-5.9 C
Braşov
AcasăStiri BrasovDe săptămâna viitoare: Începe testarea rapidă pentru COVID în farmaciile din...

De săptămâna viitoare: Începe testarea rapidă pentru COVID în farmaciile din Brașov?

Autor: M.P.

În condițiile în care Londra a anunțat că englezii vor avea la dispoziție, gratuit, două teste Covid pe săptămână, secretarul de stat Andreea Moldovan, fost director medical la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov, a spus că acest lucru nu este „deloc imposibil” nici în România. „Nu este deloc imposibil, este ceea ce ne dorim și noi, este ceea ce vom face în farmacii, pentru că este foarte important ca acest test să fie recoltat corect”, a spus dr. Moldovan.
De săptămâna viitoare ar putea începe testările în farmacii, pentru SARS-CoV-2. Documentul care reglementează această activitate se află, în prezent, în procedura transparenţă, fiind în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. În paralel, se va face şi instructajul farmaciştilor, prin training-uri online, dar şi prin materiale care, în aceste zile, sînt în curs de finalizare, a anunţat secretarul de stat Andreea Moldovan.
Kit-urile de testare ar urma să fie livrate gratuit farmaciilor, spune dr. Moldovan, însă farmaciile pot fixa un tarif de testare care să acopere serviciile de recoltare. „Se dorește ca testele să fie accesibile astfel încît persoanele care au cea mai mică suspiciune de infecție COVID, au minime simptome, să poată să-și facă acest test într-un mod simplu, la îndemînă, fără să aștepte foarte mult. Tot acest proiect a pornit din colaborarea cu Colegiul Farmaciștilor și cu mai multe asociații de farmacii din țară, în colaborare cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și Ministerul Sănătății”, a precizat Andreea Moldovan.
Secretarul de stat a insistat asupra testării corecte, inclusiv în farmacii, şi asupra repectării modului de preluare a mostrelor, astfel încît rezultatele finale să nu fie afectate. „Este foarte important ca cei care recoltează aceste teste să știe să o facă și să o facă așa cum trebuie”, a mai spus secretarul de stat.
 „De la început au fost mulți farmaciști care și-au exprimat dorința să testeze. Va fi un ajutor mare și deja suntem întrebați cînd va începe trainingul pentru farmaciști, cum se va desfășura tot acest proces. Trainingul merge în paralel (cu dezbaterea publică a ordinului, n.red.), materialele informative sînt în curs de finalizare, avem de la testarea în școli un număr mare de informații disponibile, pe care le utilizăm și pentru farmacii, inclusiv clipuri cu modalitatea de testare și se va face un instructaj online care să vină cu răspunsurile care pot să apară din partea farmaciștilor”, a mai spus secretarul de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE