17.2 C
Braşov
AcasăStiri BrasovDoar într-un cartier, deocamdată: Făgărăşenii schimbă tactica deşeurilor

Doar într-un cartier, deocamdată: Făgărăşenii schimbă tactica deşeurilor

Autor: M.P.

l Vor plăti cât vor ”produce”

De la 1 iunie, Făgăraşul va pune în aplicare un nou sistem de reciclare, care include costul pe cantitatea de deşeuri generată de fiecare cetăţean. Proiectul „Făgăraşul reciclează” este menit să îi facă pe cetăţeni să aducă la platformele de gunoi o cantitate cât mai mică de deşeuri menajere, iar în paralel, reciclabilele să fie adunate separat, pe categorii. Pentru început, proiectul va fi aplicat într-un cartier al municipiului, pe parcursul a patru luni, urmând să fie extins apoi în restul localităţii.

Colectare selectivă pe cinci categorii

Proiectul va fi asemănător cu cel al „eco-insulelor” din Braşov, funcţionând pe principiul „plătești pentru cât arunci”. Cetățenii vor avea posibilitatea să controleze costurile de eliminare a deșeurilor din propria gospodărie, prin achiziționarea sacilor de la operatorul de salubritate. Sacii vor fi inscripționați cu coduri QR, care vor permite identificarea utilizatorului în sistemul de gestionare a datelor, care vor fi numele și prenumele utilizatorului; adresa exactă a imobilului de care aparține; tipul, volumul și culoarea recipientului; seria recipientului. Selectarea deșeurilor se va face pe 5 categorii: rezidual, biodegradabil, hârtie/carton, plastic/metal și sticlă. Gunoiul rezidual, cel mai costisitor, va fi singurul care va mai fi transportat la groapa de gunoi.Cantitatea totală scade astfel, iar costurile pentru gestionare vor fi reduse considerabil.

Ținta finală: colectare maximă și taxă cât mai mică pentru gunoi

În final, dacă fiecare cetățean va respecta regulamentul de colectare selectivă, se va ajunge la eliminarea taxei de salubritate, iar singurul cost pe care îl vor suporta făgărășenii va fi prețul sacilor, spun reprezentanţii administraţiei locale. „Costurile pentru gestionarea, transportul și depozitarea gunoiului au crescut anul acesta în România și au dus la majorarea taxei de salubritate, inclusiv la nivelul municipiului Făgăraș. Începând din luna ianuarie, am analizat mai multe variante pentru reducerea sumei plătite de către cetățeni. Am ajuns la concluzia că realizarea unui nou sistem de colectare a deșeurilor va permite nu doar reducerea, ci chiar eliminarea acestei taxe la nivelul municipiului. În perioada iunie – septembrie 2021 vom observa ce funcționează și ce nu, vom lua în considerare sugestiile și obiecțiile cetățenilor, pentru a îmbunătății procesul și regulamentul de colectare selectivă a deșeurilor”, spune primarul Gheorghe Sucaciu.
Campania de informare a fost lansată în mediul online ieri, iar proiectul intră în dezbatere publică pe 19 aprilie 2021. La începutul acestui an, taxa specială de salubritate din Făgăraș a fost majorată la 16 lei/persoană/lună, din cauza costurilor suportate de operatorul de salubritate pentru gestionarea, transportul și depozitarea deșeurilor. Firma de salubritate se află în subordinea Consiliului Local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române