24.8 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: Cum îngrijim narcisele

Sfat Expres: Cum îngrijim narcisele

Narcisele sunt unele dintre cele mai îndrăgite flori de primăvară, rezistente și, totodată, delicate. Sunt ușor de plantat și de îngrijit, înfrumusețând atât grădinile și terasele și balcoanele. Narcisele se trag din nordul Africii, regiuni mediteraneene și Europa Centrală. Se spune că numele de narcisă vine de la tânărul Narcis, din mitologia greacă, cel care s-a îndrăgostit de chipul său. Această floare a apărut pe mormântul lui, așa că a primit numele de narcisă. Tot la greci există o legendă în care zeul Hades nu putea să își părăsească niciodată regatul și ar fi creat narcisa cu intenția ca parfum ei puternic să o atragă pe Persefona spre infern. Într-o altă legendă, narcisa a înflorit prima, în Grădina Ghesemani, la învierea lui Iisus. De aceea, ele simbolizează în Europa renașterea și învierea.

Plantarea se face în octombrie

Deși toamna pare sfârșitul perioadei de vegetație, nu închide încă porțile grădinii. Plantarea bulbilor pentru florile de primăvara este una dintre cele mai importante lucrări de toamnă în gradină. Iată care sunt pașii pentru o lucrare reușită în cazul narciselor. Bulbii de narcise sunt printre primii care înfloresc primăvara, adăugând o culoare luminoasă peisajelor naturale. Dar plantarea lor se face în luna octombrie.

Narcisele necesită îngrijire foarte puțină

Narcisele necesită îngrijire foarte puțină, fiind folosite an după an. Narcisele sunt una dintre cele mai bune alegeri pentru începători, cât și pentru grădinarii profesioniști. Cel mai important aspect al culturii de narcise este selecția corectă. Prin planificare atentă, puteți avea flori de narcise de la sfârșitul lunii martie până la începutul lunii mai.

Udatul narciselor

Narcisele se potrivesc foarte bine pentru multe utilizări în designul peisagistic, inclusiv în fața arbuștilor, sub copaci mari și în rocă sau în grădini perene. Ele nu ar trebui să fie plantate prea aproape de fundația clădirilor, deoarece acest loc poate fi prea uscat. Udatul narciselor se face ori de câte ori este necesar, având în vedere că atât seceta, cât și excesul de apă sunt total nefavorabile. Narcisele se prășesc pentru distrugerea crustei și a buruienilor.

Pregătirea terenului pentru narcise

Spre deosebire de celelalte flori de primăvară, narcisele sunt mai rezistente și mai puțin pretențioase la condițiile de mediu sau la calitatea solului. Narcisele se dezvoltă la fel de bine pe un teren umbros sau însorit, într-un substrat nisipos sau greu. Practic, narcisele cresc foarte bine în mai multe tipuri de sol.
Plantarea bulbilor de narcise într-un sol bine udat și fertil, care conține materiale organice din abundență, ne va da cea mai bună performanță pentru stratul cu narcise. În cazul în care terenul e mai jos, este necesar să ridicați patul de pământ la câțiva centimetri deasupra nivelului solului din jur, în care să adăugați cantități mari de substanțe organice.
Cele mai bune surse de materie organică sunt gunoiul de grajd bine putrezit sau mușchi de turbă. Narcisele, ca și cele mai multe plante cu bulb, preferă solurile ușor acide. Nu adăugați calcar dacă nu ați testat solul.

Plantarea bulbilor de narcise

Bulbii de narcise îi puteți procura din luna septembrie și îi puteți planta de îndată ce îi cumpărați. Sau îi puteți păstra într-un loc uscat și răcoros, este recomandată pivnița, până sunt gata de plantat. Bulbii de narcise au formă de pară și dezvoltă bulbili mici de jur împrejur.
Bulbii de narcise se plantează în luna octombrie. Spre deosebire de alți bulbi florali, cei de narcise nu au nevoie de o perioadă de păstrare la rece și întuneric, solicitând și o perioadă scurtă de cultivare. Încercați să plantați în același timp atât soiuri care înfloresc foarte repede, cât și cele care înfloresc mai târziu, pentru a vă bucura de minunatele covoare de narcise până mai târziu. Distanța dintre rânduri trebuie să fie de 20-25 cm. Recomandat este să săpați gropile manual, la o distanță de 10-20 cm una de cealaltă pe lungimea unui rând. Adâncimea la care veți planta bulbii va fi stabilită de dimensiunea acestuia. Cel mai bine este să plantați bulbii de narcise la o adâncime de 3 ori dimensiunea acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Prosteala de politruc on Iarbă de un metru? „A plouat mult!”