32.4 C
Braşov
AcasăNationalNu s-au înțeles încă! Ședința Coaliției, după scandalul demiterii lui Voiculescu

Nu s-au înțeles încă! Ședința Coaliției, după scandalul demiterii lui Voiculescu

l Mai vorbim marți la ora 16

- Advertisement -

Coaliția este în fața primului scandal major, după demiterea ministrului Sănătății Vlad Voiculescu. Din acel moment, între partenerii de guvernare a avut loc un adevărat război al declarațiilor. Premierul a fost numit „zombi politic” de ministrul Transporturilor și „vătaf” de conducerea USR PLUS. De partea cealaltă, președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că orice ministru care vorbește împotriva premierului trebuie să aibă „bagajele făcute”. Ședința de Coaliție în care s-au discutat tensiunile dintre PNL și USR PLUS a început aseară la ora 17 și s-a terminat la ora 21. Potrivit unor surse din partid, mandatul PNL este unul foarte clar, premierul Florin Cîțu are sprijinul partidului și nu se pune problema retragerii acestuia din funcție. Liberalii apără decizia lui Cîțu de a-l demite pe Voiculescu spunând că este atributul premierului, garantat de Constituție, pentru a schimba un ministru din Cabinet. „Prim-ministrul nu schimbă un ministru performant”, spun liberalii.
În același timp, liberalii și premierul cer celor din USR PLUS să facă o nominalizare pentru ministerul Sănătății, după demiterea lui Vlad Voiculescu. Referitor la o posibilă solicitare a celor din USR PLUS, privind garanții suplimentare scrise de la PNL că premierul nu va mai demite un alt ministru al partenerilor fără acordul acestora, surse guvernamentale susțin că Florin Cîțu nu este de acord și nu va semna un astfel de document.
De partea cealaltă, USR PLUS a decis, săptămâna trecută, ca mandatul pentru discuțiile din Coaliție să fie unul ferm: retragerea sprijinului politic pentru premierul Florin Cîțu și solicitarea ca acesta să fie înlocuit. Surse din partid susțin că deși la nivelul USR PLUS au existat discuții despre cine ar putea fi viitorul ministru al Sănătății, la ședința de coaliție Dan Barna și Dacian Cioloș nu au nominalizat o persoană.
În conflictul dintre PNL și USR PLUS s-a implicat și celălalt partener de guvernare. UDMR s-a pronunțat pentru păstrarea lui Florin Cîțu. ”Nu se poate arunca țara într-o criză politică după patru luni de guvernare”, a spus președintele UDMR Kelemen Hunor.


Scenarii pentru ieșirea din criză

După 4 ore de discuții, premierul Florin Câțu a declarat aseară, după ce a ieșit din sedința coaliției : ”Discutăm. Toate partidele și-au pus opțiunile pe masă discutăm în continuare”, a declarat premierul după patru ore de discuții cu liderii coaliției.
Principalele declarații ale premierului Florin Cîțu după ședința Coaliției:
l Fiecare poate să-și evalueaze propriile declarații, vom vedea cum mergem mai departe
l Sunt un om care se uită la ce vrem să facem. Aceste declarații (zombie politic) vedem ce facem cu ele mai târziu. Eu îi evaluez pe miniștri în funcție de ceea ce fac
l În acest moment așteptăm o nominalizare de la USR PLUS pentru poziția de ministru al sănătății.
l Ne întâlmim mâine (astăzi, n.r.) la ora 16 din nou.
Vicepremierul Dan Barna a făcut de asemenea, scurte declarații la ieșirea din ședință: „Au fost câteva ore de discuții în care fiecare dintre parteneri și-a prezentat pozițiile și punctele de vedere, argumentele pentru care cei de la Partidul Național Liberal îl susțin pe Florin Cîțu, argumentele pentru care noi nu-i mai acordăm încredere premierului. Vom continua mâine la ora 16.00 discuția. Ceea ce s-a întâmplat a fost să analizăm ipotezele și scenariile de lucru în baza cărora vom putea, sper eu, să ajungem într-un termen cât mai scurt la o decizie de un fel sau celălalt”
La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat:”Toate scenariile au fost analizate. Am avut o discuție constructivă. Am stabilit că trebuie sa continuăm mâine (marți – n.r). În ceea ce ne privește, am spus că nu există o alternativă la această coaliție. Trebuie să găsim acele proceduri interne în coaliție fără să lezăm autoritatea prim-ministrului. Suntem oameni reponsabili, oameni maturi și vom susține în continuare această coaliție. După patru luni, nu ne permitem o tensiune mai mare, o criză politică și nici nu se va întâmpla acest lucru. A fost o sedintă extrem de constructivă și de coerentă”
Criza din coaliție ar putea fi una de durată, cât timp cele două partide au poziții diferite.
Primul scenariu pentru ieșirea din criză este și cel mai puțin probabil, chiar imposibil: PNL acceptă nemulțumirile USR PLUS și decide schimbarea premierului. Pentru schimbarea lui Cîțu este nevoie de o decizie a Biroului Executiv Național prin care este retras sprijinul politic și premierului i se cere demisia. Scenariul este cu atât mai imposibil cu cât liberalii, indiferent de discuțiile din Coaliție, se vor pune în spatele premierului, partidul fiind cel care i-a cerut lui Cîțu schimbarea lui Voiculescu din cauza problemelor de la Ministerul Sănătății.
Al doilea scenariu: USR PLUS cere garanții suplimentare că nu se va ajunge din nou în situația în care liderii partidului să afle despre schimbarea unui ministru abia după ce acesta este demis. Odată cu unele garanții suplimentare, USR PLUS este de acord să continue în Guvern cu Cîțu premier. Este propus un nou ministru la Sănătate și Coaliția merge mai departe până la următoarea criză.
Al treilea scenariu: Discuțiile repetate din Coaliție nu duc la nicio concluzie. Criza politica este una de durată, în care nervii vor fi întinși la maximum între partenerii de guvernare.În acest scenariu nu este exclus ca declarațiile de război la adresa premierului din partea unor miniștri USR PLUS să mai ducă și la alte remanieri, ceea ce ar pecetlui soarta Coaliției. De asemenea, este posibil ca miniștrii USR PLUS să plece din Guvern, variantă susținută mai ales de cei din PLUS. Astfel, parlamentarii USR PLUS nu vor ezita să voteze o moțiune de cenzură a Opoziției.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE