13 C
Braşov
AcasăStiri BrasovAmânare pe motiv de Covid: Consiliul Judeţean Braşov sare la gâtul SC...

Amânare pe motiv de Covid: Consiliul Judeţean Braşov sare la gâtul SC Construcţii SA Sibiu

Autor: Mihaela Parghel

l Lucrări de calitate proastă

Consiliul Județean Brașov susține că declarațiile directorului SC Constructii SA Sibiu, conform cărora nu și-a putut respecta termenele contractuale pentru realizarea celor nouă obiective de la Aeroport din cauza proiectului defectuos, sunt „acuzatoare, răuvoitoare și pline de inexactități la adresa Consiliului Județean Brașov și a celorlalte entități implicate în finalizarea Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav”. De asemenea, administraţia judeţeană atrage atenţia că această întârziere în realizarea celor nouă obiecte de pe platforma aeroportului poate afecta alte două lucrări aflate aproape de recepţie. Consiliul Judeţean Braşov a reziliat contractul cu SC Construcţii SA Sibiu, pentru cele nouă obiective de la aeroportul Ghimbav în data de 23 octombrie 2020 după mai multe notificări privind încălcarea prevederilor contractuale. Ulterior, CJ a contractat experţi pentru realizarea unei expertize tehnice pe lucrările efectuate. „Consiliul Judeţean Braşov a contractat experți pentru realizarea unei expertize tehnice extrajudiciare de constatare, iar raportul prezentat de către experți constată că antreprenorul SC Construcții SA a încălcat prevederile contractului și a întârziat în mod nejustificat execuția lucrărilor, beneficiarul fiind îndreptățit la rezilierea contractului.
La data preconizată de terminare a lucrărilor conform contractului, antreprenorul a executat doar 11,39% din contract. Județul Brașov a făcut demersurile de preluare a amplasamentului, dar, în urma repetatelor tergiversări cauzate de antreprenor, a preluat amplasamentul doar în luna ianuarie 2021”, precizează Consiliul Judeţean Braşov.

Întârzierea în acest contract afectează alte două investiţii la aeroport

Întârzierile în contractul cu SC Construcţii SA Sibiu afectează alte două contracte de pe platforma aeroportului, a căror finalizare este condiţionată de realizarea celor 9 obiective de investiţii. Este vorba despre construcția terminalului de pasageri și de lucrările de balizaj aferente suprafețelor de mișcare aeroportuare, care nu pot fi recepționate fără asigurarea energiei electrice. Or, atât rețeaua de electricitate, cât și uzina electrică ar fi trebuit finalizate până în data de 23 octombrie 2020, de către SC Construcții SA. De asemenea, pentru recepția la finalizarea lucrărilor la terminalul de pasageri, ISU Brașov a condiționat semnarea de asigurarea utilităților (apă-canal) și de realizarea căilor de acces rutier care să poată fi folosite de autuspecialele ISU. Toate aceste lucrări de asigurare a utilităților, precum și realizarea căilor de acces făceau parte din obligațiile contractuale pe care SC Construcții SA nu le-a îndeplinit.
Imposibilitatea recepționării celor două lucrări – terminalul de pasageri și balizajul, aflate în progres de 91,44%, respectiv 90% – va atrage după sine, cel mai probabil, penalități cerute de cei doi antreprenori și, totodată, un risc major de degradare a echipamentelor din terminal, din cauză că nu nu se poate asigura microclimatul în care acesteaa sunt proiectate să funcționeze.

CJ acuză şi calitatea lucrărilor

Consiliul Judeţean Braşov acuză şi calitatea lucrărilor efectuate până acum de Construcţii SA Sibiu. „Procesul de degradare a structurilor începute în contractul cu SC Construcții SA este semnificativ, din cauză că acestea nu au fost protejate sub nicio formă în iarna care a trecut, deși, prin adresa nr. 17570/29.10.2020, beneficiarul a somat antreprenorul să ia toate măsurile necesare și rezonabile pentru a proteja lucrările executate. Antreprenorul nu a dat curs niciodată acestei somații”, arată CJ Braşov, într-un comunicat de presă.

Construcţii SA a cerut amânări pe motiv de SARS-COV-2

Unele probleme au apărut şi la precesele verbale de predare-primire a documentelor aferente situaţiilor de lucrări. „În conformitate cu art. 64.8 din contract, supervizorul avea la dispoziție un termen de maximum 90 de zile (începând cu data de 23.10.2020) pentru a certifica valoarea lucrărilor executate de antreprenor. Primele trei situații de lucrări au fost certificate de supervizor și plătite de beneficiar în termenul contractual, dar cea de-a patra situație de lucrări nu a fost predată de antreprenor pentru a se putea certifica. Prin adresa nr. 17359/09.11.2020 și ținând cont de corespondența prealabilă cu antreprenorul, Consiliul Judeţean Braşov a convocat reprezentanții antreprenorului la data de 11.11.2020 pe amplasament, pentru predarea bunurilor, documentelor și amplasamentului, inclusiv a ultimei situații de lucrări, în vederea certificării acesteia. Antreprenorul a cerut o amânare până în data de 20.11.2020, invocând pandemia SARS-CoV-2. Beneficiarul a acceptat, sub condiția efectuării probelor tehnologice aferente ultimei situații de lucrări”, spun reprezentanţii CJ Braşov. Doar că la 19 noiembrie, constructorul a solicitat încă o amânare, de o lună, şi apoi, o alta, invocând acelaşi motiv. Ultima situaţie de lucrări a ajuns la CJ abia la 25 ianuarie.

1 COMENTARIU

  1. Dupa cum era de asteptat. Domnul Vestea stia de cand a semnat contractul ca aceasta firma este cu probleme (vezi zeci de articole pe aceasta tema).
    A preferat insa sa mearga inainte cu ei ca sa aiba pe cine da vina ca nu-si respecta promisiunile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE