5.8 C
Braşov
AcasăStiri Brasov„E ca o situație de război”: Mărturii cutremurătoare din UPU și...

„E ca o situație de război”: Mărturii cutremurătoare din UPU și ATI COVID Brașov

l „O boală foarte, foarte gravă”

În întreaga țară locurile din secțiile de terapie intensivă au fost epuizate, astfel că, de câteva săptămâni, zonele de așteptare ale Unităților de Primire Urgențe (UPU) sunt pline de pacienți COVID-19 în stare gravă, care așteaptă intubarea sau sunt chiar intubați pe holuri sau în ambulanțe. Pentru a atrage atenția asupra acestei situații, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), condus de medicul Raed Arafat, a realizat scurte filmări în mai multe UPU și secții ATI din București și din țară, printre care și cea de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, pe care le-a postat pe Facebook duminică seara.
În filmarea de la Brașov apar mărturii cutremurătoare ale pacienților (cu fețele blurate) și ale dr. Romeo F. Boancă, medic primar de medicină de urgență. „Oameni ca mine care aşteaptă din clipă în clipă, poate, să plece din lumea asta“, rostește, cu chiu, cu vai, unul dintre pacienţii internaţi la terapie intensivă. „E ca o situaţie de război“, mai spune el. „O boală foarte, foarte gravă“, soptește un altul de pe patul de spital. „Cei care staţi acasă şi nu credeţi că există aşa ceva nu mi-aş dori ca să ajungeţi să vedeţi ce înseamnă o zi la reanimare“, transmite, cu greutate, alt pacient. Medicul spune că există două lumi, cea din interiorul spitalelor – al secțiilor de ATI COVID și UPU -, și cea de la 200-300 sute de metri distanță de spitale, unde viața se desfășoară normal: „De multe ori, diferența între a fi într-un pat de Terapie Intensivă și a dormi în a patul tău de acasă poate fi făcută de un gest simplu, poate doar de o mască. (…) Este chiar atât de grav? Nu, vă spun că e nu e chiar atât de grav, e mult mai grav decât se spune la televizor”.
În clip apare și fosta șefă a UPU-SMURD Brașov, dr. Cristina Vecerdi, acum deputat PNL, care reiterează ceea ce sublinia într-o declarație recentă de după proteste: „Povara unei măști e mult mai mică decât povara unui ventilator”.

Dr. Boancă mai spune că din 25 februarie modularul ATI COVID din curtea Spitalului Județean este plin, pentru a ajunge în unul dintre cele 28 de locuri fiecare pacient fiind nevoit să aștepte în UPU chiar și zile.
„În acest video este prezentată situația din UPU Brașov, în data de 9 aprilie 2021. Din păcate, aceasta nu este o situație singulară, ci este realitatea în care se află toate UPU-urile din țară.
Tocmai din acest motiv, Departamentul pentru Situații de Urgență a realizat scurte video-uri în mai multe Unități de Primiri Urgențe din București și din țară, pentru a prezenta situația dificilă existentă la nivelul departamentelor de urgență, ca urmare a creșterii numărului de pacienți confirmați cu noul Coronavirus care necesită internare pe Secțiile
de ATI.
Majoritatea cazurilor prezente în UPU sunt medii și grave. Principala problemă identificată este aceea că pacienții ajung târziu la spital, deși aveau simptome sugestive de câteva zile.

Astăzi, 11 aprilie 2021, 635 de pacienți erau asistați în cadrul Unităților de Primiri Urgențe, la nivel național”, se arată în mesajul ce însoțește clipul video. .
Mesaj care continuă, ca și în video, cu recomandări:
„Ajută-ne să te putem ajuta! Sănătatea ta este ȘI responsabilitatea ta
VACCINEAZĂ-TE! Îți poate salva viața!
POARTĂ CORECT MASCA!
EVITĂ AGLOMERAȚIILE! Respectă măsurile de protecție și distanțare pentru a diminua riscul de a te infecta!
TESTEAZĂ-TE la primul semn de boală!
TRATEAZĂ-TE, urmează cu strictețe tratamentul prescris de medic!
MERGI LA SPITAL PENTRU EVALUARE dacă observi că, in ciuda tratamentului, starea ta se înrăutațește!
INFORMEAZĂ-TE DIN SURSE CREDIBILE! Nu cădea pradă dezinformării și manipulării!”, se arată în mesajul care însoțește clipul video de pe pagina de Facebook a DSU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române