13 C
Braşov
AcasăStiri BrasovUPDATE / Cercetat în dosarul achiziţiei supraevaluate de la Infecţioase: Doctorul Doru...

UPDATE / Cercetat în dosarul achiziţiei supraevaluate de la Infecţioase: Doctorul Doru Bertea s-a sinucis

Stomatologul Doru Bertea, cercetat în cazul achiziţiilor frauduloase de la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov şi Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc, s-a sinucis luni seara, la locuinţa sa, unde fusese plasat sub control judiciar. Bertea era implicat în dosarele în care este cercetat și fostul consilier județean Andrei Kadas și fostul manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, dr. Ramona Ionescu, fostul consilier local de la Săcele, Cristian Popa şi ofiţerul Emanoil Mirică. Dosarul vizează achiziţii supraevaluate de echipament, în două spitale COVID, respectiv Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov şi Spitalul municipal din Odorheiu Secuiesc.

Trimis în judecată

Medicul Doru Bertea era în arest la domiciliu, de pe 2 martie, la locuința familiei, din cartierul Schei. Fostul șef al Casei Asigurărilor de Sănătate Brașov a fost trimis în judecată, de Serviciul Teritorial Brașov, al Direcției Naționale Anticorupție, pentru patru acte materiale de dare de mită, cinci acte de cumpărare de influență și pentru favorizarea făptuitorului. Pe 6 aprilie 2021, Tribunalul Brașov a constatat legalitatea rechizitoriului DNA, prin care Bertea și fostul șef al Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov au fost trimiși în judecată. Anchetatorii au dovezi asupra faptului că Bertea ar fi prestat servicii stomatologice gratuite, în beneficiul polițistului și că ar fi obținut de la acesta date despre proceduri judiciare în curs, în ce privește rețeaua achizițiilor frauduloase din spitale. „În perioada 10 aprilie – 23 octombrie 2020, după ce inculpatul Mirică Emanoil (…) a aflat cu exactitate aspectele cercetate și persoanele vizate de anchetă, ar fi comunicat aceste informații omului de afaceri, îngreunând urmărirea penală care se desfășura în cauză. Pentru a conferi o anumită greutate celor transmise, ofițerul de poliție i-ar fi pus la dispoziție omului de afaceri un înscris ce conținea un rezumat fidel al unei încheieri de ședință, în care erau prezentate informațiile de mai sus. Urmarea imediată a constat în faptul că omul de afaceri i-ar fi comunicat inculpatului Popa Marius Cristian, la data faptelor consilier local în municipiul Săcele (…) tot ce aflase, ceea ce a făcut ca persoanele cercetate să își schimbe modalitatea de comunicare și să sporească măsurile de precauție”, arată reprezentanții DNA, într-un comunicat de pe 26 februarie.

Firma sa a furnizat echipamente supraevaluate în două spitale COVID

Dr. Doru Bertea era administratorul firmei Chantel Sante, care a furnizat echipamentele la suprapreţ, în cele două spitale COVID, din Braşov şi Odorhei. În cazul Spitalului Clinic de  Boli Infecţioase este vorba, printre altele, de un robot de dezinfectare, supraevaluat, care oricum nu a fost folosit în unitatea medicală, pentru că nu se potrivea din punct de vedere al caracteristicilor tehnice.  

Inculpat în acelaşi dosar cu fostul consilier judeţean Andrei Kadaş şi şeful de la Operaţiuni Speciale Braşov

În dosarul acestor achiziţii, Doru Bertea era cercetat atât în calitate de administrator al societăţii, cât şi în calitate de persoană fizică, pentru cumpărarea de influenţă, în contextul în care a solicitat şi a primit date informative din anchetă, chiar de la şeful Biroului Operaţiuni Speciale din Braşov, Emanoil Mirică, şi el inculpat în acest dosar. Potrivit Gândul.ro, care citează surse judiciare din anchetă, alertat fiind cu privire la posibila sa anchetare într-un dosar de „achiziţii ciudate” la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov, Bertea și-a luat măsuri de precauție, „astfel încât să nu se mai poată realiza vreo asociere a familiei sale cu persoana lui Kadas Iluna Marius Andrei, sens în care nu a mai avut nicio discuție sau întâlnire directă cu acesta iar când a vorbit despre el, cu ocazia convorbirilor telefonice purtate cu persoanele care aveau cunoștință de natura frauduloasă a contractului, s-a ferit să îi pronunțe numele”. Legătura între el şi Kadas era însă făcută, la nevoie, de consilierul local de la Săcele, Cristian Popa. Iniţial, în luna decembrie, Doru Bertea a fost reţinut, alături alţi inculpaţi în dosar, respectiv fostul consilier judeţean Andrei Kadas, fostul consilier local de la Săcele, Cristian Popa şi Emanoil Mirică. Ulterior, în martie 2021, el a fost pus sub control judiciar.

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române