizita pe agricultori

Recensamântul General Agricol este o acțiune organizată pentru colectarea, prelucrarea și diseminarea datelor privind structura exploatațiilor agricole – principiul de bază fiind utilizarea terenurilor și deținerea animalelor. Pe raza județului Brașov se au în vedere aproximativ 38.000 de exploatații agricole, care vor fi intervievate de către 198 de recenzori. Datele și informațiile vor fi colectate de la utilizatorii suprafețelor agricole și/sau deținătorii de efective de animale. Conform metodologiei Uniunii Europene, la toți indicatorii referitori la suprafețele agricole se aplică principiul utilizării, iar la cei referitori la efectivele de animale se aplică principiul proprietății. Datele vor fi colectate la nivelul întregii exploatații agricole, indiferent în câte locații utilizează suprafețe agricole sau deține efective de animale, explică repreyentanții Direcției Județene de Statistică Brașov.

Interviuri faţă în faţă cu şefii exploataţiilor

Pentru acest Recensământ Județean Agricol se va apela la interviul față în față cu șeful exploatației agricole, fie el cu sau fără personalitate juridică, sau cu o altă persoană din cadrul exploatației care poate furniza informațiile solicitate, la zi. Acesta va completa un chestionar electronic, instalat pe un echipament informatic portabil – o tabletă sau un telefon. „Recensământul General Agricol runda 2020, va evidenţia schimbările intervenite de la runda 2010, referitoare la caracteristicile structurale ale exploatațiilor agricole, în ceea ce priveşte situația suprafețelor agricole utilizate, a suprafețelor aflate sub restricţii de mediu, a efectivelor de animale şi adăposturile pentru animale, a persoanelor care au lucrat în agricultură, a măsurilor de dezvoltare rurală”, explică directorul Direcţiei Judeţene de Statică, Ion Popescu.

De ce este important Recensământul General Agricol?

Recensământul este important, printre altele, pentru că el va furniza indicatori statistici pentru monitorizarea și evaluarea Politicii Agricole Comune care, în anul 2018, a sprijinit fermierii europeni cu 58,82 miliarde euro, sumă ce a reprezentat aproape 40% din bugetul global al Uniunii Europene. „Ca țară cu cele mai multe și printre cele mai mici exploatații agricole, România deține 33% din numărul total de exploatații agricole din UE, cu o dimensiune medie de circa 3,6 ha/exploatație, cu mult mai mică decât dimensiunea medie la nivelul Uniunii, de 16,6 ha/exploatație, importanța rezultatelor recensământului agricol devine evidentă pentru fundamentarea Politicii Agricole Comune, care să asigure țării noastre un sector agricol rezilient, durabil și competitiv în UE. Datele noi, adunate după acest Recensământ, vor permite urmărirea și a unor indicatori statistici de agro-mediu care măsoară impactul agriculturii asupra mediului. Astfel, se vor putea susține dezbateri cu privire la o serie de politici, inclusiv politica agricolă comună, politica de dezvoltare rurală, politicile de mediu și așa-numitul acord verde”, spune Ion Popescu, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Braşov.
Cu această ocazie se vor afla, printre altele, şi informaţii exacte despre cine va mai face agricultură în viitor, având în vedere structura pe grupe de vârste a fermierilor, câte femei mai lucrează în agricultură, dacă mai au şanse de supravieţuire fermele familiale, dacă există o creştere a ponderii agriculturii ecologice, dacă agricultura influenţează mediul sau dacă se schimbă metodele de producţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE