25.2 C
Braşov
AcasăSportMarea brambureală: Testele rapide antigen, un mare bluf pentru fotbalul românesc

Marea brambureală: Testele rapide antigen, un mare bluf pentru fotbalul românesc

Autor: Adi MARICA

- Advertisement -

l Deși s-a dat undă verde pentru înlocuirea testelor RT-PCR cu cele rapide, cluburile de fotbal nu sunt mulțumite de protocolul medical
l „Este o brambureală generală, tipic românesc!“

„Testele RT-PCR au fost înlocuite cu cele rapide, se reia fotbalul amator!“ anunța pompos FRF săptămâna trecută. Mai mult, FRF anunța că a elaborat  „Protocolul medical pentru fotbalul amator”, acesta fiind cel mai afectat în ultimul an de zile. Din cauza costurilor mari pentru testările COVID-19 RT-PCR, fotbalul la nivel județean și cel juvenil nu au putut să se desfășoare.

„Fotbalul este cel mai lovit de acest protocol“

- Advertisement -

Doar că, în practică, lucrurile nu stau deloc așa din mai multe motive. Testele antigen se fac la clinci acreditate, iar acestea sunt valabile 7 zile, în timp ce testele PCR sunt valabile 14 zile. Și costurile rămân ridicate. „Fotbalul este cel mai lovit de acest protocol. Noi avem etape în fiecare săptămână, iar costurile sunt cam la fel ca cele PCR. Mergi la o clinică acreditată, plătești triajul, circa 25 de lei pentru că îți iau temperatura și îți dau mănuși și papuci de unică folosință, faci testul rapid care mai costă 60-80 de lei, la care se adaugă costurile pentru interpretarea testului. Astfel ajungi la 100-150 de lei și prețul se mărește dacă reprezentanții clinicii se deplasează la stadion să facă testele. O brambureală generală, tipic românesc! În aceste condiții mai bine facem testele PCR la 14 zile și costurile sunt cam aceleași (circa 200de lei pentru un jucător testat). În schimb, la alte sporturi cum ar fi handbalul, voleiul sau baschetul este avantajos să faci testele rapide antigen pentru că acolo se pot organiza meciuri sub formă de turnee pe parcursul a câtorva zile“, spune un președinte de club din fotbalul brașovean.


„Mai mare deranjul“

Situația nu este diferită nici la fotbalul profesionist. Deși cluburile din Liga 1 au medici angajați aceștia nu sunt autorizați să interpreteze rezultatele testelor. „Efectuarea testelor antigenice rapide COVID -19 se poate efectua doar la spitale/ clinici de stat sau privat, nicidecum în cabinetele medicilor de familie, medicilor clubului sau în farmacii“, precizează FRF. În aceste condiții, majoritatea cluburilor de Liga 1 vor continua să folosească teste PCR. „Dacă testele antigen erau valabile 14 zile era altceva. Așa mai mare deranjul să supui fotbaliștii la teste la fiecare 7 zile! Și aspectul financiar contează. La fotbalul mic e jale, cel puțin la fotbalul amator și la competițiile de copii și juniori costurile vor fi foarte mari“, a spus un medic al unei echipe de prima ligă.

Nebunie cu vizele medicale

FRF a anunțat, pe repede înainte și reluarea competițiilor în CN U 19 și U 17. De ce asemenea grabă, nimeni nu știe! Cel mai probabil, șefii FRF vor să aibă parte de un turneu la EURO 2020 în care să asiste fără alte bătăi de cap legate de competiții de juniori. Astfel, la sfârșitul acestei săptămâni sunt programate primele meciuri în aceste Campionate Naționale. Pe lângă faptul că toate echipele trebuie să facă testele rapide sau PCR, în aceste zile este o nebunie generală și cu vizele medicale pentru tinerii fotbaliști. Sunt sute de copii în județul Brașov care au nevoie de vize medicale și asta în cel mai scurt timp!

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Domn ministru T B on Incendii de vegetație în județ