17.8 C
Braşov
Acasă Sanatate Mâncăm zilnic 46 de lingurițe de zahăr

Mâncăm zilnic 46 de lingurițe de zahăr

Suntem tentați să credem că zahărul se află doar în dulciuri. Complet greșit, este concluzia cercetătorilor americani de la Școala de Medicină Emory. Zilnic mâncăm 46 de lingurițe de zahăr, chiar dacă suntem la dietă, iar regimul pe care îl urmăm este unul sărac în glucide. Și totuși unde se „ascunde” zahărul? Potrivit specialiștilor, încă de la micul dejun, compus din cereale integrale, o ceașcă de cafea sau ceai, mâncăm până la 9 lingurițe de zahăr; prânzul ajunge până la 22 de lingurițe de zahăr, iar la cină cantitatea de dulce ajunge până la 8 lingurițe. Adunate, acestea dau 39 de lingurițe de zahăr. Dacă adăugăm și cantitatea de zahăr conținută de băuturile carbogazoase, numărul lingurițelor „dulci” ajunge la 46.
„O sticlă de 500 de mililitri de suc conține 7 lingurițe de zahăr”, precizează prof. Miriam Vos, coordonatorul cercetării.

Zahărul îmbunătățeşte gustul produselor

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic, autoarea cărţii „Mănânc deci exist”, spune că zahărul este folosit într-o multitudine de produse.
„De la muştar şi conserve, până la mezeluri, deoarece zahărul îmbunătăţeşte gustul produselor şi reduce aciditatea alimentelor”, subliniază dr. Bilic.
Medicul susţine că zahărul este un glucid rapid care, în afară de aportul energetic, nu conţine niciun element nutritiv. „Ca şi alcoolul, acest aliment are calorii goale, iar organismul uman poate să funcţioneze perfect fără niciun gram de zahăr rafinat”, spune nutriţionistul.
Potrivit medicilor, zahărul conţine glucide care se absorb rapid în sânge, cresc glicemia şi determină eliberarea de insulină.
„Zahărul şi fructoza duc la creşterea tensiunii arteriale şi a colesterolului din sânge, în special a fracţiunii LDL, care se depune pe vasele sangvine”, spune medicul Mihaela Bilic.

Excesul de zahăr duce la scăderea imunității

Nutriționistul precizează că un consum regulat de zahăr duce la apariţia obezităţii, dar şi la scăderea imunităţii, organismul fiind predispus la apariţia virozelor, candidozelor, cistitelor şi a dermatozelor infecţioase. Medicii spun că zaharoza afectează sinteza unor hormoni direct implicaţi în coordonarea activităţii sistemului imunitar. Specialiştii recomandă părinţilor să nu le dea copiilor dulciuri sau alimente cu un conţinut ridicat de zahăr, deoarece acesta influenţează procesele de creştere, duce la apariţia rahitismului şi a fragilităţii osoase, declanşează pubertatea prematură şi generează probleme de comportament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

Poliția Brașov: Sfaturi pentru o vacanță în siguranță!

Vacanța de primăvară reprezintă un prilej de bucurie pentru copii, iar pentru părinți un motiv în plus să acorde atenție sporită pericolelor la care...

Pisică pierdută în zona Teatrului Dramatic „Sică Alexandrescu”. Răspunde la numele Isis

Pisica din imagini a fost pierdută în Brașov, în zonele Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu”, str. Vlad Țepeș, str. Agrișelor. Răspunde la numele Isis și...

Cu distanțare fizică: Slujba de Înviere la Catedrala Ortodoxă Brașov – pe scenă, în Piața Sfatului

l Mieii - în piețe începând de vineri Viceprimarul Flavia Boghiu și prefectul Cătălin Văsii au avut, în cursul zilei de marți, o discuție cu...

Organizarea autorităților brașovene pentru un Paște liniștit

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, și subprefectul Codruț Bucur au prezidat miercuri ședința Colegiului Prefectural, desfășurată în sistem mixt (prezență față în față...

COMENTARII RECENTE