8.7 C
Braşov
AcasăNational(P) Oprire versus staționare auto! Informații utile la volan!

(P) Oprire versus staționare auto! Informații utile la volan!

Oprirea și staționarea sunt două dintre aspectele care dau cea mai mare bătaie de cap atât celor care doresc să obțină permisul de conducere, cât și șoferilor cu experiență într-ale condusului. Problema întâmpinată constă în imposibilitatea de a face diferența dintre cele două acțiuni, când și cum este permisă oprirea și când este permisă doar staționarea autoturismului. Informații detaliate despre reglementările referitoare la aceste aspecte se pot obține și din chestionare auto DRPCIV, efectuarea acestora oferind și explicații despre modul și momentul în care este permisă o manevră.
Conform Codului Rutier, articolul 63, diferența dintre oprire și staționare stă, de fapt, în perioada de timp în care mașina este imobilizată într-o zonă. Astfel, dacă mașina este imobilizată timp de 5 minute, manevra se numește oprire, însă dacă această perioadă este depășită este vorba despre staționare.
În cazul autovehiculelor de aprovizionare cu marfă, autoritățile – administratorul drumului public, administrația publică locală – stabilesc programe sau intervale orare pentru staționare în vederea aprovizionării, programe avizate de politia rutieră.
Dacă se cunosc situațiile în care cele două indicatoare rutiere sunt permise, șoferii pot scăpa de plata unor amenzi usturătoare.

Testele auto online, un plus în pregătirea pentru obținerea permisului auto

Pentru o pregătire temeinică în vederea obținerii permisului de conducere, elevii trebuie să cunoască, în primul rând legislația din domeniu. Însă pentru verificarea corectitudinii informațiilor reținute, sunt recomandate teste auto online, cu atât mai mult cu cât internetul a devenit foarte accesibili și site-uri de acest tip sunt o mulțime. Totuși, elevii trebuie să fie atenți de unde își procură informațiile și la ce site-uri apelează, deoarece nu toate sursele sunt de încredere.
Șoferii au la dispoziție site-uri pe care se pot rezolva chestionarele care se dau și la examenul auto, unde găsesc trimitere direct la legile de referință, fiind astfel locuri unde pregătirea teoretică pentru examenul de permis este completă. Acestea oferă atât suport pentru partea teoretică, cât și posibilitatea de testare a cunoștințelor, întrebările din chestionarele auto DRPCIV fiind similare cu cele întâlnite în cadrul examenului auto, partea teoretică.

Când este interzisă oprirea

Deși oprire este considerată atunci când nu se depășesc cele 5 minute legiferate, imobilizarea autoturismului pentru îmbarcarea sau debarcarea unor persoane nu este considerată oprire și este permisă doar dacă nu este perturbată circulația.
Însă, potrivit Codului Rutier, oprirea este interzisă în următoarele zone sau situații:
• La indicatorul „Oprire interzisă”;
• La o distanță mai mică de 50 m înainte, pe sau după trecerea la nivel de cale ferată;
• Pe poduri, viaducte, pe și sub pasaje;
• În curbe sau în locurile cu vizibilitate redusă sub 50 m;
• Pe trecerile de pieton, sau la o distanță mai mică de 25 m înainte sau după acestea;
• În stațiile mijloacelor de transport;
• În dreptul altui autovehicul oprit pe partea carosabilă (dacă se încurcă circulația), sau în zonele cu marcaj continuu;
• În cazul în care se obturează vizibilitatea unui indicator sau semnal luminos;
• În zone cu indicatoare precum „Drum îngustat”, „Prioritate pentru circulația din sens invers” sau „Prioritate față de circulația din sens invers”;
• Pe pistele pentru pietoni sau bicicliști;
• Pe platforma căii ferate industriale sau de tramvai, sau la mai puțin de 50 m dacă se încurcă circulația acestora;
• Pe partea carosabilă a autostrăzilor, drumurilor expres și a celor național europene;
• Pe trotuar, dacă nu este spațiu de minim 1 m pentru pietoni;
• În locurile unde este interzisă depășirea.

Staționarea și situațiile în care este interzisă

Staționarea reprezintă oprirea autovehiculului pentru o perioadă mai mare de 5 minute și este permisă în spații special amenajate sau stabilite și semnalizate corespunzător. Însă o informație extrem de importantă este faptul că staționarea este strict interzisă în toate zonele și situațiile unde nu este permisă oprirea.
Totuși, această manevră mai are și alte restricții, staționarea vehiculului fiind interzisă în următoarele situații:
• La direcțiile indicatorului cu semnificația „Staționare interzisă” și a marcajului cu semnificația interzicerii staționării;
• Pe drumurile publice cu o lățime mai mică de 6 m;
• În dreptul zonelor de acces ale proprietăților alăturate drumurilor publice;
• În pante și rampe;
• În zona indicatorului „Staționare alternanta”, în altă zi sau perioadă decât cele menționate, ori în zona indicatorului “Zonă de staționare cu durată limitată” peste durata stabilită.
Dacă persoanele care sunt în proces de invățare pentru obținerea permisului de conducere au parte de ghidaj în obținerea de informații din partea instructorului auto și a școlii de șoferi la care s-au înscris, cei care deja dețin permis de conducere nu mai sunt la curent cu legile din Codul Rutier. În plus, o parte din informațiile obținute inițial sunt uitate. De aceea, ChestionareAuto.ro aduce în prim-planul celor interesați posibilitatea de a fi la curent cu cele mai recente modificări ale legilor, informații mereu actualizate.
Însă, indiferent că este oprit sau staționat, cumpărat second hand cu leasing auto, cu credit sau cu banii jos, mașina trebuie așezată lângă partea carosabilă și paralel cu aceasta, pe un singur rând. Pentru alt tip de vehicule, precum motociclete fără atas, mopede sau biciclete, oprirea sau staționarea poate fi făcută și câte două, una lângă alta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE