13 C
Braşov
AcasăStiri BrasovDoar de 5 ori…„Iertarea“ polițistului de la Rutieră, 500 de lei

Doar de 5 ori…„Iertarea“ polițistului de la Rutieră, 500 de lei

l Au avut de unde să învețe!

Șapte polițiști de la Poliția Rutieră din județul Brașov sunt implicați într-un dosar penal de luare de mită și abuz în serviciu. Procurorii și polițiștii de la DGA au probe potrivit cărora polițiștii au cerut și primit bani de la șoferi ca să fie “iertați” de amenzi (mai mari) pentru încălcarea legislației rutiere. Doi din cei șapte polițiști și-au recunoscut vina iar alți doi urmează să semneze acordul de recunoaștere a vinovăției și în consecință au primit, din oficiu, închisoare cu suspendare.

Bursa șpăgii la Poliția Rutieră Brașov

Cei șapte polițiști implicați în acest dosar au grade de agenți și lucrează la Serviciul Poliției Rutiere Brașov, în structuri de Poliție Rutieră din Poliția Municipiului Codlea și la Secția 4 de Poliție, din Brașov. Investigația a început după ce polițiștii Serviciului Județean Anticorupție Brașov, din cadrul DGA au primit denunțuri și au făcut acte de sesizare din oficiu potrivit cărora cei șapte polițiști primesc mită, de la șoferi prinși „pe picior greșit“, în traficul rutier. Ancheta s-a desfășurat sub coordonarea unui magistrat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov. Investigatorii au stabilit că, în perioada 2017 – 2020, șapte din polițiștii celor trei structuri au primit mită între 100 și 500 de lei, pentru a nu dispune măsuri de sancționare contravențională privind încălcarea legislației circulației pe drumurile publice. Anchetatorii au documentat că fiecare dintre cei 7 a primit cel puțin o dată mită, iar unii au recunoscut că ar fi luat șpagă de maxim 5 ori, dar ancheta continuă.

Cine a recunoscut scapă mai ușor

Polițiștii care și-au recunoscut vina au încheiat cu magistrații acorduri de recunoaștere a vinovăției. Potrivit acestor documente, pedeapsa pentru fapta recunoscută este de trei ani de închisoare, cu suspendare și un termen de supraveghere de trei ani. Pe parcursul acestei perioade, semnatarii acordurilor nu mai au voie să își exercite meseria de polițist. Din cei patru care au recunoscut, trei au cerut deja trecerea în rezervă prin pensionare, iar unul și-a dat demisia din Poliție. Ce se întâmplă, însă, cu ceilalți trei polițiști de la Rutieră, acuzați de luare de mită? „În alte două situații, cercetările se efectuează cu inculpații sub măsura controlului judiciar, iar un inculpat este cercetat în stare de libertate”, precizează oficialii Biroului de Informare și Relații Publice, al Direcției Generale Anticorupție.

Scurtă istorie a șpăgii dovedite la Poliția Rutieră Brașov

Nu este prima dată când un număr mare de lucrători din structurile de Poliție Rutieră sunt prinși, în județul Brașov, în urma unor denunțuri urmate de anchete de corupție. În iunie 2014, însuși șeful din acea perioadă de la Serviciul Poliției Rutiere Brașov a fost reținut, apoi arestat, trimis în judecată și condamnat definitiv, pentru fapte similare. Procurorii DNA au stabilit, la acea vreme, că Claudiu Tămârjan ar fi instituit, împreună cu mai mulți subordonați, un sistem de comunicare fraudulos, prin care anumiți șoferi „scăpau” de amendă sau dosar penal, pentru abaterile depistate în trafic: imediat ce era oprit de polițist, șoferul apela numărul șefului Poliției Rutiere Brașov. La rândul său, fostul polițist îi dădea, de cele mai multe ori un simplu beep subordonatului din teren, iar acesta era semnul „iertării“. Polițistul din teren confirma că a înțeles codul transmis de șeful său tot printr-un simplu beep, iar vinovații nu erau sancționați. Potrivit magistraților, Claudiu Tămărjan ar fi primit, în schimbul „clemenței”, carduri de alimentare cu carburant, lemne de foc, băuturi și alimente. În 2015, Tămârjan a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare, cu suspendare, iar 11 agenți din subordinea lui, la pedepse între un an și un an și șase luni de închisoare, tot cu suspendare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române