9.1 C
Braşov
AcasăStiri BrasovMai vin încă 25: Primul milion de kilometri în Braşov

Mai vin încă 25: Primul milion de kilometri în Braşov

Autor: Mihaela Parghel

l Cu 26 dintre troleibuzele Solaris

Troleibuzele Solaris, care circulă de mai puțin de un an pe străzile din Brașov, au parcurs deja primul milion de kilometri pe traseele publice. Cele 26 de vehicule de transport persoane, cu autonomie pe baterii, complet nepoluante, au fost achiziţionate de Primăria Braşov, în calitate de cofinanțator, cu fonduri nerambursabile, iar din vara anului trecut deservesc liniile 1, 2, 6 şi 31 ale RATBV. Troleibuzele acoperă inclusiv zone în care nu există rețele aeriene de contact.

Achiziţie cu fonduri europene atrase de MLPDA

Troleibuzele au fost achiziționate de la firma poloneză Solaris Bus & Coach SA, cu finanțare prin POR 2014-2020, prin proiectul „Achiziţia de mijloace de transport public – troleibuze”, depus de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), în parteneriat cu Primăria Municipiului Braşov. Vehiculele au fost livrate în perioada mai – august 2020. Cele 26 de autovehicule sunt modelul „Solaris Trollino 18“, de 18 metri, articulate, cu o capacitate de 137 de călători, dintre care 42 pe scaune. Acestea sunt dotate cu sistem de informare a pasagerilor cu tracking GPS și anunțarea stației următoare, două unități de aer condiționat pentru pasageri și una pentru șofer, două display-uri pentru anunțuri, patru validatoare, prize USB pentru încărcarea telefoanelor și a altor dispozitive mobile, wi-fi. Vehiculele au un acumulator, care oferă o autonomie de minimum cinci km în lipsa contactului cu linia de electricitate, lucru ce le permite să folosească energia stocată în zonele în care nu există rețeaua electrică necesară.
Troleibuzele oferă accesibilitate persoanelor cu handicap locomotor, prin înclinare laterală (spre dreapta) cu o diferență de nivel de şapte centimetri. Articulația este controlată electronic, iar sistemul de propulsie este furnizat de Skoda, motorul având minimum 250 kW (aproximativ 340 CP). Viteza maximă a acestor troleibuze poate fi de 75 km/h, dar fiecare vehicul are un limitator de viteză ajustabil (ASL), astfel încât să nu depășească viteza de 55 km/h.

31 de tone de CO2 mai puţin, cu transport „verde”

În luna decembrie 2020, Primăria Municipiului Braşov a semnat cu firma Solaris un al doilea contract de achiziţie cu fonduri nerambursabile, pentru livrarea în 12 luni a alte 25 de troleibuze de 18 metri. Acestea vor deservi liniile 3, 7, 8, 10 şi 33. Darea în exploatare a noilor troleibuze Solaris a generat o creștere a calității serviciului de transport persoane oferit de RATBV S.A. și a avut o influență pozitivă importantă în cadrul măsurilor de protecție a mediului înconjurător, susţin reprezentanţii operatorului de transport public. Potrivit contoarelor afișate pe site-ul www.ratbv.ro, introducerea în trafic, din luna mai a anului trecut, a autobuzelor electrice SOR și a troleibuzelor noi Solaris a însemnat o reducere a poluării aerului din municipiul Brașov cu peste 31 de tone de oxizi de azot (NOx), peste 13 tone de CO2, peste patru tone de hidrocarburi și peste 630 de kg de particule (PM 2,5; PM 10 etc.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române