-4.6 C
Braşov
AcasăNationalCriză în coaliție: Vlad Voiculescu și brașoveanca Andreea Moldovan-demiși

Criză în coaliție: Vlad Voiculescu și brașoveanca Andreea Moldovan-demiși

l Cîțu, prim ministru și ministru al Sănătății

„Astăzi, 14 aprilie, i-am înaintat domnului Președinte Klaus Iohannis documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a domnului Vlad Voiculescu. Interimatul funcției va fi asigurat de către domnul Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea ministerului Sănătății. Totodată, am decis demiterea din funcția de secretar de stat la ministerul Sănătății a doamnei Andreea Moldovan, iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi”, a anunțat premierul Florin Cîțu ieri dimineață. Demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu vine după mai multe momente tensionate între el și lideri PNL.

De unde a pornit totul?

Relația dintre Vlad Voiculescu și PNL a început să se strice când ministrul demis al Sănătății a publicat lista centrelor de vaccinare care nu erau accesibile tuturor.
Premierul a trimis Corpul de control să verifice dacă decizia de a publica acele date avea toate avizele necesare. Vlad Voiculescu a motivat că e nevoie de transparență în guvernare. Corpul de control a sesizat Parchetul în acest caz. Contre între Voiculescu și liderii PNL au fost și după evacuarea mai multor pacienți de la Spitalul Foișor din Capitală, transformat în unitate COVID. Mai mulți liberali au cerut demisia ministrului Sănătății, iar premierul a dat de înțeles că ar aștepta demisii dacă „mai există onoare în această țară”.Imaginea ministrului demis a fost afectată și de tragedia de la TIR-ul ATI de la spitalul Victor Babeș, unde 3 pacienți au murit după o defecțiune. Dar decizia premierului a venit imediat după ce ordinul care prevede noile criterii pentru carantinarea unei localități, semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan a fost publicat în Monitorul Oficial dar fără informarea lui Florin Cîțu. Andreea Moldovan declara marți că nu a discutat personal cu premierul, dar că documentul a fost discutat și votat în Comitetul Tehnico-Științific, care e un comitet interministerial și în care se decid și hotărârile CNSU.
Ca răspuns la această dublă demitere, copreședintele Alianței USR PLUS și vicepremierul Dan Barna a anunțat ieri, că cele două partide i-au retras sprijinul politic premierului Florin Cîțu. Barna susține că a avut și o discuție cu președintele Klaus Iohannis și că a cerut o ședință a Coaliției pentru a vedea cum „vom funcționa în continuare”. „Este o decizie unilaterală, imatură politic, care ridică semne de întrebare asupra premierului Florin Cîțu de a conduce un Guvern. Am vrut să luăm decizii împreună, asta s-a întâmplat până astăzi. Premierul m-a chemat la o discuție unde m-a informat de decizia deja luată. Luni în ședința coaliției agreaserăm că ieșim din acest joc de balet politic. Este o decizie care aruncă Coaliția într-o criză majoră. Din acest moment premierul Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR-PLUS”, a spus Barna. „Acest guvern, funcționează, acest guvern există, vom avea o ședință în coaliție pentru a vedea cum vom funcționa în continuare”, a mai declarat Dan Barna. USR PLUS a transmis și un comunicat de presă în care anunță că nu îl mai susține pe Florin Cîțu.
”[…] Încă din prima zi a mandatului său, Vlad Voiculescu a început un proces de reforme pentru realizarea cărora s-a angajat întreaga coaliție, inclusiv domnul Cîțu, atunci când a primit invitația de a-și asuma rolul pe care încă îl deține. Amintim între acestea: transparența actului de guvernare, demararea procesului de depolitizare în sănătate, aducerea de profesioniști la casele de asigurări de sănătate și demararea procedurilor necesare construirii de spitale noi. În al doilea rând, anunțul privind preluare a interimatului de la Sănătate este făcut fără consultarea USR PLUS. Și aceasta este o dovadă de lipsă de responsabilitate politică într-un moment foarte greu pentru țară. Florin Cîțu l-a demis unilateral pe Vlad Voiculescu fără nicio evaluare, făcând jocul celor care frânează de trei luni reformele din programul de guvernare pe care l-am agreat și votat împreună. Alianța USR PLUS își dorește să rămână într-o coaliție de guvernare care își asumă reforme, nu una în care doar le aprobă dar nu le și face.[…]


Florin Cîțu, premier și ministru al Sănătății

Premierul i-a propus lui Dan Barna să preia interimar ministerul Sănătății, dar acesta a refuzat, chiar dacă propunerea fusese trimisă deja la președintele Klaus Iohanis, dar înainte ca Barna să fie informat despre demiterea lui Voiculescu.
„Dimineață am trimis președintelui decretul de numire interimară la Ministerul Sănătății a domnului Barna. Având în vedere refuzul domnului Barna am făcut o nouă propunere în persoana mea. Preiau ministerul Sănătății până când colegii de colaiție vor face o nouă prounere de ministru. Am avut deja o discuție în minister și mânie (n.r astăzi) voi avea o discuție cu DSP-urile. Rămâne un obiectiv pentru noi să gestionăm această perioadă dificilă.”, a anunțat, într-o scurtă conferință de presă la Palatul Victoria, premierul Florin Cîțu. Aceasta a mai precizat că joi a fost programată o ședință de guvern, în care ar trebui adopatate acte normative „extrem de importante”. Precizarea premierului vine în contextul în care miniștri USR PLUS ar putea refuza să participe la ședința de guvern.

PSD așteaptă la colț

Într-un comunicat trimis ieri, PSD oferă soluția : alegeri anticipate ! „Dacă nu sunt capabili să-și rezolve criza creată, singura soluție este întoarcerea la popor prin alegeri anticipate. PSD nu va susține din Parlament niciun guvern minoritar PNL. PSD nu va susține niciun guvern condus de PNL sau de USR-Plus. PSD exclude categoric orice scenariu de acest fel. Iohannis și cele trei partide care au pierdut alegerile anul trecut sunt responsabile de criza pe care au creat-o. Dacă Iohannis nu e în stare să își facă treaba de mediator, singura soluție este să ne întoarcem la popor prin ALEGERI ANTICIPATE, pentru că actualul Parlament nu mai răspunde voinței populare, iar românii s-au lămurit cât de nocivi sunt PNL și USR+ pentru întreaga societate”, a transmis PSD într-un comunicat. De rememorat este că ultimii 3 miniștrii ai Sănătății din guvernarea PSD sunt cercetați pentru corupție.

Andreea Moldovan: ”Mă întorc la spital”

Ministrul demis nu a făcut niciun fel de declarații după anunțul premierului. Secretarul de Stat demis Andreea Moldovan a declarat scurt că :”este o decizie pe care trebuie cu toţii să o respectăm. Da, mă întorc la spital!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE