15.2 C
Braşov
AcasăCititoriE bine de știut: Prier priește, dar și jupuiește

E bine de știut: Prier priește, dar și jupuiește

Luna aprilie, cea care aduce cu adevărat primăvara, se mai numește Prier, ceea ce înseamnă timp favorabil, prielnic atât pentru semănatul holdelor dar și pentru turmele de animale. Când vremea este înșelătoare, cu timp friguros și secetos pentru lucrările de primăvară, aprilie anunță sărăcie și se numește și „Traistă-n băț”.
De fapt, în spiritualitatea populară se și spune că „Prier priește, dar și jupuiește!”, aluzie la zilele capricioase, cu timp potrivnic lucrărilor de sezon. În această lună se continuă semănatul de primăvară, început în martie. Acum se închid țarinile, ceea ce înseamnă că oile și vitele nu mai au voie să pască libere iar pășunatul devălmaș este întrerupt pentru câteva luni, se formează turmele, se repară gardurile țarinilor, se tund oile înainte de a fi urcate la munte etc.

O lună capricioasă

Se mai spune, despre luna aprilie, că este o lună capricioasă în care vremea va fi ori geroasă, ori călduroasă. Totodată, în luna lui aprilie se fac prevestiri ale vremii ce va urma, astfel se nasc o parte din superstițiile acestei luni, și anume:
l Dacă în luna lui Prier este vreme frumoasă și călduroasă, atunci luna mai va avea vreme rece, cu înghețuri;
l Dacă la Prier este vreme posomorâtă și rece, atunci luna lui mai va avea vreme frumoasă și călduroasă;
l Negura de la răsărit, din luna aprilie, e semn bun pentru anul în curs;
l Dacă în aprilie tună și fulgeră, atunci nu există motive să ne temem de ger;
l Vremea frumoasă din luna aprilie ne va aduce o vară furtunoasă, etc.

Sărbători în aprilie

Luna aprilie ne aduce în fiecare an pe data de 23 sărbătoarea Sfântului Gheorghe. Anul acesta, ultima duminică din luna aprilie este Duminica Floriilor, iar ultima săptămână este Săptămâna Patimilor.

Ziua internațională a păsărilor

Ornitologii, dar şi iubitorii de natură şi păsări, sărbătoresc, în fiecare an, în prima zi de aprilie, Ziua internaţională a păsărilor, evenimentul marcând reîntoarcerea păsărilor din zonele unde au iernat, se arată pe http://chm.nature.cz/. Totodată, evenimentul are ca scop conştientizarea de către public a nevoii de a proteja păsările prin ocrotirea habitatelor lor.
Una dintre cele mai timpurii măsuri de protecţie a păsărilor a fost luată în timpul domniei lui Henric al VIII-lea în Anglia. În 1534 a fost emis un act care susţinea ”viaţa păsărilor sălbatice” prin protejarea ouălor de stârci, lopătari sau dropii, se arată pe http://parkscanadahistory.com/. Ziua Internaţională a Păsărilor este marcată în cadrul programului UNESCO sub titulatura „Omul şi biosfera”, şi are ca semnificaţie nu doar semnarea convenţiei, ci şi perioada de migrare a păsărilor din iarnă spre primăvară, scopul fiind acela de a educa nevoia şi grija oamenilor pentru păsările sălbatice.

Ascunsă de comuniști

La noi în ţară, această zi a fost marcată în perioada interbelică, mai ales în şcoli. Elevii, sub coordonarea profesorului de ştiinţe naturale, instalau cuiburile artificiale pe care le construiseră pentru păsări în timpul iernii. Începând cu perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial şi instaurarea comunismului, sărbătoarea a fost dată uitării.
Societatea Ornitolo-gică Română (SOR) fondată în 1990, sub patronajul Academiei Române, a depus eforturi în vederea readucerii acestei zile dedicate păsărilor în actualitate, potrivit site-ului oficial. În martie 1994, Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei, în urma solicitărilor din partea SOR, şi-a declarat acordul pentru organizarea în şcoli a Zilei păsărilor, fiind sărbătorită în fiecare an la 1 aprilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române