13 C
Braşov
AcasăStiri BrasovUPDATE / Copil de nici doi ani, căzut în apă: Resuscitată timp...

UPDATE / Copil de nici doi ani, căzut în apă: Resuscitată timp de 2 ore

Autor: Andra Odiru

l A revenit la viață

O fată de un an și opt luni, înecată într-un curs de apă din apropierea localității Mândra a revenit la viață, la aproximativ două ore după ce a fost scoasă din apă. Un martor susține că fata a început să respire singură, la un ceas după ce medicul SMURD i-ar fi declarat decesul. Oficialii SMURD susțin că medicul nu a declarat oficial decesul și că vorbim despre un caz întâlnit foarte rar în medicina de urgență. Mai precis, despre un caz în care pacienții încep să aibă semne vitale, la perioade mari de timp după ce au fost expuși la apă rece și temperaturi atmosferice scăzute.

Intervenție complexă

Totul s-a întâmplat sâmbătă. Fata de un an și opt luni a căzut într-un pârâu, în apropierea unei balastiere. La scurt timp după declanșarea alarmei, la fața locului au ajuns un echipaj ISU, cu barcă de salvare și un echipaj SMURD, fără medic. Copilul a fost scos din apă. Fetița nu respira, iar inima ei nu mai bătea. Așa că membrii echipajului medical au început manevrele de resuscitare. Iar la fața locului a fost mobilizat un al doilea echipaj SMURD, cu medic, care să depună în mod calificat eforturi pentru resuscitarea copilului.

Ce spune martorul

Cadrele medicale care se ocupau cu manevrele de resuscitare au cerut intervenția echipajului de pe elicopterul SMURD, pentru ca fata să poată ajunge în timp cât mai scurt, la cea mai apropiată unitate sanitară. Elicopterul nu a putut însă decola, astfel încât manevrele au fost continuate la fața locului.
Potrivit unui martor, resuscitarea a fost oprită după aproximativ o oră, iar fata de un an si opt luni a fost declarată decedată. Dispozitivele pentru monitorizarea tensiunii și pulsului au rămas însă pe corpul pacientei, conectate la monitorul de funcții vitale. Martorul susține că, după o oră de la momentul declarării decesului, pe monitor au apărut primele semne vitale și că, doar în această situație, membrii echipajului medical au reluat manevrele pentru salvarea copilului.

Ce spune SMURD

Structura SMURD face parte din Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brașov. Purtătorul de cuvânt al ISU Brașov, maiorul Ciprian Sfreja neagă faptul că medicul SMURD ar fi declarat decesul pacientei. „Manevrele de resuscitare au continuat timp de aproximativ 100 de minute. Decesul nu a fost declarat oficial și manevrele nu au fost întrerupte. Este o situație extrem de rar întâlnită, dar acest lucru s-a întâmplat: semnele vitale au apărut din nou, la mult timp după începerea manevrelor de resuscitare“, spune maiorul Ciprian Sfreja.

Cine răspunde?

Imediat după reapariția semnelor vitale, echipajul SMURD cu medic a pornit, cu pacienta, spre Spitalul Județean Brașov. Fetița de un an și opt luni a ajuns la spital cu semne vitale, dar inconștientă. Potrivit ISU Brașov, a fost internată în secția de Terapie Intensivă, a acestei unități sanitare.
Polițiștii încearcă să facă lumină, în ce privește modul în care fata a ajuns în apă, iar echipajele de urgență au intervenit, pentru salvarea ei. Dosarul este instrumentat de Poliția Municipiului Făgăraș, sub coordonarea unui magistrat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Făgăraș. Acuzația formulată este cea de vătămare din culpă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române